Page 84 - Norsk Fiskerinaering
P. 84

og puddinger. Selskapet har
                                                                                        også fått mye fortjent skryt for
                                                                                        sitt flotte emballasje­design.
                                                                                          I 2012 sto et nytt salteri
                                                                                        ferdig. Det kostet 18 millioner.
                                                                                        Opp gjennom årene har det
                                                                                        med andre ord vært investert
                                                                                        friskt i selskapet.



                                                                                        Primært fisk

                                                                                        Stort sett gjennom hele Rør­
                                                                                        vik Fisk & Fiskematforretnings
                                                                                        90­årige historie har fiskema­
                                                                                        ten stått for ca. 20 prosent av
                                                                                        omset ningen. Resten har i
                                                                                        hovedsak vært salg av saltfisk
                                                                                        og ferskfisk. Mottaket av
                                                                                        krabber er mer eller mindre
                                                                                        avviklet. Det lille som kommer
                                                                                        blir sendt til HitraMat, i fjor et
                                                                                        par hundre tonn.
                                                                                          — De senere årene har vi
                                                                                        kjøpt ca. 7.000 tonn fisk på
       Ekteparet Marie og Øivind Pettersen startet i det små. Marie produserte fiskemat, Øivind tok seg av   årsbasis, hvorav ca. 1.500
       fiskehandelen. I dag er det sønnen Ragnvald som styrer skuta. (Foto: RFF)        tonn pelagisk for innfrysning.
                                                                                        Av hvitfisken går ca. 1.500
                                                                                        tonn til saltfiskproduksjon i
                                                                                        mars og april for eksport til
       også bygget nytt fryseri. I   get for 3,7 millioner kroner.   spesialprodukter — også røkt   Spania og Portugal. Resten
       1981 brant hele anlegget.   Det åpnet for muligheten til   laks. Kravet til kvalitet lever   omsettes fersk, primært til
          — Heldigvis var vi forsikret,   å satse på pelagisk fisk, og   like sterkt i dag som for 90 år   utlan det. Belgia og Danmark
       og i 1984 kunne vi flytte inn i   stavsilda ble en viktig del av   siden. Rørvik Fiskemat har   er viktige markeder for fersk­
       et helt nytt anlegg til nærmere   virksomheten. Mot slutten av   deltatt i NM i sjømatpro dukter   fisken, mens mye av stavsilda
       20 millioner kroner. Deler av   90­tallet hadde vi over 100   hver gang siden 2008, og har   går til Egypt, der den brukes
       dette bruker vi fortsatt. I 1984   personer på lønnings listen.   kapret seks gull­ og åtte søl­  til grilling. Bortsett fra fiske­
       søkte og fikk Rørvik Fisk &   Siden har vi effektivisert   medaljer for sine kaker, boller   maten selger vi veldig lite i
       Fiskemat forretning to matfisk­  driften, og i dag er vi ca. 50
       konsesjoner for laks og ørret.   ansatte, hvorav 15 driver med
       De ble lagt i selskapet AS   fiskematen, forteller Petter­
       Aqua, og drevet i vår regi. Vi   sen.
       sto også for all slaktingen.   I 2002 ble det bygget en
       Å satse på lakseoppdrett er   ny og moderne fabrikk for pro­
       noe av det smarteste vi har   duksjonen av fiskemat, som
       gjort. Det er jo ingen grunn til   fortsatt er i full drift. I 2016
       å legge skjul på at oppdret­  ble det solgt fiskemat for ca.
       tsvirksomheten har stått for   20 millioner kroner. I volum ut­
       det meste av våre overskudd   gjorde det ca. 500 tonn kaker,
       de siste 20 årene, fortel­  boller, puddinger og andre
       ler Ragnvald Pettersen, og
       fortsetter:
          — I 1947 bygget staten
       Rørvik Fryseri og Kjøleanlegg
       AS, som en del av gjenreis­     I forbindelse med at Bjørn
                                          Pettersen trakk seg ut
       ningen etter krigen og som et      av selskapet i 2002, ble
       ledd i den offen tlige satsingen   virksomheten omorganisert.
       på fryserinæringen. Som de      Fiskematproduksjonen ble
       øvrige statlige fry seriene fikk   lagt i datterselskapet Rørvik
       selskapet store økonomiske    Fiskemat AS og fiskehandelen
       problemer, og gikk til slutt   i Rørvik Fisk AS. Rørvik Fisk
                                      & Fiskematforretning AS er
       konkurs. I 1994 fikk vi anled­  morselskap i konsernet. Her
       ning til å leie fryseriet, som   produksjon av fiskekaker i
       ligger like ved Hurtigrute­kaia.   Rørvik Fiskemat. (Foto: RFF/
       Kort etter kjøpte vi anleg­           Steinar Johansen)


       84   "Norsk Fiskerinæring"  nr.2 - 2017
   79   80   81   82   83   84   85   86   87   88   89