Page 69 - Norsk Fiskerinaering
P. 69

ferdigsnakka!
            Henrik

         Stenwig                                               med Arve Bakken





         Miljøundersøkelsene av oppdrettsan-        — Er det fornuftig å be­
         leggene langs kysten viser at de aller     kjempe lakselus ombord i
         fleste har status «god» eller «meget       brønnbåter, som rett etterpå
                                                    tømmer vannet med død lus
         god». Det sier direktør for Miljø og       og giftstoffer i sjøen?
         Helse i Sjømat Norge, Henrik Stenwig.        — Død lus gjør ingen for-
         Den veterinærutdannede direktøren          tred, og salt er også giftig dersom
         mener at forekomstene av lakselus i        man får i seg for mye. Poenget er
                                                    at skadelige effekter på andre arter
         oppdrett er betydelig redusert. Han        i sjøen forutsetter at konsentrasjonen er
         mener også at det er mange negative        høy nok, at den er det lenge nok og at andre
         oppfatninger om næringen som ikke er       arter må være der når det skjer. Det viktige i   Lakselus utgjør
                                                                                                ingen alvorlig eller
         basert på viten. Slår disse oppfatninge-   behandlinger mot lus er at konsentrasjonen   uopprettelig skade på
         ne rot, kan det begrense produksjonen      er tilstrek kelig høy og varer lenge nok til å be-  fore komsten av villaks,
                                                    handle fisken. Dette får man til i brønnbåtene.
                                                                                                mener direktør for Helse
         av oppdrettslaks, som det faktisk er       For artene i åpen sjø er sannsynligheten for   og Miljø i Sjømat Norge,
         mangel på.                                 uønsket påvirkning på bestandene svært liten.   Henrik Stenwig. (Foto:
                                                    Lusemidlene akku muleres ikke. Likevel er det   Sjømat Norge)
         — I 2016 eksporterte oppdrettsnæringen for   ingen grunn til å bruke mer midler enn nød-
         nesten 66 milliarder kroner. Hva er den største   vendig. Havbruksnæringen har som klart mål å
         utfordringen for bransjen i 2017?          redusere bruken, og det vil skje.
           — Å redusere kostnadene i vid forstand, særlig   — Adm. direktør i Norges sjømatråd,
         knyttet til kontroll med overførbare sykdommer   Renate Larsen, hevdet følgende i et inn­
         som PD, ILA og lakselus-infes tasjoner. Lusa er i   legg: «Negative historier om lakselus og
         en særstilling, fordi myndighetene vil bruke lave   lusemi dler som påvirker oppdrettslaks og
         lusetall som vilkår for videre vekst. Myndighetene   villfisk svekker tilliten til havbruksnæringen
         mener lusenivåene i oppdrett er av kritisk betyd-  i Norge. Dette er en omdømmeutfordring
         ning for villaksen og for de næringene som bygger   som krever felles handling fra havbruks-
         på laksefiske i elvene.                    næringen. På
           — Oppdretterne brukte kanskje fem milliar­  samme måte
         der kroner i kampen mot lakselus i fjor. Var det   som laksen fin-
         vel anvendte penger?                       ner veien til nye
           — Absolutt. Disse pengene ble jo brukt til å få   markeder rundt
         bedre kontroll med lakselusa i merdene av hensyn   om i verden, fin-
         til fisken der, til å gjøre seg mer uavhengig av   ner også bilder
         lusemidler og for å legge til rette for vekst. På den   og medieoppslag
         annen side skal mange av de pålagte tiltakene   om lakselus og
         beskytte villfisken mot lakselus. Slik sett er nok   rømming veien
         totalsummen for høy, siden lakselusa har en mye   til internasjonale
         mindre negativ betydning for villfis ken enn det   konsumenter.
         myndighetene legger til grunn.             Arbeidet med å
           — Fiskeriminister Per Sandberg har under­  sikre tilliten til
         streket at dyrevelferds loven også omfatter laks   havbruksnærin-
         og ørret. Kjenner laks og ørret smerte på linje   gen ute i verden
         med kyr og sauer?                          starter her hjem-
           — I hvilen grad dyr kjenner smerte er ikke det   me.» Overdriver
         mest sentrale. Det kan høres merkelig ut at jeg   hun problemet med lakselus?          Lakselusmidler er
                                                                                                skadelige i store
         sier det slik, men det viktige er hvordan dyrene   — Det vil jeg ikke si. Larsen påpeker vel   konsentrasjoner og
         «føler» og reagerer i forhold til smerte, altså hvor-  bare at negativ omtale er uheldig for omdøm-  over lang tid. Derfor er
         dan de subjektivt opplever situasjonen de er i. I så   met, og det har hun rett i. Undersøkelser over   det lite sannsynlig at
         måte er det viktig å huske at det er store forskjeller   tid viser at omdømmet både til laksen som pro-  fiskearter i åpen sjø får
         mellom fisk og pattedyr som sau og storfe i hjer-  dukt og til næringen egentlig er godt og ganske   skade, mener Stenwig.
         nens utviklingsgrad. Men også fisk skal selvfølge-  stabilt. Næringsomdømmet er likevel sårbart,   At brønnbåter kan delta
                                                                                                i bekjempelse av lakselus
         lig beskyttes mot fare for unødige påkjenning er og   og derfor må alle arbeide for å verne det.  er bra.
         belastninger.                                — Du skal ha hevdet at lakselus ikke gjør
           — Er lakselusbekjemping i brønnbåter blitt   særlig skade på vil laksen. Sender vi 100
         en ekstrem punktfor urensning?             smålaks ut i havet, vil det komme fem til­
           — Nei, på ingen måte.                    bake til elvene dersom det ikke er lakselus i



                                                                                    "Norsk Fiskerinæring"  nr. 1 - 2017  69
   64   65   66   67   68   69   70   71   72   73   74