Page 147 - Norsk Fiskerinaering
P. 147

Fisk og
                                                                                                 Forskning



              Mange norske forbrukere har
               kjørt seg inn i faste mønstre
             når det gjelder sild og makrell.
              Variasjonen var gjerne vel så
              stor før, da makrellkaker ikke
             var uvanlig. Kan ny forskning
                           hjelpe på?



           Sistranda på Frøya i sommer.
           Med på «luselaget» er Marine
           Harvest, SalMar, Lerøy Midt,
           Måsøval-gruppen, Bjørøya,
           Midt-Norsk Havbruk, Salmo-
           nor, Sinka bergHansen, Ervik
           Laks og Ørret, Emilsens Fisk
           og Åkerblå. Frøya har også
           vært viktig for etableringen av
           samarbeidsprosjektet «NTNU
           Brohode Havbruk», som
           tidligere nettopp het Brohode
           Frøya. Dette er et samspill
           mellom bedrifter, videregå-
           ende skole, uni versitet og
           offentlig virkemiddelapparat
           innenfor havbruk. Målet er
           kompetente næringsaktører                                                      jekter. Det gjelder blant annet
           og ikke minst å rekruttere fra                                                 makroalgeprosjektet PRO-
           NTNU mot havbrukssektoren.                                                     MAC, Safefishdish, Biosuck
           I denne sammenhengen tar                                                       og Prohealth. Det siste er et
           vi med at Insti tutt for biologi,                                              eksempel på at forsknings-
           opprinnelig Trondheim, i år                                                    samarbeid anno 2016 kan
           fikk FHF-støtte til et prosjekt                                                strekke seg mye lenger enn
           på vannkvalitet i yngelfasen                                                   mellom Gløshaugen og
           av rensefiskproduksjon og                                                      Gjøvik.
           bruk av hoppekreps som                                                           — Her settes det sammen
           startfôr til rognkjeksyngel.                                                   et internasjonalt konsortium
                                                                                          som søker støtte i hvert av
                                                                                          landene som deltar, sier Ru-
           Grenseløst pelagisk                                                            stad. I Prohealth forsker hun
                                                                                          på lag med kolleger i Irland,
           Retter vi blikket mot ferdige                                                  Polen og litt Italia. Samtidig
           produkter, har så vel det tid-                                                 kan Prohealth ses på som en
           ligere matteknologi-instituttet                                                videreføring av SINTEF-lede-
           ved tidligere Høgskolen i                                                      de Prohealth pelagic der man
           Sør-Trøndelag, institutt for                                                   så på hvordan «sunnheten» i
           bioteknologi i Trondheim og                                                    pelagisk fisk kom seg gjen-
           Ålesund-miljøet noe å bidra                                                    nom ulike former for foredling.
           med. Professor Turid Rustad                                                    Makrell i tomat og marinert
           ble utdannet på tidligere NTH,                                                 sild var særlig i søkelyset og
           er biokjemiker og tok i sin tid                                                kom også rimelig godt ut av
           doktorgraden på tørking og                                                     studien, samtidig som den av-
           varme behandling av lodde-                                                     dekket muligheten for andre
           masse. Nå har hun mye med                                                      varmebehandlingsmetoder
           dagens studenter å gjøre.                                                      og mindre salt i den marinerte
             — For tiden er det popu-                                                     silda.
           lært å fordype seg både i                                                        — I Prohealth har vi øn-
           næringsmidler og restråstoff                                                   sket å jobbe videre med pro-
           og ikke minst makroalger, sier                                                 blemene rundt pelagisk fisk,
           Rustad, som delvis gjennom   Professor Turid Rustad i Trondheim har forsket mye på fisk og   og den irske partneren vår er
           ansvaret overfor studentene   marine råstoffer, ikke minst på protein- og lipidkjemi knyttet til   veldig inne på nyskapende
           er involvert i en rekke pros-  foredling av fisk og endringer i fiskekvalitet. (Foto: NTNU)  prosesseringsmetoder som



                                                                                 "Norsk Fiskerinæring" nr. 11/12 - 2016  147
   142   143   144   145   146   147   148   149   150   151   152