Page 31 - Norsk Fiskerinaering
P. 31

Høyviks kommentar











         Fisken og folket






























         Det er ingen hemmelighet hvem som sitter på store kvoterettighet er i Norge, og eventuelt kan kalles «kvotebaroner». Det
         er bare å sjekke Fiskeridirektoratets merkeregister. Her er fem av dem som eier mest, fra venstre Inge Halstensen, Helge
         Møgster, Ola Helge Holmøy, Stig Ervik og Per Magne Eggesbø. Knut Arne Høyvik kjenner mange som har fått stempelet
         «kvotebaron» i pannen. Alle er hardt arbeidende båteiere med svært nøkterne livsstiler.



         «Fisken tilbake til folket» er et mye   tror det finnes en annen løsning   ta opp større og større kvanta. Men
         brukt slagord av de som er helt   som skal gi folket sterkere kontroll   havet er ingen Sareptas krukke,
         uenige i måten villfisknæringen er   med fisken. Vi blir også fortalt at   selv om mange trodde det. På slut­
         organisert på. En annen påstand   vi kan bearbeide hver eneste fisk i   ten av 1950-tallet fikk vi en brutal
         er at fisken er privatisert, og at   Norge, bare den politiske styringen   påminnelse om nettopp dette da
         folket ikke lenger har kontroll med   er sterk nok. De som sitter i sine   sildebestanden kollapset. Vinte­
         fiskeressursene. Alle som lever av   høyblokker i de store byene tror på   ren 1958 var mange fiskere og
         å fiske, dispo nerer en eller flere   dette, og de som prediker budska­  representanter for myndighetene
         kvoter. Mange av dem heter nå   pet er flinke med retorikken.   samlet til et møte på Arbeidern,
         kvotebaroner og ikke fiskere, ukjent   Av og til må man likevel gå litt   et forsamlingslokale i Ålesund.
         av hvilken grunn. Søker man ordet   grundigere til verks for å fork lare   Situasjonen for silda var tema for
         «kvote baron» på Google, kommer   hvorfor det er blitt som det er blitt.  møtet. Sildefangstene gikk drastisk
         det 24.300 treff. Ordet har fun­                             ned vinteren 1958, og endte med
         net sin plass i det norske språket,                          totalt 3,7 millioner hektoliter vinter­
         men ingen har så langt gitt en god                           sild (NVG-sild), mot 12,3 millioner
         forklaring på det. Hvem er kvote­  Fritt fiske og kollaps    hektoliter i rekordåret 1956 og 8,5
         baroner og hvem er det ikke? Jeg   Det ligger i ryggmargen til folk ved   millioner hektoliter i 1957.
         håper at noen kan komme meg til   kysten at de har rett til å høste   Min far deltok på dette møtet,
         unnsetning slik at jeg kan iden­  av havet. Dersom vi går 50­60 år   og fortalte meg om det. I mange år
         tifisere disse kystens baroner. Jeg   tilbake i tid, var allmen ningen åpen.   hadde det pågått et storstilt fiske
         kjenner ganske mange som har   De som ville starte opp med egen   etter sildeyngel. Min onkel fortalte
         fått stempelet kvotebaron i panna.   båt kunne gjøre det, og fiske så   at de fikk 14-15 sildeyngler ned i
         Alle er hardt arbeidende fiskere og   mye de ville. Det var ingen kvoter   en fyrstikkeske. Arbeiderparti­re­
         båteiere, med en svært nøktern   eller regu leringer; det var fritt frem.   gjeringen tillot dette fisket, fordi det
         livsstil.                      De flinkeste ledet an, betalte ned   skulle skaffe råstoff til sildoljefabrik­
           Språk er makt. Greier man å   sine lån og skaffet seg større og   kene og sysselsetting langs kysten.
         bygge opp en suspekt historie om   mer effektive båter. Fangstka-  Far hevdet at det var Arbeider­
         noe man ikke liker, er man kommet   pasiteten økte dramatisk. Bedre   partiet og Einar Gerhardsen som
         langt på vei. De som ikke kjen­  fiskeletingsutstyr og mer effek tive   måtte ta mesteparten av skylda for
         ner historien, biter på agnet og   redskaper sørget for at man kunne   sildekollapsen, fordi de godkjente



                                                                                    ”Norsk Fiskerinæring”  nr. 1 - 2017  31
   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36