Page 44 - Norsk Fiskerinaering
P. 44

Norway Seafoods og Havfisk ble
                                                                                        konsolidert inn i Lerøy Seafood
                                                                                        Group 1. september 2016. 27.
                                                                                        oktober oppnådde Lerøy 100
                                                                                        eierskap i de to selskapene.
                                                                                        Norway Seafoods virksomhet
                                                                                        i Danmark er solgt til Seafood
                                                                                        International, et konsern der
                                                                                        Lerøy Seafood Group vil eie 33
                                                                                        prosent av aksjene. Her et bilde
                                                                                        fra filetproduksjonen til Norway
                                                                                        Seafoods i Båtsfjord. Oppkjøpet
                                                                                        av Norway Seafoods og Havfisk
                                                                                        gir Lerøy tilgang på over 100.000
                                                                                        tonn hvitfisk i 2017.




                                                                                        absolutt alt. Svaret på spørs­
                                                                                        målet vil dessuten variere fra
                                                                                        år til år og mellom de ulike
                                                                                        produksjon sområdene. Uan­
                                                                                        sett hvor presist jeg svarer
                                                                                        vil det altså være upresist. I
                                                                                        2016 hadde vi rundt fire kroner
                                                                                        per kilo i direkte kostnader til
                                                                                        forebygging og behandling av
                                                                                        lus i Sør­ og Midt­Norge. Tar
                                                                                        vi med ytterligere effekter som
       det slik; rundt 35 prosent av   av salget. Det kan gi store   fem kroner per kilo sløyd vekt.   tapt fôring og lavere smoltut­
       laksen vi selger er bearbeidet   utslag i år med sterk økning av  Mer eksakt vil jeg ikke være.   bytte blir tallet betydelig høy­
       på en eller annen måte. De   råvareprisene som i 2016.  Det varierer dessuten mye fra   ere. Ut fra dette koster altså
       senere årene har Lerøy stått   — 2016 ble et nytt kreven-  region til region.    lusa oss godt over en halv
       for ca. 12 prosent av den sam­  de luseår. Hva kostet lusa   — Hvorfor vil du ikke ut   milliard kroner på årsbasis.
       lede norske fiskevareekspor­  for Lerøy?              med presise tall om dette?  Det er mye penger.
       ten regnet i verdi, ca. 16 pro­  — Et sted mellom tre og   — Vi ønsker ikke å fortelle   — Hva ser du som et rea-
       sent av den totale eksporten
       av hel laks og 25 prosent av
       eksporten av bearbeidet laks.
       Det sier alt om vår posisjon.
       Med Norway Sea foods og
       Havfisk i «porteføljen» vil jeg
       tro at vår andel av totalekspor­
       ten nærmer seg 15 prosent. I
       alt omsetter de to sels kapene
       for ca. 3 milliarder kroner.
          — Hvor mye av laksen ble
       solgt på kontrakt og hvor
       mye i spot i 2016?
          — Det varierte mye. I fjerde
       kvartal hele 44 prosent. På
       årsba sis var snittet litt i under­
       kant av 40 prosent.
          — Kan du si noe om hvor
       mye dere tapte på kontrakt-
       salg i 2016 fremfor å selge i
       spotmarkedet?
          — Slike tall går vi ikke ut
       med. Men alle vet at kontrakt­  Utvikling og vekst er det som virkelig trigger Henning Beltestad. Han ligger ikke på latsiden. I øyeblikket
       prisene lå godt under prisene i   jobber Lerøy med to store investeringsprosjekter — det nye slakteriet og foredling sanlegget på Hitra
       spotmarkedet. Slik vi ønsker å   til ca. 700 millioner kroner (bildet), som skal stå ferdig neste vår, samt «Pipefarm», et lukket, flytende
       drive vil kontrakthandelen stå   lengdestrømsanlegg for oppdrett. Lerøy har søkt om ni utviklings konsesjoner. Prislappen på «Pipefarm» er
       for mellom 25 og 50 prosent   650-700 millioner.



       44   "Norsk Fiskerinæring"  nr. 2 - 2017
   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49