Page 150 - Norsk Fiskerinaering
P. 150
— Det var unektelig et uheldig for en fisk som for et
smart trekk. Hvor kom den menneske.
ideen fra? — Stress over tid går
— Kollegaen vår, Ann utover så vel indre organer
Kristin Tveten, målte kortisol- som osmosere gulering og
nivået hos sau på den måten. immunforsvar, slik at den lett
Så overførte vi til laks, fortel- blir syk dersom den er smit-
ler Stene. tet, svarer Stene. Hun er på
— Hvordan kommer plass på Hurtigruten for å ta
dere videre for å få nytte av seg til et møte med institutt
målingene? for biologi der.
— For det første er det — Vi blir ristet sammen
viktig å vite normalnivået med større fagmiljøer. Jeg
for «en glad laks». Vi har et håper det kommer noe
prosjekt gående på villaks der positivt ut av det, sier hun.
vi måler på laks tatt i teine Stress-prosjektet passer
eller kilenot for å bruke denne utmerket inn i NTNUs Ocean
som referanse. Rensefisken Pilot-satsing. Samtidig ble
er og en kandidat som bør det star tet opp før fusjonen, i
undersøkes for velferd i merd. februar 2015, og resultatene
Og så har vi målt oppdretts- vil nå publiseres i et interna-
fisk gjennom et helt år og sjonalt tidsskrift. Det er en del
funnet et basisnivå. Da vet vi av et større FHF-prosjekt som
hvor det skal ligge når ting er løper ut 2017.
ok. Tester vi så laksen etter — Vil det videreføres på
at den har vært gjennom en noen måte?
avlus ing, kan vi kanskje finne — Ja, vi ønsker å gå vi-
den metoden som er mest dere med nye prosjekter etter
skånsom for fisken. Det er dette, og gjerne i samarbeid
ikke sikkert det er helt ålreit med kollegene i Trondheim.
for laksen å utsettes for varmt Vi jobber mye med smitte
Anne Stene er førsteamanuensis i marine og biologiske fag. Stene, vann, skytes med laser eller mellom lokaliteter, og for
som opprinnelig er fra Lambertseter i Oslo, har hatt det meste av bades i kjemika lier, svarer tiden samarbeider vi med
virket i Ålesund, og er altså nå en del av NTNU-staben. Stene. Stress er nemlig like fire firmaer som modulerer
vanntransport og plasserer
lokaliteter slik at de ikke
skal smitte hverandre. Som
en mer direkte oppfølger til
stressprosjektet er vi interes-
sert i å se på rensefisken man
har i merdene. Den har det
vel heller ikke alltid optimalt,
svarer Anne Stene. NTNU i
Ålesund satser i tillegg tungt
på marine ingredienser, i
samarbeid med industrien i
Blue Legacy-klyngen.
Med tanke på å skrive om
fruktene av årets store sam-
menslåing er vi kanskje litt
tidlig ute. De fleste prosjekte-
ne som har fått kjøtt på beina,
er startet opp før Trondheim,
Gjøvik og Ålesund ble ett.
Noen søknader er ekspedert
etter dette, men det meste er i
vente. Denne artikkelen viser
først og fremst at alle insti-
tusjonene som fant sammen,
har fått til ting hver for seg.
Så blir det spennende å se
hva de får til sammen.
150 "Norsk Fiskerinæring" nr. 11/12 - 2016