Page 27 - Norsk Fiskerinaering
P. 27
En forutsetning for å lykkes er at
verdikjedene evner å ta vare på kvaliteten
på råvarene. Behandlingen i ett ledd må ikke
be grense eller eliminere mulighetene for å
kunne selge til de kundegruppene som vil
betale best. Ofte er kvalitet et kappløp med
tiden. Det kreves altså svært god logistikk.
på lang sikt. Å jobbe smartere kan skape
like store verdier av mindre.
Sjømatnæringen er et økosystem av
næringsliv basert på marine ressurser. I
en helhetlig tilnærming til dette økosys
temet vil alle interessenter i ulike ledd
og verdikjeder være innforstått med sine
roller og bidrag. Forutsetningen for å
lykkes er at verdikjeden fungerer slik at
kvaliteten på råvarene ikke blir forringet,
eller at behandlingen i det ene leddet
begrenser mulighetene for diversifiserte
produkter i det andre som sikter til høyt
betalende segmenter. Dette handler ikke
bare om store konsern, men også om
sammenkopling av mange selvstendige
næring saktører.
Full utnyttelse av råvarene, både på
land og til havs, gir grun nlag for nye
verdikjeder og produkter som kan ha høy
verdi. Det vil bidra til at nye næringer sky
ter opp vegg i vegg med de tradisjonelle.
Potensialet i sjømatnæringen er ikke kun
knyttet til mengde råvarer. Fremtidens for
retningsmodell kan innebære en endring
i dagens kjernevirksomhet, flere ulike
inntektskilder og nye samarbeidskonstel
lasjoner.
Bærekraft som en driver
Som for annet næringsliv i omstilling, er
bærekraft en forutsetn ing for utvikling og
vekst innen marint næringsliv, inkludert
sjømatnæringen. For noen er kravet
om bærekraft en ren hygiene faktor. For
andre er kravet en begrensning for vekst
og volum. For norsk havbruk er anta
kelig i dag lakselus den største bære
kraftsutfordringen. Innovasjon Norge
alene har i 2016 brukt 395 millioner
kroner i form av tilskudd og lån til ulike
prosjekter som retter seg mot lakselus.
Dette inkluderer oppdrettsprosjekt er i
eksponerte farvann. Kanskje får vi i 2017
Mye av potensialet for videre vekst både
i oppdrettssektoren og i den tradisjonelle
delen av næringen ligger i økt bearbeiding,
og ikke minst i at råvarene utnyttes fullt ut,
mener Sigridur Thor modsdottir og Innovasjon
Norge.
"Norsk Fiskerinæring" nr. 1 - 2017 27