Page 71 - Norsk Fiskerinaering
P. 71

«Det som er godt nok
         — Både oppdrettsmotstanderne og lakse­                                                 for paven, er godt nok
         næringen selv har nå ek stremt fokus på                                                for meg», sa Cecilie
         lakselusa. Men er det andre forhold, som for                                           Fredriksen nylig. Det vil
         eksempel utslipp av rensestoffer, reststof­                                            nok mange si seg enige i.
         fer etter notrensing som er mer alvorlige enn                                          Vi gjør det i alle fall.
         lakselusa?
           — Alt er relativt. Mitt svar er nei. Generelt er
         det lettere å ha kontroll på utslipp av kjemiske
         stoffer, enn på spredning av levende mikroorga-
         nismer som formerer seg på eller i fisken. Sikring
         av god fiskehelse til enhver tid er uansett en
         hovedut fordring.
           — Vil oppdrett i lukkede merder eller opp­
         drett på land bli helt sykdomsfrie?
           — Nei! Der det holdes dyr oppstår sykdom,   fleste har miljøstatus «god» eller «meget god».
         uansett.                                     — Har oppdrettsnæringen et alt for
           — Hva slags sykdommer? Vi vet jo at det i   strengt miljøregelverk?
         store kyllingsiloer i USA plutselig har dukket   — Nei, det er ikke min oppfatning generelt
         opp epidemier som i løpet av kort tid har drept   sett.
         alle dyr?                                    — Hva er de verste reglene oppdrettsnæ­
           — Det er mange årsaker til sykdom i et sam-  ringen er pålaget?
         spill mellom indivi dene og miljøet de lever i. Noen   — Regelverket er fullt av enkeltbestem-
         er forårsaket av smittestoffer, andre ikke. Ingen   melser, og mange av dem er ikke godt tilpas-
         miljøer der dyr holdes for matproduksjon kan   set konsekvensene eller fremstår som helt
         holdes frie for smittestoffer, men hvilke sykdom-  unødvendige. Hvilken regel som er verst er nok
         mer som forekom mer vil avhenge av produksjons-  avhengig av situ asjonen der den kommer til
         forholdene. Derfor finnes det ikke noe fasitsvar på   anvendelse.
         ditt spørsmål.                               — Hva er din største utfordring; å overbe­
           — Oppdrettsnæringen hevder at strøm­     vise oppdretterne om at de driver miljøvenn­
         mer, flod og fjære i fjordene og flom i elver og   lig, å overbevise myndighetene om det eller
         fosser, spyler fjordene rene for avfallsstoff er   den norske og internasjonale opinionen?
         og møkk etter oppdrettsfisken. Mener du også   — Antakelig den norske opinionen.
         det?                                         — Hvorfor hører ikke norske media på
           — Jeg vil vel ikke si det like bastant. All matpro-  hva oppdretterne og fagfol kene i næringen
         duksjon setter miljømessige fotavtrykk, og utslipp   sier?
         av næringssalter og kjemika lier som eventuelt   — De hører det nok. Men det vi sier pas-
         brukes, vil bidra til dette. Men så lenge man holder   ser ikke alltid inn i den settingen de arbeider.
         seg innenfor resipientens bæreevne også på lang   Spredning av nøktern informasjon synes aldri å
         sikt, vil slike utslipp være akseptable. Gode strøm-  stå høyt på agendaen.
         forhold vil også bidra til dette. Miljøundersøkel-  — Ferdigsnakka?
         sene for anleggene langs kysten viser at de aller   — Ja.


                                                                                                Noen tror muligens at
                                                                                                alle miljøproblemer blir
                                                                                                løst bare man flytter
                                                                                                oppdrettsnæringen
                                                                                                på land eller inn i
                                                                                                lukkede sjøanlegg. Slik
                                                                                                er det nok dessverre
                                                                                                ikke, sier Henrik
                                                                                                Stenwig. All indus triell
                                                                                                matproduksjon har
                                                                                                miljøutfordringer. Der
                                                                                                det holdes dyr oppstår
                                                                                                sykdom, uansett.








                                                                                    "Norsk Fiskerinæring"  nr. 1 - 2017  71
   66   67   68   69   70   71   72   73   74   75   76