Page 125 - Norsk Fiskerinaering
P. 125
Laksen er Norges IKEA, sa
Erna Solberg for to år siden.
Da bør vi ikke glemme at IKEA
er blant dem som handler mest
norsk laks. Og dessuten er en
global pådriver innen miljø-
merking av sjømat. Samtidig
handler ikke IKEA med små-
fisk — i hvert fall ikke de rå-
varene som kjøpes inn sentralt.
Noe ender på Åsane i Bergen.
IKEA sover aldri. Med varehus i de
fleste av verdens tidssoner er det en
sannhet uten modifikasjoner, og i dette
tilfellet lar vi IKEA på Åsane utenfor
Bergen representere mylderet og hyl-
lejakten — samt IKEA-måltidet som
gjerne hører med for dem som har
gjen nomført en handlevognetappe.
James Beavan bak disken henter opp
to stykker ovnsbakt laks og følger opp
med creme fraiche, ovns bakte poteter
og temperamentsfull agurksalat. IKEAs
egen krydder blanding — også til salgs i
butikken, er selvsagt satt i sving. Ellers
er det jo ikke en spesielt oppsiktsvek-
kende rett hvis man bor i Norden og er
vant med laks.
First Long Island, then Berlin
Det helt spesielle er at man kan få
samme rett, eller i hvert fall samme laks,
i IKEA-utsalg i Dresden, Santo Do-
mingo, Daman sara, Las Vegas, Zenata,
Lanzarote, Garkerning og Budapest.
Med andre ord i 48 land, og der Norge
slett ikke er alene om å ha flere IKEA
klosser langs motorveiene. Til tross for
ulikt solti metall og forskjellige skriftspråk
på skiltene ligner de faktisk, og det gjør
sannelig også mye av menyen i restau-
ranten.
— I alle IKEA-restaurantene vil man
kunne få det vi kan kalle tradisjonelle
svenske retter. «Svenska köttbullar» er
en klar nummer en verden rundt, og laks
en god nummer to. Det vil være et tilbud
Svært mye har skjedd siden 17-åringen
Ingvard Kamprad fra Småland grunnla
IKEA i 1943. Ved siste telling var det 392
IKEA-varehus i 48 land i Europa, Nord-
Amerika, Asia og Australia. IKEA-katalo gen
trykkes i et opplag på 175 millioner årlig og
er omtalt som den mest distribuerte boka i
verden etter Bibelen. I 2016 ble det omsatt
for 34 milliarder euro. Eierstrukturen er
komplisert. (Foto: IKEA)
"Norsk Fiskerinæring" nr. 3 - 2017 125