Page 40 - Norsk Fiskerinaering
P. 40

Lerøy var ikke tilfeldig, forteller   tisk. Jeg har fått jobbe med
                                                             månedens intervjuobjekt. —   mange utrolig dyktige folk, har
                                                             Jeg vokste jo opp ved havet   hatt spennende arbeidsoppga­
                                                             og var veldig interessert i fisk   ver og opplevd mye. Jeg har
                                                             og havbruk. På BI skrev jeg   vært veldig heldig.
                                                             hovedop pgave om verdens­    — Og hva vil du si mer
                                                             markedet for oppdrettslaks.   konkret om utviklingen
                                                             De første årene i Lerøy jobbet   siden du overtok som kon-
                                                             jeg mest med eksport av    sernsjef i april 2010?
                                                             bearbeidede produkter. Etter   — Vi har mer enn doblet
                                                             noen år ble jeg produktsjef   omsetningen og tredoblet
                                                             for bearbeidet laks, og i 1998   verdiene i selskapet. Lerøy
                                                             rykket jeg opp som direktør   Seafood Group ASA har holdt
                                                             for Østen. Deretter ble jeg   godt følge med den generelle
                                                             viseadministrer ende direktør   utviklingen i sjømatnæringen.
                                                             i Hallvard Lerøy AS, før jeg   Alt i alt har det gått minst like
                                                             overtok som adm. direktør i   bra som jeg turte å drømme
                                                             dette selskapet i 2007. Året   om.
                                                             etter kom jeg med i kon­     — Hva har gledet deg
                                                             sernledelsen og like etter   mest med utviklingen de
                                                             påske i 2010 ble jeg altså   siste syv årene?
                                                             konsernsjef i Lerøy Seafood   — Å få jobbe med det jeg
                                                             Group ASA. Den jobben har   liker aller best og brenner for
                                                             jeg fremdeles.             — verdiskaping og vekst.
                                                               Å lede et av verdens stør­  — Hva har skuffet deg
                                                             ste sjømatkonsern med aktivi­  mest?
                                                             teter i rundt 70 land, er ingen   — At produksjonsvolumet
       Henning Beltestad startet som fiskeselger, og det er han fort satt. I   åtte til fire jobb om noen skulle   i sjømatnæringen har stått
       sin tid var han direktør for Asia, og har vært utallige ganger i Fjerne   tro det. Så mye tid til å pleie   mer eller mindre stille de siste
       Østen. På det meste hadde han over 100 reisedager i året. (Foto: Lerøy)
                                                             egne interesser utenom jobb   fem årene. I 2012 produserte
                                                             og famil ie blir det ikke, men   vi omtrent like mye laks og
       sjon i byen mellom de syv fjell.   som vikarlærer i økonomi ved   Beltestad er glad i å stå på   ørret som i 2016. Jeg skal ikke
       I 1991 ble seksjonen lagt inn   Arnt Johannessen videregå­  ski. Som barn og ungdom drev  kritisere poli tikerne, men dette
       under Havforskningsinstitut tet.   ende skole i Bergen, begynte   han aktivt med turn og hevdet   er alt for dårlig.
       Navnet Beltestad kommer fra   diplomøkonomen Beltestad i   seg godt, særlig i svingstang.   — Hva har forundret deg
       slektsgården på Tysnes, der   salgsavdelingen hos Hallvard   17­18 år gammel ble han for   mest?
       unge Henning ble døpt våren   Lerøy AS. Det var 1. mars   høy, og måtte gi seg.     — Norsk sjømatnæring dri­
       1968. Bestefaren var fiskar­  1993. Samme dag ble forøvrig   — Du nærmer deg     ver bærekraftig produksjon av
       bonde. Etter Fyllingsdalen   Geir Andreassen ansatt som   25-årsjubileum som «Lerøy-  sunn og god mat som forbru­
       vidergående studerte Hen­  ny adm. direktør i Norges   mann». Hvordan vil du be-  kere over hele verden trenger
       ning i tre år ved BI i Bergen,   Sjømat, eller det som den   skrive utviklingen i selska-  og gjerne vil ha. Næringen
       før han tok det fjerde året ved   gangen het Fiskerinæringens   pet siden 1993?  bidrar til arbeid og bosetting
       Universitetet i San Diego i   Landsforening (FNL).      — Det har du allerede gjort.   langs store deler av norske­
       USA. Etter å ha jobbet ett år   — At jeg ville selge fisk i   Den har vært aldeles fantas­  kysten og i mange nærings­





          Tabell 1: Økonomiske nøkkeltall for Lerøy Seafood Group ASA. Alle tall i 1000 kroner.
                               2009       2010       2011      2012       2013      2014       2015       2016
          Omsetning      :  7.473.807   8.887.671   9.176.873   9.102.941  10.764.714  12.579.465  13.450.725  17.269.278
          Driftsresultat  :  1.010.639  1.884.787  597.131   744.832  2.390.028  1.461.262  1.568.461  4.314.030
          Resultatgrad   :    13,5%      21,2%       6,5%      8,2%      22,2%     11,6%      12,5%      25,0%
          Netto finans   :   – 86.105   – 66.272   – 81.884   – 95.153   – 101.840   – 119.790   – 128.728   – 131.491
          Resultat før skatt  :  987.278  1.940.521  534.988  624.509  2.480.376  1.433.411  1.501.110  4.445.321
          Sum eiendeler   :  8.307.207  11.352.195  11.461.847  11.774.419  13.903.731  14.858.364  15.983.703  25.078.588
          Egenkapital    :  4.300.256  5.994.274  5.797.766  5.963.956  7.548.947  8.079.596  8.764.052  13.475.426
          EK­andel       :    51,8%      52,8%      50,6%     50,7%      54,3%     54,4%      54,8%      53,7%
          Høstet volum  *)  :  108.400  116.824   136.672    153.403   144.784    158.258    157.697   150.182
          *) I tonn slaktet vekt





       40   "Norsk Fiskerinæring"  nr. 2 - 2017
   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45