Page 85 - Norsk Fiskerinaering
P. 85

Norge, særlig etter at det ble
         slutt på salget til Hurtigruta
         midt på 1990­tallet. Oppsigel­
         sen kom med en ukes varsel.
         Det var en simpel avslut­
         ning på et nesten 60 år langt
         samarbeide, mener Ragnvald
         Pettersen.
           — I 2002 trakk Bjørn seg
         ut av selskapet, og siden har
         jeg vært eneeier. Vi hadde
         50 prosent hver, hvilket er en
         uheldig eiersits uansett hvor
         gode venner man måtte være.
         Det er vel heller ingen hem­
         melighet at jeg var misfornøyd
         med de økonomiske resulta­
         tene i fiskematproduksjonen,
         noe som skapte en del uenig­
         het mellom oss. Men jeg vil
         gjerne understreke at vi ikke
         skilte lag som uvenner.
           Å løse ut Bjørn kostet   Saltfisken er en viktig del av Rørvik Fisk & Fiskematforretning. På årsbasis går ca. 1.500 tonn råstoff til
         21 millioner kroner, og den   salting, i hovedsak torsk. Det meste av fisken havner i Spania og Portugal. (Foto: RFF/Lene Løkkhaug)
         eneste finan sieringsløsningen
         var å selge en av oppdretts­
         konsesjonene til Sinkaberg­
         Hansen. Avtalen innebar at   bar videre at vi skulle overta   oss det lokale råstoffgrunn­  smørøyet. Gode fiskefelt både
         SinkabergHansen også skulle   alle biprodukter fra filetpro­  laget. Enkelte kaller meg   for hvitfisk og pelagisk fisk
         drive den andre konsesjonen   duksjonen til SinkabergHan­  grådig, og det må de gjerne   ligger rett utenfor stuevindu­
         og overta slaktingen. Siden   sen. Disse vi har eksportert   få lov til. Selv vil jeg mene at   ene. Nå ser jeg svarte skyer
         har vi ikke hatt noe med drif­  fryst i kartonger til Øst­Euro­  jeg er en dyktig kremmer. Jeg   i horisonten. Fiskerne drar
         ten av konsesjonene å gjøre.   pa. Kvantumet har økt mye i   holder alltid nøye kontroll med   nordover for å ta sine kvoter.
         I ettertid var nok dette en av   volum de siste 15 årene, og   kostnadene. Og så hører det   — Har det vært hendel-
         de mest kostbare beslutnin­  gitt oss et nytt ben å stå på,   med til historien at vi har dre­  ser siden 1927 som kunne
         gene jeg har tatt. Prisen på   sier Ragnvald Petter sen.   vet med fiskeoppdrett de siste   ha veltet selska pet?
         laksekonsesjoner har jo gått                          30 årene. Det har betydd mye   — Nei, ikke som vet. Men
         rett til himmels. Avtalen inne­                       for økonomien, ikke minst de   hver eneste kveld de siste
                                                               siste 10. Finansinntektene fra   45 årene har jeg tenkt på
                                    Struktur til besvær        AS Aqua har gitt oss en bety­  hva vi kan gjøre for å styrke
                                    Strukturutviklingen i kyst­  delig økonomisk trygghet.  lønnsomheten. Jeg kaller det
                                    flåten er en stor trussel mot   — Hva har beliggenheten   «romantikken» i det å drive
                                    bedrifter som Rørvik Fisk.   betydd for selskapet?    fiskeproduksjon. Det blir en
                                    Når båter i Nord­Trøndelag   — Tidligere lå vi midt i   livsstil — en egen måte å
                                    kjøper og samler rettigheter til
                                    svært høye kostnader er de
                                    avhengige av å gå nordover
                                    der fisken er mest tilgjenge­
                                    lig. Dermed svikter de lokale
                                    landingene.
                                      — Om regjeringen skulle
                                    finne på å innføre strukturkvo­
                                    ter for fartøy under 11 meter,
                                    er det kroken på døra for oss.
                                    Det samme vil gjelde mange
                                    små kjøpere langs kysten,
                                    mener Ragnvald Petter sen,
                                    som har 30­40 faste leveran­
                                    dører.
                                      — Hva har vært de viktig-
                                    ste årsakene til at selskapet
                                    har over levd i 90 år?     Kvalitet går foran alt. Derfor har Rørvik Fisk & Fiskematforretn-
                                                               ing som vane å forsyne seg grovt under NM i fiskemat. Her medal-
                                      —  At vi har utviklet oss i   jefangsten i 2015 — NM-gull for storball m/løk, fiskekaker og
                                    takt med leverandørene, altså   steinbitburger, NM-sølv for fiskeboller og fiskepudding. (Foto: RFF/
                                    fis kerne. Vi har klart å tilpasse   Lene Løkkhaug)



                                                                                    "Norsk Fiskerinæring"  nr. 2 - 2017  85
   80   81   82   83   84   85   86   87   88   89   90