Page 71 - Norsk Fiskerinaering
P. 71
«Det som er godt nok
— Både oppdrettsmotstanderne og lakse for paven, er godt nok
næringen selv har nå ek stremt fokus på for meg», sa Cecilie
lakselusa. Men er det andre forhold, som for Fredriksen nylig. Det vil
eksempel utslipp av rensestoffer, reststof nok mange si seg enige i.
fer etter notrensing som er mer alvorlige enn Vi gjør det i alle fall.
lakselusa?
— Alt er relativt. Mitt svar er nei. Generelt er
det lettere å ha kontroll på utslipp av kjemiske
stoffer, enn på spredning av levende mikroorga-
nismer som formerer seg på eller i fisken. Sikring
av god fiskehelse til enhver tid er uansett en
hovedut fordring.
— Vil oppdrett i lukkede merder eller opp
drett på land bli helt sykdomsfrie?
— Nei! Der det holdes dyr oppstår sykdom, fleste har miljøstatus «god» eller «meget god».
uansett. — Har oppdrettsnæringen et alt for
— Hva slags sykdommer? Vi vet jo at det i strengt miljøregelverk?
store kyllingsiloer i USA plutselig har dukket — Nei, det er ikke min oppfatning generelt
opp epidemier som i løpet av kort tid har drept sett.
alle dyr? — Hva er de verste reglene oppdrettsnæ
— Det er mange årsaker til sykdom i et sam- ringen er pålaget?
spill mellom indivi dene og miljøet de lever i. Noen — Regelverket er fullt av enkeltbestem-
er forårsaket av smittestoffer, andre ikke. Ingen melser, og mange av dem er ikke godt tilpas-
miljøer der dyr holdes for matproduksjon kan set konsekvensene eller fremstår som helt
holdes frie for smittestoffer, men hvilke sykdom- unødvendige. Hvilken regel som er verst er nok
mer som forekom mer vil avhenge av produksjons- avhengig av situ asjonen der den kommer til
forholdene. Derfor finnes det ikke noe fasitsvar på anvendelse.
ditt spørsmål. — Hva er din største utfordring; å overbe
— Oppdrettsnæringen hevder at strøm vise oppdretterne om at de driver miljøvenn
mer, flod og fjære i fjordene og flom i elver og lig, å overbevise myndighetene om det eller
fosser, spyler fjordene rene for avfallsstoff er den norske og internasjonale opinionen?
og møkk etter oppdrettsfisken. Mener du også — Antakelig den norske opinionen.
det? — Hvorfor hører ikke norske media på
— Jeg vil vel ikke si det like bastant. All matpro- hva oppdretterne og fagfol kene i næringen
duksjon setter miljømessige fotavtrykk, og utslipp sier?
av næringssalter og kjemika lier som eventuelt — De hører det nok. Men det vi sier pas-
brukes, vil bidra til dette. Men så lenge man holder ser ikke alltid inn i den settingen de arbeider.
seg innenfor resipientens bæreevne også på lang Spredning av nøktern informasjon synes aldri å
sikt, vil slike utslipp være akseptable. Gode strøm- stå høyt på agendaen.
forhold vil også bidra til dette. Miljøundersøkel- — Ferdigsnakka?
sene for anleggene langs kysten viser at de aller — Ja.
Noen tror muligens at
alle miljøproblemer blir
løst bare man flytter
oppdrettsnæringen
på land eller inn i
lukkede sjøanlegg. Slik
er det nok dessverre
ikke, sier Henrik
Stenwig. All indus triell
matproduksjon har
miljøutfordringer. Der
det holdes dyr oppstår
sykdom, uansett.
"Norsk Fiskerinæring" nr. 1 - 2017 71