Page 45 - Norsk Fiskerinaering
P. 45

— Først og fremst vår unike
                                                                                         markedskompetanse og om­
                                                                                         fattende nedstrømsaktiviteter.
                                                                                         Å koble hvitfisken enda ster­
                                                                                         kere inn på verdikjeden for
                                                                                         laks, og videreutvikle denne
                                                                                         med produkter fra Norway
                                                                                         Seafoods ut mot butikk, vil gi
                                                                                         oss økt slagkraft. Kjøpet av
                                                                                         de to selskapene vil gi oss
                                                                                         tilgang på over 100.000 tonn
                                                                                         hvitfisk på årsbasis. Som du
                                                                                         skjønner har jeg stor tro på
                                                                                         syner gieffektene av å koble
                                                                                         laks og hvitfisk.
                                                                                            — Vi Lerøys overtakelse
                                                                                         av Havfisk innebære at en
                                                                                         større andel av hvitfisken
                                                                                         blir bearbeidet i Norge?
                                                                                            — Det er i alle fall vår
                                                                                         målsetting. Fabrikkene ligger
                                                                                         der, og de må vi utnytte best
                                                                                         mulig.
                                                                                            — Dere har aldri drevet
                                                                                         som fiskere. En skremmen-
         Det er noen år siden sushi-bølgen rammet Norge for fullt. Lerøy Seafood Group hev seg på med en gang, og   de utfordring?
         er i dag den største leverandøren av sushi til det norske dagligvaremarkedet. Mye av denne produksjonen   — Nei. Havfisk drives
         foregår i Sjømathuset AS på Kalbakken i Oslo.                                   svært godt, så den utfordrin­
                                                                                         gen bekymrer meg overhodet
                                                                                         ikke.
         listisk kostnadsnivå pr. kilo   trakt og tidvis til lavere priser   mer komplett leverandør av   — Eidesen-utvalget
         laks på 2-5 års sikt?      enn det er mulig å oppnå i   sjømat. Vi får økt stabilitet i til­  foreslår at Havfisk leverer
           — Det vil jeg ikke si så mye   sportmarkedet. Samtidig gir   førselen av råstoff, og dermed   fra seg minst 15 prosent av
         om, bortsett fra at vi helt sik­  dette oss en helt avgjørende   bedre kontroll over kvaliteten   sine kvoter for å bli kvitt ak-
         kert kan redusere kostnadene.  forut sigbarhet. Man kan ikke   og matvaresik kerheten gjen­  tivitetsplikten. Hva sier du?
           — Hvilke faktorer blir   produsere 180.000 tonn laks   nom hele verdikjeden.     — Våre fabrikker trenger
         viktige?                   og ørret i året uten å ha faste   — Norway Seafoods har   som nevnt forutsigbarhet og
           — Lakselusa er alt nevnt.   avtaler med mange kunder.   slitt i mange tiår med å tjene   stabilitet. Vi fortrekker derfor
         Løser vi det problemet er mye   Etter min mening er det en   penger på fiskeproduksjon   å betale oss ut av aktivitets­
         gjort. Fôrprisene kan vi som   myte at man ikke kan tjene   i Nord-Norge uten å lykkes.   plikten fremfor å gi fra oss
         produsenter gjøre lite med,   penger på å bearbeide fisk i   Hva tilsier at Lerøy skal   kvoter. Verken leverings­,
         men fortsatt er det mulig å   Norge. Lerøy Seafood Group   klare det?           bearbeidings­ eller aktivitet­
         effektivisere driften. Å havne   gjør det, og derfor ønsker vi
         under 20 kroner per kilo igjen,   også å bearbeide mest mulig.
         er nok bare å glemme.      Det gjelder både for laks og
                                    hvitfisk.
                                      — Hvorfor vil Havfisk og
                                    Norway Seafoods styrke
         LERØY HAR EN UTTALT        Lerøy Seafood Group?
         STRATEGI om å bearbeide      — Det har jeg alt vært
         mest mulig at den laksen sel­  inne på. Det gjør oss til en
         skapet produserer. Samtidig er
         det slik at jo mer man skjærer i
         laksen i Norge, jo svakere blir   I løpet av sine snart syv år som
         gjerne det økonomiske resul­   toppsjef i Lerøy har Henning
         tatet. Hvorfor denne selvpinin­  Beltestad måttet forholde seg
                                       til tre fiskeriministre. Her på
         gen, Beltestad?              sjømatmessa i Brüssel 21. april
           — Fordi problemstillin­  2015 med Elisabeth Aspaker. Mon
         gen er langt mer kompleks    tro han fortalte Aspaker at han
         enn utgangspunk tet for ditt   akkurat denne dagen kunne feire
         spørsmål. Mye av den fisken   fem-årsjubileum som Lerøy-sjef?
         vi bearbeider blir solgt på kon­  (Foto: Innovasjon Norge)



                                                                                     "Norsk Fiskerinæring"  nr. 2 ­ 2017 45
   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50