Page 84 - Norsk Fiskerinaering
P. 84
og puddinger. Selskapet har
også fått mye fortjent skryt for
sitt flotte emballasjedesign.
I 2012 sto et nytt salteri
ferdig. Det kostet 18 millioner.
Opp gjennom årene har det
med andre ord vært investert
friskt i selskapet.
Primært fisk
Stort sett gjennom hele Rør
vik Fisk & Fiskematforretnings
90årige historie har fiskema
ten stått for ca. 20 prosent av
omset ningen. Resten har i
hovedsak vært salg av saltfisk
og ferskfisk. Mottaket av
krabber er mer eller mindre
avviklet. Det lille som kommer
blir sendt til HitraMat, i fjor et
par hundre tonn.
— De senere årene har vi
kjøpt ca. 7.000 tonn fisk på
Ekteparet Marie og Øivind Pettersen startet i det små. Marie produserte fiskemat, Øivind tok seg av årsbasis, hvorav ca. 1.500
fiskehandelen. I dag er det sønnen Ragnvald som styrer skuta. (Foto: RFF) tonn pelagisk for innfrysning.
Av hvitfisken går ca. 1.500
tonn til saltfiskproduksjon i
mars og april for eksport til
også bygget nytt fryseri. I get for 3,7 millioner kroner. spesialprodukter — også røkt Spania og Portugal. Resten
1981 brant hele anlegget. Det åpnet for muligheten til laks. Kravet til kvalitet lever omsettes fersk, primært til
— Heldigvis var vi forsikret, å satse på pelagisk fisk, og like sterkt i dag som for 90 år utlan det. Belgia og Danmark
og i 1984 kunne vi flytte inn i stavsilda ble en viktig del av siden. Rørvik Fiskemat har er viktige markeder for fersk
et helt nytt anlegg til nærmere virksomheten. Mot slutten av deltatt i NM i sjømatpro dukter fisken, mens mye av stavsilda
20 millioner kroner. Deler av 90tallet hadde vi over 100 hver gang siden 2008, og har går til Egypt, der den brukes
dette bruker vi fortsatt. I 1984 personer på lønnings listen. kapret seks gull og åtte søl til grilling. Bortsett fra fiske
søkte og fikk Rørvik Fisk & Siden har vi effektivisert medaljer for sine kaker, boller maten selger vi veldig lite i
Fiskemat forretning to matfisk driften, og i dag er vi ca. 50
konsesjoner for laks og ørret. ansatte, hvorav 15 driver med
De ble lagt i selskapet AS fiskematen, forteller Petter
Aqua, og drevet i vår regi. Vi sen.
sto også for all slaktingen. I 2002 ble det bygget en
Å satse på lakseoppdrett er ny og moderne fabrikk for pro
noe av det smarteste vi har duksjonen av fiskemat, som
gjort. Det er jo ingen grunn til fortsatt er i full drift. I 2016
å legge skjul på at oppdret ble det solgt fiskemat for ca.
tsvirksomheten har stått for 20 millioner kroner. I volum ut
det meste av våre overskudd gjorde det ca. 500 tonn kaker,
de siste 20 årene, fortel boller, puddinger og andre
ler Ragnvald Pettersen, og
fortsetter:
— I 1947 bygget staten
Rørvik Fryseri og Kjøleanlegg
AS, som en del av gjenreis I forbindelse med at Bjørn
Pettersen trakk seg ut
ningen etter krigen og som et av selskapet i 2002, ble
ledd i den offen tlige satsingen virksomheten omorganisert.
på fryserinæringen. Som de Fiskematproduksjonen ble
øvrige statlige fry seriene fikk lagt i datterselskapet Rørvik
selskapet store økonomiske Fiskemat AS og fiskehandelen
problemer, og gikk til slutt i Rørvik Fisk AS. Rørvik Fisk
& Fiskematforretning AS er
konkurs. I 1994 fikk vi anled morselskap i konsernet. Her
ning til å leie fryseriet, som produksjon av fiskekaker i
ligger like ved Hurtigrutekaia. Rørvik Fiskemat. (Foto: RFF/
Kort etter kjøpte vi anleg Steinar Johansen)
84 "Norsk Fiskerinæring" nr.2 - 2017