Page 25 - Norsk Fiskerinaering
P. 25

Figur 1: Prisutviklingen på viktige fiskeslag, 2007-2106. Januar 2007=100.













































           Silda og laksen opp — torsken ned






           TIL GLEDE FOR DE AV leserne som    figur. Det første vi legger merke til er at   for oppdrettslaks — særlig de siste
           liker tall og statistikker — og som ikke lar   eksportprisen for sild (den svarte kurven)   to-tre årene, men som vi ser av figuren
           seg skremme av kurver som hopper mye   har hatt den desidert beste utviklingen   er det silda som kommer best fra det.
           opp og ned, har vi laget en figur som   de siste ti årene. Det kommer nok litt   I oktober var prisindeksen hele 197,5.
           viser eksportprisutviklingen for våre fem   overraskende på de fleste. Det snakkes   Siden januar 2007 har altså sildeprisen
           viktigste fiskearter regnet i verdi siden   mye om den fan tastiske prisutviklingen   nesten doblet seg selv om vi regner i
           januar 2007. Se figuren over. Disse
           artene vil i år stå for over 85 prosent av
           den sam lede eksportverdien av sjømat
           fra Norge. Utgangspunktet for figuren
           er snittprisene pr. art for alle produktva-
           rianter regnet måned for måned. Vi har
           justert for inflasjonen, og laget en indeks
           der eksportprisen i januar 2007 er satt
           lik 100. På den måten blir det mulig å
           sammenligne prisutviklingen for de fem
           artene.
             Det er blitt en meget interessant




            Siden 2007 har realprisen for alle varianter
              av sild doblet seg. Noe av forklaringen er
              at bearbeidingsgraden har økt. I 2007 sto
             sildefilet for ca. 30 prosent av den samlede
               eksportverdien av sild. I 2016 har denne
                      andelen økt til hele 53 prosent.
                                  (Foto: Thv jr.)



                                                                                 "Norsk Fiskerinæring"  nr. 11/12 - 2016  25
   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30