Page 23 - Norsk Fiskerinaering
P. 23
Folk som Geir Ove Ystmark i Sjømat Norge
og NNN-leder Jan-Egil Pedersen gjør selvsagt
sitt ytterste for å skape forståelse og politisk
aksept for norsk sjømatnæring. Men den
viktigste jobben med å styrke bransjens
omdømme må næringsaktørene selv stå for.
er grunn til å tro at vi fremover vil ha et sta
dig større behov for å forklare viktigheten
av privat verdiskaping.
Informasjon hjelper
Vi vet at fakta og kunnskap om næringen
hjelper, og særlig hvis det kan kombine
res med gode følelser og assosiasjoner.
Det er gjennomført målinger av hvordan
folk ser på laksen og laksenærin gen
både før og etter «Laks er viktig»-kam
panjen. Vi ser et markant løft i omdøm
met i etterkant av slike informasjons
kampanj er. Desto mer vi forteller om
næringen, viser den frem og er åpne om
hvordan vi produserer, desto bedre blir
forståelsen og tilli ten. Derfor må vi inves
tere i tiltak for å fortelle om produktene og
måten vi produserer på.
Norsk sjømatnæring har liten grunn til
å skamme seg — heller tvert imot! Nor
ske fiskerier er forvaltet på en god måte
og norsk fiskeriforvaltning har internasjo
nal anerkjennelse. Norsk sjømatnæring er
moderne, fremoverlent og har over gene
rasjoner bygd en næringsklynge som ikke
bare har et internasjonalt marked, men
som løftes frem av norske statsministre
og statsministerkan didater som en viktig
del av fremtidens Norge.
enn i allmenningsområder. Det er noe vi
som næring bare må ta innover oss.
Unge og radikale eller
mer negative?
Trenden er sannsynligvis også økende.
Det er grunn til å tro at ungdom er mer
restriktive og negative enn de av oss som
har passert middagshøyden. NHO har
undersøkt hvordan folk ser på norsk næ
ringsliv, og kan bekrefte denne antagelsen.
Ungdom er langt mer negative til nærings
liv enn eldre folk. Mens folk over 70 har et
mangfoldig og rikt ordforråd for å beskrive
norsk næringsliv, er ungdommen gjennom
gående mer negativ. Ord som grådighet og
miljøforurensing er langt mer dominerende
blant ungdom enn eldre. Det kan selvsagt
skyldes at ungdom generelt og til alle tider «Laks er viktig»-kampanjen, med alle sine aktiviteter viser at det nytter, konstaterer Geir Ove
er mer radikale. Det kan også skyldes at Ystmark. Slike informasjonskam panjer bidrar helt klart til å styrke folks forståelse og holdn ing
man lærer gjennom hele livet. Uansett det til norsk oppdrettsnæring.
"Norsk Fiskerinæring" nr. 4 - 2017 23