Page 137 - Norsk Fiskerinaering
P. 137

«Sjampis»





           til nyttår!










           Kunne jeg velge bare en vin,   øker mengden røde druer i
           måtte det bli Champagne.   blandingen — fargen sitter
           Det er ikke fordi det er den   kun i skallet, øker vinens
           eneste vinen man kan drikke   fruk tighet og tyngde. Man får
           med velbehag før frokost!   kort sagt en mer matvenn-  viner produsert innenfor det   enkle viner. Karbondioksid
           På de beste hotellene er det   lig vin. Cham pagne laget på   geografisk definerte Cham-  presses inn i vinen fra en
           vanlig å se en åpnet flaske   100 prosent røde druer har   pagne-området, nordøst for   gassbe holder under tappe-
           på frokostbuffeten, skjønt   et rødlig skjær, er fyldig og   Paris. Det lages viner med   prosessen, på samme måte
           ikke mange gjester forsyner   litt stram i smaken som ung,   «bobler» også mange andre   som med mineralvann med
           seg i disse dager. Cham-   og dufter og smaker av røde   steder, men dette må kalles   bobler. Tankmetoden kal-
           pagne lages langt mot nord,   bær. En «Blanc de Noir» kan   musserende vin, som er en   les også «cuve close» eller
           og er derfor en syrlig vin som   godt serveres til biff.  Med   beskrivelse av en vin med   charmat-metoden. Prosecco
           renser og forfrisker.      «sjampis» i kjelleren er du   bobler. Faktisk skal Limoux   og moscato d’Asti er eksem-
             At Champagne betyr fest,   altså klar for en hver anled-  nær Carcason i Sør-Frank-  pler på musserende viner
           vet alle. Faktisk er det bevist   ning. Eneste nedside må   rike være det første stedet i   som lages på denne måten.
           at man blir fortere «animert»   være at et høyt konsum av   Europa der man systematisk   En temperaturkontrollert
           av viner med bobler enn av   Champagne kan gjøre en   klarte å produsere musse-  ståltank med ferdig hvitvin
           annen vin. Champagne er    stakkar litt vel «oppblåst»!  rende viner.          settes under trykk. Gjær og
           en utmerket ledsager til mat,                          Uansett; trikset med    sukker tilsettes ferdig gjæret
           nettopp fordi den er så frisk                        musserende vin er selvføl-  vin, og etter en rask gjæring
           og renser munnen. Cham-    Methode                   gelig boblene. Det finnes   nummer to fjernes bunnfallet,
           pagne laget hovedsakelig                             ulike måter å få disse «inn   og ny brusende vin tappes
           på den hvite Chardonnay-   traditionelle             i flasken» på. Noen krever   på flaskene under trykk.
           druen fremstår lettere og   Frankrike har en sterk mat-   tid, arbeid og penger, og   Den klassiske me-
           friskere, og passer som    og vinkultur som landet har   påvirker samtidig smaken til   toden kalles «methode
           aperitiff eller til lettere retter,   klart å beskytte gjennom lov-  det bedre. Andre er enklere   traditionelle» eller cham-
           alt etter kvalitet, intensitet og   verket. Champagne-merket   og raskere. Brusmetoden   pagnemetoden. Champagne
           lagring. Etterhvert som man   på etiketten kan kun gis til   er en enkel metode som gir   fremstilles utelukkende slik,
                                                                                          men bedre produkter fra
                                                                                          andre regioner som cava
                                                                                          kan også produseres etter
                                                                                          «champagne-metoden»,
                                                                                          men uten at de kan kalle seg
                                                                                          Champagne. Metoden består
                                                                                          av en annengangsgjæring
                                                                                          på flasken, i motsetning til
                                                                                          tankmetoden hvor gjæring
                                                                                          nummer to skjer i tanken.
                                                                                          Denne metoden gir det mest
                                                                                          komplekse resultatet og de
                                                                                          mest lagringsdyk tige vinene.
                                                                                          Den stille basevinen tappes
                                                                                          på flasker, og gjær og suk-
                                                                                          ker tilsettes før en bruskork
                                                                                          settes på. Dermed starter
                                                                                          annen gangsgjæringen i flas-
                                                                                          ken. Det dannes litt bunnfall,
                                                                                          dvs. døde gjærceller i hver
           Champagne leveres på flasker fra 0,2 til 30 liter. De minste kalles gjerne piccolo (liten). Normalflasken   flaske. Flaskene lagres i en
           rommer 0,75 liter og magnumflasken 1,5 liter. Flasker med større volum har navn etter bibelske konger.   periode, fra noen måneder
           3 liter kalles Jeroboam, 4,5 liter Rehoboam, 6 liter Methusalem, 9 liter Salmanazar, 12 liter Balthazar,
           15 liter Nebukadnezar, 18 liter Melchior eller Goliath og 30 liter Melchisedech. Den siste kan mange i   til mange år, avhengig av
           sjømatnæringen skaffe seg til nyttår med god samvittighet.                     produsentens ønsker og



                                                                                 "Norsk Fiskerinæring" nr. 11/12 - 2016  137
   132   133   134   135   136   137   138   139   140   141   142