Page 27 - Norsk Fiskerinaering
P. 27

En forutsetning for å lykkes er at
            verdikjedene evner å ta vare på kvaliteten
          på råvarene. Behandlingen i ett ledd må ikke
            be grense eller eliminere mulighetene for å
             kunne selge til de kundegruppene som vil
           betale best. Ofte er kvalitet et kappløp med
            tiden. Det kreves altså svært god logistikk.



         på lang sikt. Å jobbe smartere kan skape
         like store verdier av mindre.
           Sjømatnæringen er et økosystem av
         næringsliv basert på marine ressurser. I
         en helhetlig tilnærming til dette økosys­
         temet vil alle interessenter i ulike ledd
         og verdikjeder være innforstått med sine
         roller og bidrag. Forutsetningen for å
         lykkes er at verdikjeden fungerer slik at
         kvaliteten på råvarene ikke blir forringet,
         eller at behandlingen i det ene leddet
         begrenser mulighetene for diversifiserte
         produkter i det andre som sikter til høyt
         betalende segmenter. Dette handler ikke
         bare om store konsern, men også om
         sammenkopling av mange selvstendige
         næring saktører.
           Full utnyttelse av råvarene, både på
         land og til havs, gir grun nlag for nye
         verdikjeder og produkter som kan ha høy
         verdi. Det vil bidra til at nye næringer sky­
         ter opp vegg i vegg med de tradisjonelle.
         Potensialet i sjømatnæringen er ikke kun
         knyttet til mengde råvarer. Fremtidens for­
         retningsmodell kan innebære en endring
         i dagens kjernevirksomhet, flere ulike
         inntektskilder og nye samarbeidskonstel­
         lasjoner.



         Bærekraft som en driver
         Som for annet næringsliv i omstilling, er
         bærekraft en forutsetn ing for utvikling og
         vekst innen marint næringsliv, inkludert
         sjømatnæringen. For noen er kravet



                                                                                om bærekraft en ren hygiene faktor. For
                                                                                andre er kravet en begrensning for vekst
                                                                                og volum. For norsk havbruk er anta­
                                                                                kelig i dag lakselus den største bære­
                                                                                kraftsutfordringen. Innovasjon Norge
                                                                                alene har i 2016 brukt 395 millioner
                                                                                kroner i form av tilskudd og lån til ulike
                                                                                prosjekter som retter seg mot lakselus.
                                                                                Dette inkluderer oppdrettsprosjekt er i
                                                                                eksponerte farvann. Kanskje får vi i 2017



                                                                                Mye av potensialet for videre vekst både
                                                                                i oppdrettssektoren og i den tradisjonelle
                                                                                delen av næringen ligger i økt bearbeiding,
                                                                                og ikke minst i at råvarene utnyttes fullt ut,
                                                                                mener Sigridur Thor modsdottir og Innovasjon
                                                                                Norge.



                                                                                    "Norsk Fiskerinæring"  nr. 1 - 2017  27
   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32