Page 76 - Norsk Fiskerinaering
P. 76

Ett kvarter





       om fiskeri





       og havbruk!










       I normalt tempo tar det ca. 15 minutter å lese
       alt som står om fiskeri­ og havbruksnæringen i
       skolebøkene i Eidsvoll. Vi snakker altså om ett
       kvarter av 13 års skolegang. Leser du sakte tar
       det ca. to minutter å pløye gjennom hele pensum
       om norsk oppdret tsnæring. Rett nok skal det sies
       at læreplanene legger relativt liten vekt på under-
       visning om norsk næringsliv. Det står ikke så mye
       om andre næringer heller, for å si det slik. Men
       det er mager trøst. På Østlandet lærer barna om-
       trent ingen ting om sjømatnær ingen, og det bør
       bekymre næringens fremste talsmenn. I denne
       artikkelen har vi samlet alt som står i alle bøker!



       La oss innledningsvis under-  Kanskje bruker de lærebøker
       streke at vi har holdt oss til   med større fokus på fiskeri og
       det skriftlige pensumet, og til   havbruk, eller annet undervis-
       de lærebøkene som brukes i   ningsmateriell som gir gode
       barne-, ungdoms- og vide-  kunnskaper om lokale forhold.
       regående skoler på Eidsvoll.   Vi håper det. Uansett er det
       Vi har også kryss jekket med   neppe barnas kunnskaper om
       en ungdomsskole i Oslo, og   fiskeri og havbruk i de mest
       der sto det like dårlig til. Hva   typiske fiskeridistriktene, som
       barna måtte lære på skolene i   plager fiskar lagsformann Kjell
       Båtsfjord, Austevoll eller i an-  Ingebrigtsen og styreleder
       dre kystkommuner, vet vi ikke.   Inger Marie Sperre i Sjømat











                                                             Eidsvoll videregående skole har   Norge. Mange av disse barna
                                                             over 700 elevplasser og ca. 150   får jo bokstavelig talt nærin-
                                                             ansatte. Skolen tilbyr opplæring   gen inn med morsmelken.
                                                             i syv programområder, og   Men at de som vokser opp
                                                             elevene er jevnt fordelt
                                                             mellom allmennfaglige og   på Østlandet og sikkert også
                                                             yrkesfaglige studieret ninger.   i store byer som Trondheim,
                                                             I denne artikkelen har vi tatt   Bergen og Stavanger knapt
                                                             utgangspunkt i hva elevene   lærer noe som helst om fiskeri
                                                             på allmennfag lærer om     og havbruk som næringer, er
                                                             sjømatnæringen.            aldeles ikke bra.


       76   "Norsk Fiskerinæring"  nr.1 - 2017
   71   72   73   74   75   76   77   78   79   80   81