Page 45 - Norsk Fiskerinaering
P. 45
— Først og fremst vår unike
markedskompetanse og om
fattende nedstrømsaktiviteter.
Å koble hvitfisken enda ster
kere inn på verdikjeden for
laks, og videreutvikle denne
med produkter fra Norway
Seafoods ut mot butikk, vil gi
oss økt slagkraft. Kjøpet av
de to selskapene vil gi oss
tilgang på over 100.000 tonn
hvitfisk på årsbasis. Som du
skjønner har jeg stor tro på
syner gieffektene av å koble
laks og hvitfisk.
— Vi Lerøys overtakelse
av Havfisk innebære at en
større andel av hvitfisken
blir bearbeidet i Norge?
— Det er i alle fall vår
målsetting. Fabrikkene ligger
der, og de må vi utnytte best
mulig.
— Dere har aldri drevet
som fiskere. En skremmen-
Det er noen år siden sushi-bølgen rammet Norge for fullt. Lerøy Seafood Group hev seg på med en gang, og de utfordring?
er i dag den største leverandøren av sushi til det norske dagligvaremarkedet. Mye av denne produksjonen — Nei. Havfisk drives
foregår i Sjømathuset AS på Kalbakken i Oslo. svært godt, så den utfordrin
gen bekymrer meg overhodet
ikke.
listisk kostnadsnivå pr. kilo trakt og tidvis til lavere priser mer komplett leverandør av — Eidesen-utvalget
laks på 2-5 års sikt? enn det er mulig å oppnå i sjømat. Vi får økt stabilitet i til foreslår at Havfisk leverer
— Det vil jeg ikke si så mye sportmarkedet. Samtidig gir førselen av råstoff, og dermed fra seg minst 15 prosent av
om, bortsett fra at vi helt sik dette oss en helt avgjørende bedre kontroll over kvaliteten sine kvoter for å bli kvitt ak-
kert kan redusere kostnadene. forut sigbarhet. Man kan ikke og matvaresik kerheten gjen tivitetsplikten. Hva sier du?
— Hvilke faktorer blir produsere 180.000 tonn laks nom hele verdikjeden. — Våre fabrikker trenger
viktige? og ørret i året uten å ha faste — Norway Seafoods har som nevnt forutsigbarhet og
— Lakselusa er alt nevnt. avtaler med mange kunder. slitt i mange tiår med å tjene stabilitet. Vi fortrekker derfor
Løser vi det problemet er mye Etter min mening er det en penger på fiskeproduksjon å betale oss ut av aktivitets
gjort. Fôrprisene kan vi som myte at man ikke kan tjene i Nord-Norge uten å lykkes. plikten fremfor å gi fra oss
produsenter gjøre lite med, penger på å bearbeide fisk i Hva tilsier at Lerøy skal kvoter. Verken leverings,
men fortsatt er det mulig å Norge. Lerøy Seafood Group klare det? bearbeidings eller aktivitet
effektivisere driften. Å havne gjør det, og derfor ønsker vi
under 20 kroner per kilo igjen, også å bearbeide mest mulig.
er nok bare å glemme. Det gjelder både for laks og
hvitfisk.
— Hvorfor vil Havfisk og
Norway Seafoods styrke
LERØY HAR EN UTTALT Lerøy Seafood Group?
STRATEGI om å bearbeide — Det har jeg alt vært
mest mulig at den laksen sel inne på. Det gjør oss til en
skapet produserer. Samtidig er
det slik at jo mer man skjærer i
laksen i Norge, jo svakere blir I løpet av sine snart syv år som
gjerne det økonomiske resul toppsjef i Lerøy har Henning
tatet. Hvorfor denne selvpinin Beltestad måttet forholde seg
til tre fiskeriministre. Her på
gen, Beltestad? sjømatmessa i Brüssel 21. april
— Fordi problemstillin 2015 med Elisabeth Aspaker. Mon
gen er langt mer kompleks tro han fortalte Aspaker at han
enn utgangspunk tet for ditt akkurat denne dagen kunne feire
spørsmål. Mye av den fisken fem-årsjubileum som Lerøy-sjef?
vi bearbeider blir solgt på kon (Foto: Innovasjon Norge)
"Norsk Fiskerinæring" nr. 2 2017 45