Page 127 - Norsk Fiskerinaering
P. 127

2000­tallet, var vi med som pådriver for   ulike landene. Vi trenger også  mange
                                              en sertifisering av bærekraftig oppdretts-  språkversjoner på produktene. Overset-
                                              laks. Siden gikk det mange år før denne   telsen tar vi hånd om selv, men det er
                                              kom i stand, men vi sa fra at vi ville ha   viktig at produktene er godt merket i
                                              krav om et slikt merke når standarden   utgangspunktet. Videre må fabrikkene
                                              var på plass. Siden har vi jobbet tett   ha en logistikk som gjør det mulig med
                                              med leverandørene våre. De gjorde en   flere versjoner av et produkt. Alt dette
                                              kjempejobb med dette. Samtidig stilte   krever en lengre relasjon. Når det gjel-
                                              vi kravet om at villfanget sjømat skal   der kvaliteten, krever vi ellers en global
                                              komme fra MSC.                      standard for matsikkerhet, som BRC,
                                                 — Hvorfor ASC og MSC? Det fin-   forteller bærekraftsjef Lennartsson og
                                              nes jo andre merker?                oppsummerer de viktigste punktene når
                                                 — IKEA har valgt MSC- og  ASC-   IKEA skal handle laks: miljø, kvalitet,
                                              sertifiseringer siden de er glob ale, vel-  matsikkerhet og langsiktige relasjoner.
                                              kjente og har høy tillit. Gjennom å kjøpe
                                              sertifisert sjømat, trygger vi ansvarsfullt
                                              fiske og oppdrett                   To utvalgte
                                                 — Hvilke erfaringer har dere med
                                              den miljømerkede laksen?            Det sier seg selv at man ikke ønsker
                                                 — I Norge merker vi ikke at kundene   veldig mange lakselever andører, slik det
                                              etterspør miljømerket sjømat i stor grad.   heller ikke er så mange som faktisk kan
                                              I andre land er det derimot vanlig at man   møte kravene.
                                              stiller spørsmål om hvor laksen kommer   — I dag har vi to hovedleverandører,
           Remi Småland er sjef på IKEA Food på   fra og hvor den er produsert. I Norge   og det er snakk om to store produsenter
           Åsane. IKEA-utsalget i Bergen ble åpnet i                              som også finnes i Norge, sier Lennarts-
           1984 som det andre i Norge. (Foto: HMS)  lever man nærmere næringen og har   son. At Lerøy er den ene, er ganske
                                              også tillit til at myn dighetene følger med,
                                              svarer Lennartsson.                 godt kjent. Mens den andre spiller i
                                                 Blått merke er imidlertid ikke det   samme liga blant de aller største uten
           faktisk lykkes ganske bra med sildevari-  eneste kravet IKEA stiller til laksen.  at vi kan bekrefte navnet. Uansett tas
           antene også i helt andre strøk.       — Vi ser etter langsiktige relasjo-  laksen raskt hånd om av IKEAs egen
             — Det hender vi serverer beskjedne   ner, og går ikke etter spot-kjøp og den   distribusjon, med sentral nær Malmø og
           smakebiter i restaurantene i Sør-  slags. Å være leverandør til IKEA er   Bring som distributør. IKEAs miljøfokus
           Europa, og at kundene deretter velger   utfordrende, når fisken går til så mange   gjør uansett flyfrakt uaktuelt.
           å kjøpe med seg litt mer fra butik-  land med forskjellige krav for import.   Langreist laks kan det likevel bli.
           kene, forteller Anders L. i Oslo.  På   Det kan gjelde opprinnelse, mikrobio-  Nå er også India satt på IKEA-kartet.
           Åsane nærmer det seg lunsj, og det blir   logiske tester eller andre dokumenter   Anders Lennartsson ser ingen ting i
           rekesmørbrødet som får mest oppmerk-  som kreves når man importerer til de   veien for at de indiske IKEA-kundene
           somhet på lystavlene. Rekene er                                                      også vil sette pris på
           fra grønlandsk farvann. Felles for                                                     en laksebit innimel-
           både laks, reker og sild er sertifise-                                                 lom handleslagene.
           ringen.                                                                                Noe som helt klart
             — Vi har ikke lov til å selge sjø-                                                   kan øke volumet
           mat som ikke er MSC- eller ASC-                                                        ytterli gere. Er du på
           sertifisert, sier Remi Småland som                                                     reise ute i den store
           er sjef på IKEA Food på Åsane.                                                         verden og får lyst
           Historien bak dette kjenner kollega                                                    på litt gjenkjennelig,
           Anders Lennartsson bedre enn de                                                        rosa middag, er det
           alle fleste. Før han kom til Norge i                                                   bare å se etter et
           2015, var han global bærekraft­ og                                                     svært gjenkjennelig
           helsesjef i IKEA Food, og han har                                                      gult og blått skilt.
           også vært innkjøpssjef samme
           sted.
             — Jeg jobbet med innføringen
           av og praksisen med miljøkrav
           før jeg kom til Norge. Og får kanskje
           tilføye at jeg er spesielt stolt når det
           gjelder laks og Aquaculture Stewards-
           hip Council og IKEAS innsats der. Da
           WWF innledet dialog om dette tidlig på



             IKEA sprer nordisk matkultur og norsk laks til det
               meste av verden. Aller mest går det av svenske
             köttbullar, dernest følger laksen, her representert
                                 ved gravlaks/gravlax.


                                                                                    "Norsk Fiskerinæring"  nr. 3 - 2017  127
   122   123   124   125   126   127   128   129   130   131   132