Page 77 - Norsk Fiskerinaering
P. 77
Fra papirflyttere til sjømatkokker
på 1-2-3?
I desember 2016 satte vi av en
onsdagskveld for å samle Young- http://youngfish.no
Fishere i midt-Norge til en sosial
kveld med prestisjefylt filetskjæring
og fiskematkokkelering. I tillegg
kjørte vi en liten faglig seanse hos
hvitfiskeksportøren Nordic Group.
Tanken var rett og slett å lage et
lettbeint, men eksklusivt program
i julestria som en fin avslutning på
sjømatåret 2016. Vi var spente
på om folk hadde tid til å møte
opp så sent mot jul, men tilbake-
meldingene var ubetinget positive.
Arrangementet ble fullbooket.
20 fremmøtte startet kvelden i
lokalene hos Nordic Group i Trond Jo flere kokker, jo mere søl! Men hva gjør det når stemningen er topp, råvarene
sjømat og pågangsmotet upåklagelig. Styret i YoungFish Midt har planer om
heim sentrum, hvor medlemmene nye aktiviteter i løpet av 2017. (Foto: Laila Hansten)
ble møtt og ønsket velkommen
av undertegnede og styremedlem
Stian Ribskog Staven. Salgsdirek- Bordet var dekket med hver vår chili og hvitløk. I tillegg fikk vi prøve
tør i Nordic Group, Tone Karsten- kokkehatt, forkle og et program oss på en variant av Ceviche, med
sen, fikk ordet og æren av å fortelle kalt «Jobbesjappe» — fritt oversatt både rå torsk og ørret. Dette var så
litt om Nordic som selskap og om fra forespørselen om et work-shop godt for en sulten arbeidsgruppe
utfordrende logistikk. Et godt ek- arrangement. Disse karene har at hele produksjonen ble spist opp
sempel på dette med utfordrende glimt i øyet, og selv om antallet «in the making». Det var bare å
logistikk ble vist på NRKs program deltakere kanskje stresset dem hive seg rundt og lage mer. I tillegg
forbrukerinspektørene «Er fersk med tanke på kvalite ten på opp- ble vi etterpå servert nydelig fersk
fisk fersk?» datert 8. mars 2017. følgingen under matlagingen, viste torsk med lekkert tilbehør. Stem-
Sjekk NRK TV. Der ble skreien det seg at de ikke hadde noe å ningen var god rundt bordet etter
fulgt hele veien fra fiskebåt og ut til bekymre seg over. en flott innsats. For et sted og for
butikk. På fbi’s smakstest ble det i Etter at vi var riktig utstyrt, ble en vennlighet. At vi var flinke på
alle fall klart at fersk fisk er ferskest vi inndelt i grupper for filetering. oppvasken er nok en overdrivelse.
og preferert av panelet, sammen- Under kyndig instruksjon av Lars- Tusen takk, Ravnkloa!
lignet med frossen/fersk fisk i skål Thore og Ketil prøvde vi oss en Kvalifiserer vi til kokkelandslaget
av sjøfrossen filet! etter en på å filetere hyse. Her var nå? Neppe. Det skal jo tross alt litt
det viktig å skjære bort alt av skinn til med tanke på at norske kokker
og bein. Vi skulle jo bruke fileten i briljerer i verdense liten med norsk
«Jobbesjappe» egne fiskeburgere! Oh boy, for et sjømat. Men vi har i alle fall fått et
press og for et stykke arbeid! For
litt bedre utgangspunkt, og med fi-
i Ravnkloa mange av oss papirflyttere — ret- letkniv og stå-på-vilje kan vi utrette
Spørsmålene uteble ikke fra de tere sagt de av oss som kun jobber mye på eget kjøkken. Avslutnings-
sjømatinteresserte medlemmene digitalt med fisk eller leveran- vis vil jeg bare si at det er deilig at
våre, og det som skulle være en dørindustri, var det rett og slett det er rom for å samle så mange
liten bedriftspresentasjon dro ut i deilig å få litt fiskelukt på fingrene. forskjellige mennesker som jobber
tid og gjorde oss litt sene for neste Heldigvis var det flere av oss som innenfor sjømatsektoren til en en-
punkt på programmet; Ravnkloa hadde tatt i en filetkniv før, og som kel felles og praktisk aktivitet, og at
Fisk og Skalldyr. Der ble vi på dermed berget middagen. vi fortsetter jobben med gøyale og
tross av sent oppmøte tatt vel På menyen sto som sagt interessante påfunn for 2017.
imot av Lars-Thore Thomassen, egenkomponerte fiskeburgere, Laila Hansten
Ketil Rismark og Eyassu Ghebre. med diverse spenstig krydder som Nestleder i YoungFish Midt.
”Norsk Fiskerinæring” nr. 3 - 2017 77