Page 76 - Norsk Fiskerinaering
P. 76
Ett kvarter
om fiskeri
og havbruk!
I normalt tempo tar det ca. 15 minutter å lese
alt som står om fiskeri og havbruksnæringen i
skolebøkene i Eidsvoll. Vi snakker altså om ett
kvarter av 13 års skolegang. Leser du sakte tar
det ca. to minutter å pløye gjennom hele pensum
om norsk oppdret tsnæring. Rett nok skal det sies
at læreplanene legger relativt liten vekt på under-
visning om norsk næringsliv. Det står ikke så mye
om andre næringer heller, for å si det slik. Men
det er mager trøst. På Østlandet lærer barna om-
trent ingen ting om sjømatnær ingen, og det bør
bekymre næringens fremste talsmenn. I denne
artikkelen har vi samlet alt som står i alle bøker!
La oss innledningsvis under- Kanskje bruker de lærebøker
streke at vi har holdt oss til med større fokus på fiskeri og
det skriftlige pensumet, og til havbruk, eller annet undervis-
de lærebøkene som brukes i ningsmateriell som gir gode
barne-, ungdoms- og vide- kunnskaper om lokale forhold.
regående skoler på Eidsvoll. Vi håper det. Uansett er det
Vi har også kryss jekket med neppe barnas kunnskaper om
en ungdomsskole i Oslo, og fiskeri og havbruk i de mest
der sto det like dårlig til. Hva typiske fiskeridistriktene, som
barna måtte lære på skolene i plager fiskar lagsformann Kjell
Båtsfjord, Austevoll eller i an- Ingebrigtsen og styreleder
dre kystkommuner, vet vi ikke. Inger Marie Sperre i Sjømat
Eidsvoll videregående skole har Norge. Mange av disse barna
over 700 elevplasser og ca. 150 får jo bokstavelig talt nærin-
ansatte. Skolen tilbyr opplæring gen inn med morsmelken.
i syv programområder, og Men at de som vokser opp
elevene er jevnt fordelt
mellom allmennfaglige og på Østlandet og sikkert også
yrkesfaglige studieret ninger. i store byer som Trondheim,
I denne artikkelen har vi tatt Bergen og Stavanger knapt
utgangspunkt i hva elevene lærer noe som helst om fiskeri
på allmennfag lærer om og havbruk som næringer, er
sjømatnæringen. aldeles ikke bra.
76 "Norsk Fiskerinæring" nr.1 - 2017