Page 147 - Norsk Fiskerinaering
P. 147
Fisk og
Forskning
Mange norske forbrukere har
kjørt seg inn i faste mønstre
når det gjelder sild og makrell.
Variasjonen var gjerne vel så
stor før, da makrellkaker ikke
var uvanlig. Kan ny forskning
hjelpe på?
Sistranda på Frøya i sommer.
Med på «luselaget» er Marine
Harvest, SalMar, Lerøy Midt,
Måsøval-gruppen, Bjørøya,
Midt-Norsk Havbruk, Salmo-
nor, Sinka bergHansen, Ervik
Laks og Ørret, Emilsens Fisk
og Åkerblå. Frøya har også
vært viktig for etableringen av
samarbeidsprosjektet «NTNU
Brohode Havbruk», som
tidligere nettopp het Brohode
Frøya. Dette er et samspill
mellom bedrifter, videregå-
ende skole, uni versitet og
offentlig virkemiddelapparat
innenfor havbruk. Målet er
kompetente næringsaktører jekter. Det gjelder blant annet
og ikke minst å rekruttere fra makroalgeprosjektet PRO-
NTNU mot havbrukssektoren. MAC, Safefishdish, Biosuck
I denne sammenhengen tar og Prohealth. Det siste er et
vi med at Insti tutt for biologi, eksempel på at forsknings-
opprinnelig Trondheim, i år samarbeid anno 2016 kan
fikk FHF-støtte til et prosjekt strekke seg mye lenger enn
på vannkvalitet i yngelfasen mellom Gløshaugen og
av rensefiskproduksjon og Gjøvik.
bruk av hoppekreps som — Her settes det sammen
startfôr til rognkjeksyngel. et internasjonalt konsortium
som søker støtte i hvert av
landene som deltar, sier Ru-
Grenseløst pelagisk stad. I Prohealth forsker hun
på lag med kolleger i Irland,
Retter vi blikket mot ferdige Polen og litt Italia. Samtidig
produkter, har så vel det tid- kan Prohealth ses på som en
ligere matteknologi-instituttet videreføring av SINTEF-lede-
ved tidligere Høgskolen i de Prohealth pelagic der man
Sør-Trøndelag, institutt for så på hvordan «sunnheten» i
bioteknologi i Trondheim og pelagisk fisk kom seg gjen-
Ålesund-miljøet noe å bidra nom ulike former for foredling.
med. Professor Turid Rustad Makrell i tomat og marinert
ble utdannet på tidligere NTH, sild var særlig i søkelyset og
er biokjemiker og tok i sin tid kom også rimelig godt ut av
doktorgraden på tørking og studien, samtidig som den av-
varme behandling av lodde- dekket muligheten for andre
masse. Nå har hun mye med varmebehandlingsmetoder
dagens studenter å gjøre. og mindre salt i den marinerte
— For tiden er det popu- silda.
lært å fordype seg både i — I Prohealth har vi øn-
næringsmidler og restråstoff sket å jobbe videre med pro-
og ikke minst makroalger, sier blemene rundt pelagisk fisk,
Rustad, som delvis gjennom Professor Turid Rustad i Trondheim har forsket mye på fisk og og den irske partneren vår er
ansvaret overfor studentene marine råstoffer, ikke minst på protein- og lipidkjemi knyttet til veldig inne på nyskapende
er involvert i en rekke pros- foredling av fisk og endringer i fiskekvalitet. (Foto: NTNU) prosesseringsmetoder som
"Norsk Fiskerinæring" nr. 11/12 - 2016 147