Page 27 - Norsk Fiskerinaering
P. 27
I år eksporterer vi oppdrettslaks for over forklarer altså en god del av det sterke
60 milliarder kroner. På tross av en kraftig prisfallet.
volumøkning de siste ti årene har snit tprisen Men uansett hvordan vi regner har
økt med nesten 70 prosent. Det er nesten ikke torsken falt mye i pris fra 2007 til 2016.
til å tro. (Foto: Thv jr.)
De tre siste årene har derimot torskepri-
sene økt igjen. Det spiller med andre ord
en stor rolle hvilket årstall vi tar utgangs-
Hva er forklaringene? punkt i.
Den ene er en kraftig økning av Om vi gjør den samme lille øvelse
eksportkvantumet. I 2007 ekspor terte vi som over, men setter prisene i 2013 til
123.000 tonn torsk og torskeprodukter, 100, er prisindeksene i 2016 som følger:
regnet i produkt vekt. I år passerer vi 2016
200.000 tonn. Vi snakker altså om ca. Fersk rund : 153
50 prosent volumøkning. All økonomisk Fryst rund : 164
teori tilsier da at prisen skal ned. Dernest Fersk filet : 132
har andelen bearbeidede produkter gått Fryst filet : 156
kraftig ned. I 2007 sto rund torsk — fersk Saltet : 161
eller fryst — for 26 prosent av totalkvan- Klippfisk : 147
tumet og 15 prosent av eksportverdien Lofotrund : 147
av torsk. I 2016 har disse andelene økt Med 2013 som utgangspunkt får vi
til henholdsvis 60 og 42 prosent. Da sier altså et helt annet bilde enn om vi starter
det seg selv at snittprisen for alle pro- i 2007. Som den siste tabellen over
duktvarianter må gå ned. Den lille tabel- bekrefter, har torskeprisene økt kraftig
len under viser hvordan eksportprisene de siste tre årene. Aller mest for rund-
har utviklet seg fra 2007 til 2016 i faste fryst torsk, som har steget med hele 64
SÅ TIL TORSKEN OG DEN grønne 2016-kroner for de ulike produktene av prosent regnet i faste kroner.
kurven. Skal vi tro figuren har det vært torsk. Vi har satt 2007 lik 100.
en tragisk prisutvikling de siste ti årene. 2016
I 2007 var gjennomsnittlig eksportpris Fersk rund : 78 SÅ KAN MAN HELT TIL slutt spørre om
for torsk 61,55 kroner pr. kilo i dagens Fryst rund : 82 det egentlig har noe for seg å studere
kroneverdi. Pr. utgangen av november i Fersk filet : 75 prisutviklingen slik vi har gjort i denne
år var den ganske nøyaktig 40 kroner. Vi Fryst filet : 91 artikkelen? For det første vil jo resul-
snakker altså om et reelt prisfall på hele Saltet : 77 tatet sterkt avhenge av hvilket år vi tar
35 prosent. Setter vi prisen i 2007 til 100, Klippfisk : 78 utgangspunkt i. Dernest vil det påvirkes
var den bare 65 i 2016. Rett nok har det Lofotrund : 90 av bearbeidingsgra den. Jo mer av fisken
vært en jevn prisoppgang for torsk siden Mens snittprisen for alle produktkate- som selges bearbeidet, jo høyere vil
januar 2014, men sammenlignet med de gorier av torsk har falt fra 100 til 65 de selvfølgelig gjennomsnittsprisen bli for
øvrige fiskeslagene og med torskepri- siste ti årene, har prisene for de ulike alle produktvarianter.
sene for ti år siden, er det ingen grunn til produkt variantene bare falt til mellom For egen del mener vi at den store
å juble. 75 og 91. Redusert bearbeidings grad figuren på side 25 absolutt har interesse.
Den forteller om betydelige prisvaria-
sjoner over relativt kort tid, om store end-
ringer i prisutviklingen mellom de ulike
fiskeslagene og sist, men ikke minst om
hvor mye vi faktisk klarer å skape av
verdier ut av den råfisken vi tar på land.
Når snittprisen uansett produktvariant
faller, forteller det at vi får mindre igjen
for fisken enn før, enten det nå skyldes
at markedsprisen går ned eller at vi ikke
er blitt dårligere til å bearbeide fisken i
Norge. Det siste kan i og for seg være
like ille som det første.
En kraftig økning av eksportkvantumet
kombinert med økt andel eksport av
rund torsk — fersk eller fryst, har sendt
snittprisen på den torsken vi eksporterer ned
med 35 prosent de siste ti årene. Stadig mer
av torsken forlater landet i fersk, rund til-
stand. Denne torsken kom ikke lenger enn til
en fiskedisk i Bergen. (Foto: Thv jr.)
"Norsk Fiskerinæring" nr. 11/12 - 2016 27