Page 26 - Norsk Fiskerinaering
P. 26

faste kroner. Vi understreker at dette er
       en gjennomsnittspris for alle produktvari-
       anter. Noe av forklaringen kan altså være
       økt bearbei dingsgrad, hvilket definitivt
       gjelder for silda. I 2007 sto eksportver-
       dien av sildefilet for 29,5 prosent av den
       totale eksportverdien av sild. I år har
       sildefiletene stått for hele 53 prosent av
       eksportverdien. Når prisen på sild har økt
       så kraftig de siste ti årene, er med andre
       ord økt bearbeidingsgrad en av forklarin-
       gene. Men slett ikke den eneste. I 2007
       var eksportpri sen for rundfryst sild 5,72
       kroner pr. kilo om vi regner i dagens kro-
       ner. Pr. utgangen av oktober i år var den
       9,66 kroner. Setter vi 2007 lik 100, har
       prisindeksen for rundfryst sild økt til 169 i
       2016. Uansett hvordan vi regner har det
       altså vært en meget gunstig prisutvikling
       på sild. Rett nok har prisene hoppet mye
       opp og ned, som den svarte kurven viser,
       men sammenlignet med de øvrige artene
       er det ingen tvil om at silda er vinneren.


                                                                             DEN RØDE KURVEN VISER prisutvik-
                                                                             lingen for oppdrettslaks. Her har indeksen
                                                                             økt fra 100 i januar 2007 til 166 i oktober
                                                                             2016. Også for laksen ligger noe av
                                                                             forklaringen i økt bearbeiding. I 2007
                                                                             utgjorde fersk og fryst laksefilet bare 6,9
                                                                             prosent av den totale eksportverdien
                                                                             av laks. Hittil i år, dvs. pr. utgangen av
                                                                             oktob er, har filetvariantene stått for 17,5
                                                                             prosent.
                                                                               Som vi ser av den røde kurven holdt
                                                                             lakseprisen seg relativt sta bil frem til
                                                                             2010. Så hadde vi kraftig prisøkning frem
                                                                             til april/mai i 2011, da prisen om ikke kol-
                                                                             lapset, så i alle fall gikk kraftig ned. Siden
                                                                             januar 2013 har vi hatt en mer eller min-
                                                                             dre jevn prisstigning regnet i faste kroner.
                                                                             Det toppet seg i juli i år med en snittpris
                                                                             på over 68 kroner pr. kilo for alle pro-
                                                                             duktvarianter. I oktober og november var
                                                                             vi nede på 63 kroner igjen, men fortsatt
                                                                             solid over alle andre år siden 2007.
                                                                               Eksportprisene for makrell og sei har
                                                                             hoppet en del opp og ned — også om vi
                                                                             regner i faste kroner. Men alt i alt har de
                                                                             holdt seg svært stabile den siste tiårs-
                                                                             perioden. I november 2016 var prisindek-
                                                                             sen for makrell 121 og for sei 105. Ser vi
                      Varmgalvanisert dypstabling - Skipsreoler              2016 under ett har eksportørene fått ca. 5
                      Lagerinnredninger - Verkstedinnredninger               prosent mer for makrellen enn i 2007. Det
                                                                             kaller vi en veldig flat prisutvikling.
                                                                               Snittprisen for sei har i år vært 24,50
                                                                             kroner pr. kilo. For ti år siden fikk vi
                                                                             omtrent nøyaktig det samme. Men i
                  Constructor Norge AS - Tlf. +47 67 11 26 00                2007 falt seiprisene kraftig fra januar, og
                  www.constructor.no                                         sammenligner vi snittprisen for hele 2007
                                                                             med snittprisen i år er forskjellen nesten
                                                                             30 prosent, regnet i faste priser. Mye av
                                                                             dette skyldes en meget pen pris stigning i
                                                                             sommer.


       26   "Norsk Fiskerinæring"  nr. 11/12 - 2016
   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31