Page 77 - Norsk Fiskerinaering
P. 77

Fra papirflyttere til sjømatkokker

           på 1-2-3?









           I desember 2016 satte vi av en
           onsdagskveld for å samle Young-                                                             http://youngfish.no
           Fishere i midt-Norge til en sosial
           kveld med prestisjefylt filetskjæring
           og fiskemat­kokkelering. I tillegg
           kjørte vi en liten faglig seanse hos
           hvitfiskeksportøren Nordic Group.
           Tanken var rett og slett å lage et
           lettbeint, men eksklusivt program
           i julestria som en fin avslutning på
           sjømatåret 2016. Vi var spente
           på om folk hadde tid til å møte
           opp så sent mot jul, men tilbake-
           meldingene var ubetinget positive.
           Arrangementet ble fullbooket.
             20 fremmøtte startet kvelden i
           lokalene hos Nordic Group i Trond­  Jo flere kokker, jo mere søl! Men hva gjør det når stemningen er topp, råvarene
                                         sjømat og pågangsmotet upåklagelig. Styret i YoungFish Midt har planer om
           heim sentrum, hvor medlemmene   nye aktiviteter i løpet av 2017. (Foto: Laila Hansten)
           ble møtt og ønsket velkommen
           av undertegnede og styremedlem
           Stian Ribskog Staven. Salgsdirek-  Bordet var dekket med hver vår   chili og hvitløk. I tillegg fikk vi prøve
           tør i Nordic Group, Tone Karsten-  kokkehatt, forkle og et  program   oss på en variant av Ceviche, med
           sen, fikk ordet og æren av å fortelle  kalt «Jobbesjappe» — fritt oversatt   både rå torsk og ørret. Dette var så
           litt om Nordic som selskap og om   fra forespørselen om et work-shop   godt for en sulten arbeidsgruppe
           utfordrende logistikk. Et godt ek-  arrangement. Disse karene har   at hele produksjonen ble spist opp
           sempel på dette med utfordrende   glimt i øyet, og selv om antallet   «in the making». Det var bare å
           logistikk ble vist på NRKs program   deltakere kanskje stresset dem   hive seg rundt og lage mer. I tillegg
           forbrukerinspektørene «Er fersk   med tanke på kvalite ten på opp-  ble vi etterpå servert nydelig fersk
           fisk fersk?» datert 8. mars 2017.   følgingen under matlagingen, viste   torsk med lekkert tilbehør. Stem-
           Sjekk NRK TV. Der ble skreien   det seg at de ikke hadde noe å   ningen var god rundt bordet etter
           fulgt hele veien fra fiskebåt og ut til   bekymre seg over.  en flott innsats. For et sted og for
           butikk. På fbi’s smakstest ble det i   Etter at vi var riktig utstyrt, ble   en vennlighet. At vi var flinke på
           alle fall klart at fersk fisk er ferskest   vi inndelt i grupper for filetering.   oppvasken er nok en overdrivelse.
           og preferert av panelet, sammen-  Under kyndig instruksjon av Lars-  Tusen takk, Ravnkloa!
           lignet med frossen/fersk fisk i skål   Thore og Ketil prøvde vi oss en   Kvalifiserer vi til kokkelandslaget
           av sjøfrossen filet!          etter en på å filetere hyse. Her var   nå? Neppe. Det skal jo tross alt litt
                                         det viktig å skjære bort alt av skinn   til med tanke på at norske kokker
                                         og bein. Vi skulle jo bruke fileten i   briljerer i verdense liten med norsk
           «Jobbesjappe»                 egne fiskeburgere! Oh boy, for et   sjømat. Men vi har i alle fall fått et
                                         press og for et stykke arbeid! For
                                                                       litt bedre utgangspunkt, og med fi-
           i Ravnkloa                    mange av oss papirflyttere — ret-  letkniv og stå-på-vilje kan vi utrette
           Spørsmålene uteble ikke fra de   tere sagt de av oss som kun jobber   mye på eget kjøkken. Avslutnings-
           sjømatinteresserte medlemmene   digitalt med fisk eller leveran-  vis vil jeg bare si at det er deilig at
           våre, og det som skulle være en   dørindustri, var det rett og slett   det er rom for å samle så mange
           liten bedriftspresentasjon dro ut i   deilig å få litt fiskelukt på fingrene.   forskjellige mennesker som jobber
           tid og gjorde oss litt sene for neste   Heldigvis var det flere av oss som   innenfor sjømatsektoren til en en-
           punkt på programmet; Ravnkloa   hadde tatt i en filetkniv før, og som   kel felles og praktisk aktivitet, og at
           Fisk og Skalldyr. Der ble vi på   dermed berget middagen.   vi fortsetter jobben med gøyale og
           tross av sent oppmøte tatt vel   På menyen sto som sagt     interessante påfunn for 2017.
           imot av Lars-Thore Thomassen,   egenkomponerte fiskeburgere,   Laila Hansten
           Ketil Rismark og Eyassu Ghebre.   med diverse spenstig krydder som   Nestleder i YoungFish Midt.



                                                                                    ”Norsk Fiskerinæring”  nr. 3 - 2017  77
   72   73   74   75   76   77   78   79   80   81   82