Page 127 - Norsk Fiskerinaering
P. 127
2000tallet, var vi med som pådriver for ulike landene. Vi trenger også mange
en sertifisering av bærekraftig oppdretts- språkversjoner på produktene. Overset-
laks. Siden gikk det mange år før denne telsen tar vi hånd om selv, men det er
kom i stand, men vi sa fra at vi ville ha viktig at produktene er godt merket i
krav om et slikt merke når standarden utgangspunktet. Videre må fabrikkene
var på plass. Siden har vi jobbet tett ha en logistikk som gjør det mulig med
med leverandørene våre. De gjorde en flere versjoner av et produkt. Alt dette
kjempejobb med dette. Samtidig stilte krever en lengre relasjon. Når det gjel-
vi kravet om at villfanget sjømat skal der kvaliteten, krever vi ellers en global
komme fra MSC. standard for matsikkerhet, som BRC,
— Hvorfor ASC og MSC? Det fin- forteller bærekraftsjef Lennartsson og
nes jo andre merker? oppsummerer de viktigste punktene når
— IKEA har valgt MSC- og ASC- IKEA skal handle laks: miljø, kvalitet,
sertifiseringer siden de er glob ale, vel- matsikkerhet og langsiktige relasjoner.
kjente og har høy tillit. Gjennom å kjøpe
sertifisert sjømat, trygger vi ansvarsfullt
fiske og oppdrett To utvalgte
— Hvilke erfaringer har dere med
den miljømerkede laksen? Det sier seg selv at man ikke ønsker
— I Norge merker vi ikke at kundene veldig mange lakselever andører, slik det
etterspør miljømerket sjømat i stor grad. heller ikke er så mange som faktisk kan
I andre land er det derimot vanlig at man møte kravene.
stiller spørsmål om hvor laksen kommer — I dag har vi to hovedleverandører,
Remi Småland er sjef på IKEA Food på fra og hvor den er produsert. I Norge og det er snakk om to store produsenter
Åsane. IKEA-utsalget i Bergen ble åpnet i som også finnes i Norge, sier Lennarts-
1984 som det andre i Norge. (Foto: HMS) lever man nærmere næringen og har son. At Lerøy er den ene, er ganske
også tillit til at myn dighetene følger med,
svarer Lennartsson. godt kjent. Mens den andre spiller i
Blått merke er imidlertid ikke det samme liga blant de aller største uten
faktisk lykkes ganske bra med sildevari- eneste kravet IKEA stiller til laksen. at vi kan bekrefte navnet. Uansett tas
antene også i helt andre strøk. — Vi ser etter langsiktige relasjo- laksen raskt hånd om av IKEAs egen
— Det hender vi serverer beskjedne ner, og går ikke etter spot-kjøp og den distribusjon, med sentral nær Malmø og
smakebiter i restaurantene i Sør- slags. Å være leverandør til IKEA er Bring som distributør. IKEAs miljøfokus
Europa, og at kundene deretter velger utfordrende, når fisken går til så mange gjør uansett flyfrakt uaktuelt.
å kjøpe med seg litt mer fra butik- land med forskjellige krav for import. Langreist laks kan det likevel bli.
kene, forteller Anders L. i Oslo. På Det kan gjelde opprinnelse, mikrobio- Nå er også India satt på IKEA-kartet.
Åsane nærmer det seg lunsj, og det blir logiske tester eller andre dokumenter Anders Lennartsson ser ingen ting i
rekesmørbrødet som får mest oppmerk- som kreves når man importerer til de veien for at de indiske IKEA-kundene
somhet på lystavlene. Rekene er også vil sette pris på
fra grønlandsk farvann. Felles for en laksebit innimel-
både laks, reker og sild er sertifise- lom handleslagene.
ringen. Noe som helt klart
— Vi har ikke lov til å selge sjø- kan øke volumet
mat som ikke er MSC- eller ASC- ytterli gere. Er du på
sertifisert, sier Remi Småland som reise ute i den store
er sjef på IKEA Food på Åsane. verden og får lyst
Historien bak dette kjenner kollega på litt gjenkjennelig,
Anders Lennartsson bedre enn de rosa middag, er det
alle fleste. Før han kom til Norge i bare å se etter et
2015, var han global bærekraft og svært gjenkjennelig
helsesjef i IKEA Food, og han har gult og blått skilt.
også vært innkjøpssjef samme
sted.
— Jeg jobbet med innføringen
av og praksisen med miljøkrav
før jeg kom til Norge. Og får kanskje
tilføye at jeg er spesielt stolt når det
gjelder laks og Aquaculture Stewards-
hip Council og IKEAS innsats der. Da
WWF innledet dialog om dette tidlig på
IKEA sprer nordisk matkultur og norsk laks til det
meste av verden. Aller mest går det av svenske
köttbullar, dernest følger laksen, her representert
ved gravlaks/gravlax.
"Norsk Fiskerinæring" nr. 3 - 2017 127