Page 48 - Norsk Fiskerinaering
P. 48

vi forbrukerne i Storbritan-
                                                                                      nia står norsk hyse og torsk
                                                                                      langt oppe på ønskelisten.
                                                                                        — Alt er med andre ord
                                                                                      perfekt?
                                                                                        — Å nei; verden er aldri
                                                                                      perfekt. Vi opplever litt for ofte
                                                                                      at negative historier fra Norge
                                                                                      sprer seg, særlig til Sverige
                                                                                      og Frankrike. Mye av det
                                                                                      Sjømatrådet må bruke tid og
                                                                                      krefter på det jeg vil kalle ren
                                                                                      myteknusing. Vi bruker store
                                                                                      ressurser på å formidle fakta,
                                                                                      spesielt relatert til oppdrett av
                                                                                      laks.
                                                                                        — Betyr det at laksen
                                                                                      har et bedre omdømme i
                                                                                      utlandet enn i Norge?
                                                                                        — Det vet jeg ikke. Medi-
                                                                                      adebatten i Norge kan nok
                                                                                      av og til tyde på det. Men at
                                                                                      kritiske artikler i avisene og
                                                                                      programmer på TV slår rot
                                                                                      blant vanlige forbrukere, er
                                                                                      jo ikke gitt. Undersøkelser
       FrP er ikke akkurat kjent som «avgiftspartiet». Men fiskerimin ister Per Sandberg er en varm tilhenger   viser at oppdrettslaksen som
       av Sjømatrådet og stiller gjerne opp som «blikkfang» når han blir bedt om det. Her på en «in­store»­  produkt står veldig sterkt
       demonstrasjon med utdeling av smaksprøver. (Foto: Sjømatrådet)                 her hjemme, og en god del
                                                                                      sterkere enn oppdrett som
                                                                                      næring. Det som bekymrer
       pitalen ned igjen i årene som   at Sjømatrådet nå får en ny   dier bekrefter dette. Nylig   Sjømatrådet mest er at en
       kommer.                   og mer forut sigbar finan-  ble det gjennomført en stor   del forbrukere slutter å spise
          — Sjømatrådet ønsker   sieringsmodell?            undersøkelse i 19 viktige   laks på grunn av negative
       en modell som sikrer rådet   — Det får vi kanskje svar   sjømatmarkeder, og 70 pro-  medieoppslag som fremstiller
       mer forutsigbar finansier-  på i løpet av kort tid. Jeg   sent av forbrukerne mener at   laksen som usunn og utrygg
       ing. Hvordan bør den se   håper selvsagt det.        opprinnelsesland er viktig når  mat. Ut fra et ernærings- og
       ut?                          — Er det stor politisk   de skal velge sjømat. Holder   helsepolitisk ståst ed er det
          — Det har vi ikke tatt stil-  uenighet om driften og   vi oss til oppdrettslaksen   veldig uheldig. Fet fisk er
       ling til. Mange løsninger kan   finansieringen av Norges   viser undersøkelsen at hele   sunt. Det er noe de fleste av
       være aktuelle, f.eks. å knytte   sjømatråd?          42 prosent prefererer den fis-  oss bør spise mer av.
       eksportavgiften til eksportk-  — Nei. Fra alle hold kom-  ken som kommer fra Norge.   — I Norge stilles det sta-
       vantumet, som varierer mye   mer det positive holdninger   Tilsvarende prosentandeler   dig spørsmålstegn ved den
       mindre enn eksportverdien   til det å drive felles markeds-  for laks fra USA og Alaska er   måten op pdrettsnæringen
       eller å fastsette en øvre og   føring av norsk sjømat. Vi   14 prosent, fra Skottland fire   driver på, og mange er
       nedre grense for hvor stor   skal heller ikke glemme at   prosent og fra Chile bare 1   oppgitt over den dårlige
       vår inntekt skal være.    Sjømatrådet har en viktig   prosent. Den norske laksen   kvaliteten på mye av den
          — Har du noen spesielle   ernæringspolitisk rolle. Vi   er altså unik, ja nærmest i en   villfisken som landes. Slik
       ønsker om hvor stor ek-   skal drive opplysningsarbeid   divis jon for seg. Unntaket er   er det altså ikke i utlandet?
       sportavgiften bør være?   i Norge om de positive helse-  Storbritannia, der den skot-  — Nei, og i hvert fall ikke
          — Nei, det vil jo avhenge   messige effektene av å spise   ske laksen foretrekkes av   om vi skal tro resultatene av
       av hvilke oppgaver vi blir   mer sjømat.             mange.                    de omfattende og grundige
       satt til å løse. Men som et                            — Hva med andre arter   forbrukerundersøkelsene som
       minimum kan man kanskje                              og produktvarianter?      blir foretatt. Men omdømme
       tenke seg det som trengs for                           — Vi scorer ganske høyt,   og kvalitet er to saker som er
       å finansiere basisvirksomhe-  NORSK SJØMAT HAR EN    selv om norsk sjømat ikke er   utrolig viktige for å sikre den
       ten — beredskapsarbeidet,    FANTASTISK posisjon i ut-  like godt kjent i alle marke-  posisjonen norsk sjømat har.
       sta tistikk og markedsinfor-  landet. Omdømmet er aldeles   der. I Portugal vil folk helst   Det må vi både forsvare og
       masjonen osv. Dette beløper   strålende. Å påstå noe annet   ha norsk klip pfisk, i Italia   jobbe med.
       seg til ca. 1/3-del av våre   er vranglære, ifølge Sjømat-  foretrekker de tørrfisk fra Lo-  — I Norge får vi høre at
       totale utgifter.          rådets direktør.           foten. Japanerne elsker den   alt bare er sorgen. Ute løf-
          — Ligger det i kortene    — En rekke forbrukerstu-  norske makrellen og spør   tes norsk sjømat frem som



       48   "Norsk Fiskerinæring"  nr. 11/12 - 2016
   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53