Page 75 - Norsk Fiskerinaering
P. 75

starte med mottak og fored-  i Ok Group AS, og adm.   Njardar AS               kon sesjoner registrert på
           ling av pelagisk fisk. I 2016   direktør i Finefish AS. Gjer­  ble etablert av Knut Nærø i   Herøy. Fem av dem er stan-
           tok virksomheten inn ca.   mund Bringsvor er styreleder   1901, og har drevet røyking   dard matfiskkon sesjoner på
           3.800 tonn råstoff. Sunsea   i Finefish. Konsernet er eid   av laks siden 1913. I dag er   780 tonn og tilhører Marine
           Seafood AS ble etablert av   av O.s. Invest AS og Geraldo   den Herøys eldste bedrift.   Harvest. De er samlet i en
           Edgar Sandanger i 2013, og   AS med 50 prosent hver.   Jan Nærø, sønnesønn til   lokalitet ved Gurskøya som
           hadde nesten en firedobling   O.s. Invest er eid av  Odd   Knut, overtok ledelsen og   per produksjonssyklus — ca.
           av omsetningen i 2016 til ca.   Erling Sande og Geraldo AS   driften av selskapet i 1979.   hal vannet år — produserer
           240 millioner kroner. Selska-  av Gjermund Bringsvor.   De siste årene har produk-  6­7.000 tonn. All fisken slak-
           pet har 55 ansatte. Edgar    Polargodt AS            sjonen vært relativt begren-  tes på det store slakteri- og
           Sandanger er adm. direktør   i Tjørvåg ble stiftet i 2000   set, og konsentrert seg om   foredlingsanlegget til Marine
           og Kjetil Magne Dreyer er   og driver produksjon av   salting og røyking av sild,   Harvest  på Eggesbønes i
           styreleder. Sunsea Seafood   selprodukt er, primær sel-  samt noe røyking av laks.  Herøy. Her jobber 210 an-
           eies av Edgar Sandanger    olje og selskinn. I fjor kjøpte                     satte med å slakte og file tere
           med 73,3 prosent og Si-    selskapet 36 tonn sel. Virk-                        laks for Marine Harvest Vest.
           belia Invest AS med vel 16   somheten har to ansatte og                        I 2016 var slaktekvantumet
           prosent. Bak Sibelia Invest   omsetter for rundt 3 million er   Lite oppdrett  70-80.000 tonn. Av dette
           står Bente Gunn Fylling i   kroner på årsbasis. Arnfinn   Herøy ligger som sagt på   gikk 45 prosent til filetering.
           Ålesund.                   Karlsen er adm. direktør,   øyer, og burde i utgangs-  Denne andelen har gått noe
                                      styre leder og eneeier.   punktet egne seg ypperlig for   ned de senere årene, mye på
           Finefish AS                                          lakseoppdrett. Men farvan-  grunn av de skyhøye råstoff-
           i Fosnavåg driver eksport av   Norva Fisk AS         nene rundt øyene er grunt,   prisene.
           fryst hvitfisk — i fjor ca. 4.500   driver mottak og pakking av   hvilket forklarer to forhold.   De to siste konsesjonene
           tonn. Selskapet har syv an-  ferskfisk i Stokksund i Indre   For det første at det er et   er gitt for produksjon av set-
           satte. Det eies av konsernet   Herøy for Marine Sales AS i   yrende fugleliv i kommunen,   tefisk og smolt. De tilhører
           Go Group AS i Fosnavåg,    Ålesund. Selskapet ble eta-  for det andre at det nesten   Villa Smolt AS, som i dag er
           som også har 50,8 prosent   blert i 2003. Raymond Andre   ikke er oppdret tsanlegg.   eid av SalMar ASA. Anleg-
           eierandel i Sandefisk AS i   Moltu er adm. direktør, styre-  På Runde er det observert   get på Moltustranda har
           Sandshamn i Sande kom-     leder og eneeier. Selskapet   over 240 ulike fuglearter. I   vært ute av drift i vel ett år,
           mune. Odd Erling Sande er   omsetter for 5-6 millioner   Fiskeridirektoratets akvakul-  og hva som skjer videre er
           adm. direktør og styreleder   kroner på årsbasis.    turregister finner vi bare syv   ikke avklart. SalMar ønsker å














































           Marine Harvest på Eggesbønes slakter 70-80.000 tonn på årsbasis. Tidligere holdt Herøy Fiskeindustri AS til i anlegget, som drev mottak og
           innfrysing av pelagisk fisk.



                                                                                    "Norsk Fiskerinæring"  nr. 3 - 2017  75
   70   71   72   73   74   75   76   77   78   79   80