Page 19 - Norsk Fiskerinaering
P. 19

Men ut fra målsettingen om
                                                                et sunt kosthold, er det altså
                                                                rom for å øke sjømatforbruket
                                                                kraftig. Det gjelder ikke minst
                                                                blant de yngste. 8­klassinger i
                                                                Norge spiser i snitt 168 gram
                                                                fisk per uke. De spiser 210
                                                                gram søtsaker og over 500
                                                                gram kjøtt. Skumle tall for alle
                                                                som er opptatt av folkehelse
                                                                og riktig kosthold.




                                                                Toppen nådd — men
                                                                fortsatt høyt

                                                                Fra et rekordhøyt prisnivå
                                                                opp mot og endog over 76   Kolbjørn Giskeødegård spår
                                                                kroner per kilo i uke 1 i år, har   tre fantastiske år for norsk
                                                                                          oppdret tsnæring. Frem til og
                                                                lakseprisen falt en god del   med 2019 vil de fem børsnoterte
                                                                de siste par månedene. I uke   laksesels kapene til sammen få
           ikke en av dem. Gode råd om   handlingsplanen tar nem­  10 var snittprisen helt nede   et overskudd før skatt på vel 61
           kosthold er gull verdt. Slike   lig regjeringen til ordet for   i 58 kroner per kilo. Enkelte   milliarder kroner. (Foto: Thv jr.)
           bør absolutt myndighetene   at sjømatkonsumet i Norge   lurer nå på om toppen er
           komme med. Vi understreker   bør økes med 20 prosent de   passert. En som har som
           for ordens skyld «råd». Ikke   neste fem årene. Det er fak­  jobb å vurdere nettopp dette,   til tabell 1 omsette for tett
           pålegg!                   tisk et av hovedbudskapene i   er Nordeas lakseanalytiker   på 80 milliard er kroner i år.
             Oppsiktsvekkende nok    planen. Bare hver femte nord­  Kolbjørn Giskeødegård. Han   Så vil omsetningen falle til
           finnes det folk på stortinget   mann spiser så mye fet fisk   har nylig lagt hodet på blokka   vel 75 milliarder i 2018, for å
           som mener det motsatte.   som ernæringsekspertene    og spådd utvik lingen for de   passere 80 milliarder i 2019.
           FrPs Ulf Leirstein fra Østfold,   anbefaler, og i 2016 falt dess­  fem lakseselskapene på Oslo   Veksten de neste tre årene vil
           medlem av justiskomi teen, er   verre fiskekonsumet i Norge   Børs helt frem til 2019. Vi   altså skje i år.
           en av dem. Da den nasjonale   med syv prosent. Når vil selv­  har summert hovedtallene i   Inntjeningen vil fortsatt
           handlingsplanen ble presen­  følgelig forbruket alltid variere   tabell 1.     være solid, men fallende.
           tert twitret han: «Nasjonal   med hvor mye fisk og sjømat   Skal vi tro Giskeødegård   Både i 2018 og 2019 vil de
           handlingsplan for bedre kost­  som blir fisket og produsert i   — og nf’s blå har ingen grunn   fem selskapene sitte igjen
           hold. Sovjetunionen var ikke   Norge. Det er mange kjøpe­  til å tro noen andre mer enn   med nesten 14 milliard er
           død og begravet».         sterke grupper som gjerne   han — vil omsetningen til de   kroner i overskudd før skatt.
             Østfold er ikke akkurat   vil ha fisken vår, ikke minst i   fem børsnoterte laksesel­  Resultatgraden, dvs. resulta­
           sjømatfylket i Norge. Det   utlandet. At forbruket går litt   skapene øke med litt over   tet før skatt i prosent av om­
           forklarer muligens hvorfor   ned ett enkelt år, skal vi derfor  10 milliarder kroner fra 2016   setningen, vil gå ned fra 25,2
           Leirstein reagerer. I den nye   ikke legge alt for stor vekt på.   til 2017, eller med smått   prosent i 2016 til 17,2 prosent
                                                                imponerende 14,5 prosent.   i 2019. Toppen ble kanskje
                                                                Om Giskeødegård treffer med   nådd i fjor, men jammen skal
                                                                sine spådommer vil selskape­  det være høyt i årene som
                                                                ne som er navngitt i fotnoten   kommer også!



                                                                 Tabell 1: Økonomiske nøkkeltall i mill. kroner for
                                                                 lakseselskapene på Oslo Børs, 2016-2019.
                                                                                   2016    2017    2018    2019
                                                                 Omsetning    :   69.683   79.986   75.441   80.379
                                                                 Driftsresultat   :   19.166   16.596   14.504   14.598
                                                                 Resultat f.skatt :   17.585   15.950   13.852   13.815
                                                                 Resultatgrad   :   25,2%   19,9%   18,4%   17,2%

                                                                 * Omfatter selskapene Marine Harvest ASA, Lerøy Seafood Group
           Hver uke setter norske åttende-klassinger til livs 210 gram søtsaker.   ASA, SalMar ASA, Norway Royal Salmon ASA og Grieg Seafood
           De spiser bare 168 gram fisk, eller under ni kilo på årsbasis. Statens   ASA. Kilde: Kolbjørn Giskeødegård, Nordea Markets.
           råd er at de bør spise mye mer av fisken og mye mindre av søtsakene.
           (Foto: Thv jr.)



                                                                                    ”Norsk Fiskerinæring”  nr. 3 - 2017  19
   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24