Page 27 - Norsk Fiskerinaering
P. 27

I år eksporterer vi oppdrettslaks for over   forklarer altså en god del av det sterke
                                              60 milliarder kroner. På tross av en kraftig   prisfallet.
                                              volumøkning de siste ti årene har snit tprisen   Men uansett hvordan vi regner har
                                              økt med nesten 70 prosent. Det er nesten ikke   torsken falt mye i pris fra 2007 til 2016.
                                              til å tro. (Foto: Thv jr.)
                                                                                 De tre siste årene har derimot torskepri-
                                                                                 sene økt igjen. Det spiller med andre ord
                                                                                 en stor rolle hvilket årstall vi tar utgangs-
                                              Hva er forklaringene?              punkt i.
                                                 Den ene er en kraftig økning av   Om vi gjør den samme lille øvelse
                                              eksportkvantumet. I 2007 ekspor terte vi   som over, men setter prisene i 2013 til
                                              123.000 tonn torsk og torskeprodukter,   100, er prisindeksene i 2016 som følger:
                                              regnet i produkt vekt. I år passerer vi                       2016
                                              200.000 tonn. Vi snakker altså om ca.   Fersk rund         :   153
                                              50 prosent volumøkning. All økonomisk   Fryst rund         :   164
                                              teori tilsier da at prisen skal ned. Dernest   Fersk filet   :   132
                                              har andelen bearbeidede produkter gått   Fryst filet       :   156
                                              kraftig ned. I 2007 sto rund torsk — fersk   Saltet        :   161
                                              eller fryst — for 26 prosent av totalkvan-  Klippfisk      :   147
                                              tumet og 15 prosent av eksportverdien   Lofotrund          :   147
                                              av torsk. I 2016 har disse andelene økt   Med 2013 som utgangspunkt får vi
                                              til henholdsvis 60 og 42 prosent. Da sier   altså et helt annet bilde enn om vi starter
                                              det seg selv at snittprisen for alle pro-  i 2007. Som den siste tabellen over
                                              duktvarianter må gå ned. Den lille tabel-  bekrefter, har torskeprisene økt kraftig
                                              len under viser hvordan eksportprisene   de siste tre årene. Aller mest for rund-
                                              har utviklet seg fra 2007 til 2016 i faste   fryst torsk, som har steget med hele 64
           SÅ TIL TORSKEN OG DEN grønne       2016-kroner for de ulike produktene av   prosent regnet i faste kroner.
           kurven. Skal vi tro figuren har det vært   torsk. Vi har satt 2007 lik 100.
           en tragisk prisutvikling de siste ti årene.                   2016
           I 2007 var gjennomsnittlig eksportpris   Fersk rund        :    78    SÅ KAN MAN HELT TIL slutt spørre om
           for torsk 61,55 kroner pr. kilo i dagens   Fryst rund      :    82    det egentlig har noe for seg å studere
           kroneverdi. Pr. utgangen av november i   Fersk filet       :    75    prisutviklingen slik vi har gjort i denne
           år var den ganske nøyaktig 40 kroner. Vi   Fryst filet     :    91    artikkelen? For det første vil jo resul-
           snakker altså om et reelt prisfall på hele   Saltet        :    77    tatet sterkt avhenge av hvilket år vi tar
           35 prosent. Setter vi prisen i 2007 til 100,   Klippfisk   :    78    utgangspunkt i. Dernest vil det påvirkes
           var den bare 65 i 2016. Rett nok har det   Lofotrund       :    90    av bearbeidingsgra den. Jo mer av fisken
           vært en jevn prisoppgang for torsk siden   Mens snittprisen for alle produktkate-  som selges bearbeidet, jo høyere vil
           januar 2014, men sammenlignet med de   gorier av torsk har falt fra 100 til 65 de   selvfølgelig gjennomsnittsprisen bli for
           øvrige fiskeslagene og med torskepri-  siste ti årene, har prisene for de ulike   alle produktvarianter.
           sene for ti år siden, er det ingen grunn til   produkt variantene bare falt til mellom   For egen del mener vi at den store
           å juble.                           75 og 91. Redusert bearbeidings grad   figuren på side 25 absolutt har interesse.
                                                                                 Den forteller om betydelige prisvaria-
                                                                                 sjoner over relativt kort tid, om store end-
                                                                                 ringer i prisutviklingen mellom de ulike
                                                                                 fiskeslagene og sist, men ikke minst om
                                                                                 hvor mye vi faktisk klarer å skape av
                                                                                 verdier ut av den råfisken vi tar på land.
                                                                                 Når snittprisen uansett produktvariant
                                                                                 faller, forteller det at vi får mindre igjen
                                                                                 for fisken enn før, enten det nå skyldes
                                                                                 at markedsprisen går ned eller at vi ikke
                                                                                 er blitt dårligere til å bearbeide fisken i
                                                                                 Norge. Det siste kan i og for seg være
                                                                                 like ille som det første.






                                                                                 En kraftig økning av eksportkvantumet
                                                                                 kombinert med økt andel eksport av
                                                                                 rund torsk — fersk eller fryst, har sendt
                                                                                 snittprisen på den torsken vi eksporterer ned
                                                                                 med 35 prosent de siste ti årene. Stadig mer
                                                                                 av torsken forlater landet i fersk, rund til-
                                                                                 stand. Denne torsken kom ikke lenger enn til
                                                                                 en fiskedisk i Bergen. (Foto: Thv jr.)



                                                                                 "Norsk Fiskerinæring"  nr. 11/12 - 2016  27
   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32