Page 138 - Norsk Fiskerinaering
P. 138

områdets tradisjoner og krav.   overlegen alt annet. Her får   men ren. Går mot pære, men   Champagne A.D. Coutelas
       Det spesielle ved metoden   du en kraftig, rik og nyanse-  balansert nok og lett syrlig.   Cuvee Louis Victor Fût de
       er at bunnfallet får være med   full smak kombinert med en   Budsjett aperitiff.  Chene Brut. Importør: Mis-
       under lagringen. Jo lenger   syrestruktur som gir eleganse                     sion Wines. VMP #2256201.
       lagring på bunnfallet, jo mer   og renhet. Spesielt er dette                   Pris: Kr. 330,-. 91 poeng.
       sammensatt blir vinens smak   smaksmessig merkbart i et                        En liten produsent som har
       og aromaer. Kjeks, brød,   kjølig norsk klima. Når det er                      fått mye oppmerksomhet i
       baker varer og krydder er   sagt, er vi i det senere blitt                     pressen i Norge, og som lager
       blant aromaene vinen kan få   svært overrasket over den   Perle de Nuit, Burgund i   tradisjonelle og smaksinten-
       fra denne proses sen, også   høye kvaliteten man kan   Frankrike. Drue: 70 prosent   sive champagner. Det er flere
       kalt autolyse-preg.       finne også på engelske mus-  Pinot, 30 prosent Gamay.   varianter på polet, men jeg
          Når lagringen er unna-  serende viner. Kanskje ennå   Produsent: L Bouillot.   synes basisvinene ut merker
       gjort, må bunnfallet fjernes.   ikke på nivå med det beste   Importør: Optimum Wines.   seg spesielt. Mineralsk duft
       Dette gjøres ved at flaskene   fra Frankrike, men absolutt   VMP #3955601. Pris: Kr.   med bakverk og noe fedme i
       snus fra liggende til stående   på nivå med en typisk sjam-  190,-. 84 poeng.  duften. Stram og flott duft og
       posisjon med tuten ned,   panje.                       Det er ikke ofte vi finner   smak. God fruktkonsentrasjon
       gradvis og over lang tid.    Ønsker man å betale     musserende vin laget på   balanseres av en flott syre.
       Dette kan gjøres for hånd   litt mindre, dukker det opp   100 prosent røde druer. Da   Spennende og godt!
       eller ved hjelp av spesielle   gode alterna tiver. Prosecco   snakker vi gjerne om krafti-
       maskiner. Den tidkrevende   er normalt en mer floral vin   gere viner med duft av røde
       prosessen, kalt remuage,   med medium kraft og en viss   frukter. Dette er en veldig
       sørger for at bunnfallet leg-  sødme i frukten, samt kjølig   «lett og frisk» vin med et
       ger seg i flaskehalsen. Flas-  og slank ettersmak. Dess-  lite rosa skjær fra de røde
       ketuten fryses, og proppen   verre kan det ofte lukte litt   druene.  Litt fruktig og svakt   Champagne A.D. Coute-
       med bunnfall kan dermed   endimensjonalt av pære eller   søtlig smak, men ren og klar   las Cuvee Eloge Blanc de
       fjernes uten at boblene i   noe i retning av brusepulver.   med hvite blomster. Fin, lett   Blancs Brut. Drue: 100 pro-
       vinen slipper ut. Dette kalles   På grunn av sin noe lettere   og forfris kende.  sent Chardonnay. Impor-
       degorgement.              karakter, er dette musseren-                         tør: Mission Wines. VMP
          Før korken settes på, tilfø-  de vin som gjør seg spesielt   Ridgeview Bloomsburry   #3988701. Pris: Kr. 360,-. 90
       rer produsenten ofte en blan-  godt i sommerhalvåret. Cava   Brut 2014, England. Drue:   poeng.
       ding av litt mer basevin og   er ofte litt kraftigere enn Pro-  62 prosent Char donnay.   En «Blanc de Blanc»-
       noe sukker som gir vinen en   secco og med en syre som   Produsent: Ridgeview. Im-  sjampis er normalt slankere
       ønsket sødme. Dette kalles   gir en «stålaktig og hardere»   portør: Terroir Wines. VMP   og egnet som aperitiff. Dette
       dosage. Den generelle tren-  opplevelse i ettersmaken.   #6197901. Pris: Kr. 310,-. 89   er en fruktig og meget fyldig
       den i dag er å tilsette mindre   Her er noen gode tips:    poeng.              Blanc de Blanc, men også
       sukker. Sjampis helt uten søt                          Medium lett musserende   veldig spennende. Sma-
       dosage blir svært syrefrisk   Pongracz Musserende,   vin som fremstår floral med   ken er jucy og fruktig, men
       og ofte ganske «spiss» i   Western Cape i Sør Afrika.   hvite blom ster, delikat,   med en kraftig og balanse-
       smaken. Dette er et produkt   Drue: 60 prosent Pinot   balansert og frisk. Litt mer   rende syre bakom. Klas-
       elsket av «syrefriker».    Noir. Produsent: Pongracz.   fruktig enn Cham pagne, men   siske Champagne dufter og
                                 Importør: Strøm. VMP       dette er en glimrende aperitiff   smaker som «litt mer av alt».
                                 #4651901. Pris: Kr. 150,-. 84   som mange vil like. Gøy å   Vil passe fint til mat.
       Gode alternativer         poeng.                     servere.                  Charles Heidsieck Brut
                                    Her får du mye «aperitiff»
       Mange vil nok synes en    for pengene. En lettere mus-                         Reserve, Champagne i
       Champagne med høy         serende vin med litt syrlig                          Frankrike. Drue: 80 prosent
       dosage, altså relativt mye   fruktighet i retning ananas,                      Pinot noir. Importør: Cha-
       sukker, er bløt og rund å   men også litt brødbakst. Bra                       eos. Vmp #3761801. Pris:
       drikke. Dette har også vært   balanse.               Bellavista Brut Alma NV,   Kr. 430,-. 92 poeng.
       en av årsakene til at vin-                           Franciacorta i Italia. Drue:   Fremstår ennå litt sødme-
       entusiaster har en tendens                           80 prosent Chardon-       full på grunn av stor frukt-
       til å styre unna de største                          nay. Importør: Gaia. VMP   konsentrasjon. Fast og solid
       merkenavnene som nettopp                             #3310601. Pris: Kr. 325,-. 90   syre gir flott balanse. Gule
       tilsetter mye sukker. Sjam-                          poeng.                    epler og litt brød på duft. En
       pis med høy dosage mister   Marcato Durello Brut,      Italias beste musserende?   flott og ungdommelig sjampis
       finesse og renhet i smaken.   Veneto i Italia. Drue: 85   Elegant sjampisduft, men litt   som bare vil vokse i kjel leren,
       Men som sagt, trenden er   prosent Durella. Produsent:   mer fruk tig på smak. Saftig   men som også drikker godt
       mer mot tørrere, renere og   Marcato. Importør: Biben-  og ren.  Forfriskende kvali-  nå! Prøv gjerne til rike fisker-
       friskere viner, heldigvis.    dum. VMP #5390201. Pris:   tetsaperitiff.        etter eller kylling.
          Hvilken musserende viner   Kr. 150,-. 83 poeng.
       er så best?                  En slank og frisk mus-
          Jeg mener at de bedre   serende, fin fruktkonsentra-
       champagnene er kvalitativt   sjon, svakt sødmefull frukt,






       138 "Norsk Fiskerinæring"  nr. 11/12 - 2016
   133   134   135   136   137   138   139   140   141   142   143