Page 138 - Norsk Fiskerinaering
P. 138
områdets tradisjoner og krav. overlegen alt annet. Her får men ren. Går mot pære, men Champagne A.D. Coutelas
Det spesielle ved metoden du en kraftig, rik og nyanse- balansert nok og lett syrlig. Cuvee Louis Victor Fût de
er at bunnfallet får være med full smak kombinert med en Budsjett aperitiff. Chene Brut. Importør: Mis-
under lagringen. Jo lenger syrestruktur som gir eleganse sion Wines. VMP #2256201.
lagring på bunnfallet, jo mer og renhet. Spesielt er dette Pris: Kr. 330,-. 91 poeng.
sammensatt blir vinens smak smaksmessig merkbart i et En liten produsent som har
og aromaer. Kjeks, brød, kjølig norsk klima. Når det er fått mye oppmerksomhet i
baker varer og krydder er sagt, er vi i det senere blitt pressen i Norge, og som lager
blant aromaene vinen kan få svært overrasket over den Perle de Nuit, Burgund i tradisjonelle og smaksinten-
fra denne proses sen, også høye kvaliteten man kan Frankrike. Drue: 70 prosent sive champagner. Det er flere
kalt autolyse-preg. finne også på engelske mus- Pinot, 30 prosent Gamay. varianter på polet, men jeg
Når lagringen er unna- serende viner. Kanskje ennå Produsent: L Bouillot. synes basisvinene ut merker
gjort, må bunnfallet fjernes. ikke på nivå med det beste Importør: Optimum Wines. seg spesielt. Mineralsk duft
Dette gjøres ved at flaskene fra Frankrike, men absolutt VMP #3955601. Pris: Kr. med bakverk og noe fedme i
snus fra liggende til stående på nivå med en typisk sjam- 190,-. 84 poeng. duften. Stram og flott duft og
posisjon med tuten ned, panje. Det er ikke ofte vi finner smak. God fruktkonsentrasjon
gradvis og over lang tid. Ønsker man å betale musserende vin laget på balanseres av en flott syre.
Dette kan gjøres for hånd litt mindre, dukker det opp 100 prosent røde druer. Da Spennende og godt!
eller ved hjelp av spesielle gode alterna tiver. Prosecco snakker vi gjerne om krafti-
maskiner. Den tidkrevende er normalt en mer floral vin gere viner med duft av røde
prosessen, kalt remuage, med medium kraft og en viss frukter. Dette er en veldig
sørger for at bunnfallet leg- sødme i frukten, samt kjølig «lett og frisk» vin med et
ger seg i flaskehalsen. Flas- og slank ettersmak. Dess- lite rosa skjær fra de røde
ketuten fryses, og proppen verre kan det ofte lukte litt druene. Litt fruktig og svakt Champagne A.D. Coute-
med bunnfall kan dermed endimensjonalt av pære eller søtlig smak, men ren og klar las Cuvee Eloge Blanc de
fjernes uten at boblene i noe i retning av brusepulver. med hvite blomster. Fin, lett Blancs Brut. Drue: 100 pro-
vinen slipper ut. Dette kalles På grunn av sin noe lettere og forfris kende. sent Chardonnay. Impor-
degorgement. karakter, er dette musseren- tør: Mission Wines. VMP
Før korken settes på, tilfø- de vin som gjør seg spesielt Ridgeview Bloomsburry #3988701. Pris: Kr. 360,-. 90
rer produsenten ofte en blan- godt i sommerhalvåret. Cava Brut 2014, England. Drue: poeng.
ding av litt mer basevin og er ofte litt kraftigere enn Pro- 62 prosent Char donnay. En «Blanc de Blanc»-
noe sukker som gir vinen en secco og med en syre som Produsent: Ridgeview. Im- sjampis er normalt slankere
ønsket sødme. Dette kalles gir en «stålaktig og hardere» portør: Terroir Wines. VMP og egnet som aperitiff. Dette
dosage. Den generelle tren- opplevelse i ettersmaken. #6197901. Pris: Kr. 310,-. 89 er en fruktig og meget fyldig
den i dag er å tilsette mindre Her er noen gode tips: poeng. Blanc de Blanc, men også
sukker. Sjampis helt uten søt Medium lett musserende veldig spennende. Sma-
dosage blir svært syrefrisk Pongracz Musserende, vin som fremstår floral med ken er jucy og fruktig, men
og ofte ganske «spiss» i Western Cape i Sør Afrika. hvite blom ster, delikat, med en kraftig og balanse-
smaken. Dette er et produkt Drue: 60 prosent Pinot balansert og frisk. Litt mer rende syre bakom. Klas-
elsket av «syrefriker». Noir. Produsent: Pongracz. fruktig enn Cham pagne, men siske Champagne dufter og
Importør: Strøm. VMP dette er en glimrende aperitiff smaker som «litt mer av alt».
#4651901. Pris: Kr. 150,-. 84 som mange vil like. Gøy å Vil passe fint til mat.
Gode alternativer poeng. servere. Charles Heidsieck Brut
Her får du mye «aperitiff»
Mange vil nok synes en for pengene. En lettere mus- Reserve, Champagne i
Champagne med høy serende vin med litt syrlig Frankrike. Drue: 80 prosent
dosage, altså relativt mye fruktighet i retning ananas, Pinot noir. Importør: Cha-
sukker, er bløt og rund å men også litt brødbakst. Bra eos. Vmp #3761801. Pris:
drikke. Dette har også vært balanse. Bellavista Brut Alma NV, Kr. 430,-. 92 poeng.
en av årsakene til at vin- Franciacorta i Italia. Drue: Fremstår ennå litt sødme-
entusiaster har en tendens 80 prosent Chardon- full på grunn av stor frukt-
til å styre unna de største nay. Importør: Gaia. VMP konsentrasjon. Fast og solid
merkenavnene som nettopp #3310601. Pris: Kr. 325,-. 90 syre gir flott balanse. Gule
tilsetter mye sukker. Sjam- poeng. epler og litt brød på duft. En
pis med høy dosage mister Marcato Durello Brut, Italias beste musserende? flott og ungdommelig sjampis
finesse og renhet i smaken. Veneto i Italia. Drue: 85 Elegant sjampisduft, men litt som bare vil vokse i kjel leren,
Men som sagt, trenden er prosent Durella. Produsent: mer fruk tig på smak. Saftig men som også drikker godt
mer mot tørrere, renere og Marcato. Importør: Biben- og ren. Forfriskende kvali- nå! Prøv gjerne til rike fisker-
friskere viner, heldigvis. dum. VMP #5390201. Pris: tetsaperitiff. etter eller kylling.
Hvilken musserende viner Kr. 150,-. 83 poeng.
er så best? En slank og frisk mus-
Jeg mener at de bedre serende, fin fruktkonsentra-
champagnene er kvalitativt sjon, svakt sødmefull frukt,
138 "Norsk Fiskerinæring" nr. 11/12 - 2016