Page 125 - Norsk Fiskerinaering
P. 125
Kongen av
riesling leverer
Er du glad i riesling, bør du se filmen «SOMM
into the bottle» på Nettflix. Filmen gir innsikt i
filosofien bak noen av verdens mest kjente vinpro-
dusenter, og vi får høre hvordan dyktige ameri-
kanske vinkelnere tenker om vinkvalitet. Mange
av dem har en forkjærlighet for Riesling-viner. sjonalt de siste 20 årene, har en til da litt ukjent vinprodu-
Druen gir en klar, syrlig, slank og frisk vin som er ført til kraftig etterspørsel etter sent i Alsace. Vinene selges
spennende å smake og samtidig forfris kende og «det beste fra de beste» innen i dag på Vinmonopolet. Den
leskende. vin, noe som også omfatter gang kostet vinprodusentens
topp riesling-produsenter. beste vin knappe 200 kroner.
Min interesse for riesling produsenter å eksperimen- Med mindre man jobber med I januar ble 2014-årgangen
startet på 80-tallet. Jeg ble så tere med franske eikefat for vin profesjonelt, vil en vinin- av denne vinen sluppet til 650
fasinert at jeg i 1990 var en av sine nye, tørre viner. Selv om teressert bruke anerkjente kroner, altså tre ganger så dyr
tre som representerte Norge i akkurat det var en svært dår- vinjournalister for å orientere på tre år!
en internasjonal vinkonkurran- lig ide, har denne interessen seg om hva som er «creme Selv foretrekker jeg faktisk
se om tyske viner. På 80-tallet for tørr tysk riesling blitt til en de la creme» akkurat nå. Litt riesling fra Alsace. Vinen
ble det økende interesse for «tsunami» av kvalitetsvin som saueflokk-mentalitet altså. herfra har litt større fylde og
å lage kvalitetsvin i Tyskland vi opplever i dag. kraft. Tysk riesling produseres
og gjerne tørr riesling. En flink I Norge er tørr, tysk ries- så langt nord at tilstrekkelig
vinprodusent samler gjerne på ling blitt veldig populær. På modning er en utfordring. Av
viner fra andre regioner for å nyhetss lippet på polet i januar den grunn er det syren som er
lære. Oftere enn man skulle i år, ble de mest anerkjente Riesling fra Alsace ryggraden i viner fra Moselda-
tro liker ikke vinbøndene vinene fra de mest «popu- Som et eksempel på ekstrem len. Tradisjonelt vil man derfor
viner som lages utenfor eget lære» produsentene utsolgt på prisvekst kan nevnes at for tre ha litt fruktsødme i vinen for
distrikt. Inspirert av suksessen få minutter via net tbutikken. år siden begynte Frankrikes balansens skyld. Det er van-
til Burgund-vin, begynte gode Økende kjøpekraft interna- ledende vintidsskrift å lovprise skelig å produsere helt tørr vin
i Mosel. Rheingau-vinene er
kjent for sin kraftige, stålaktige
syre. I Rheinpfalz derimot,
er det varmere og alkoholen
overtar som bærebjelke. Som
kjent ligger Alsace ennå 100
kilometer lenger mot sør.
Men jeg må innrømme at
også jeg lar meg påvirke av
trender. Derfor var det som
å treffe en gammel flamme,
da jeg i julen så Leon Bey-
ers viner på polet på Geilo.
Alle mine lykkelige minner
med deres topp vin Comtes
d’Eguisheime 1990 kom
tilbake. Dess verre har jeg
drukket alle mine 12 flasker al-
lerede, noe jeg ifølge dagens
eier Marc Beyer ikke burde ha
gjort. I store år ganger er hans
viner nærmest evigvarende og
de blir bare bedre og bedre.
En forklaring på at jeg ikke
har kjøpt Beyers viner siden
1990 er at de ikke er i «vin-
Tre generasjoner i Leon Beyer. Her lager de vinen på akkurat samme måte som forfedrene gjorde for 150 år den». De lages på samme
siden. Dette er vin som passer ypperlig til mat og finnes på de beste franske restau ranter. måte som for 150 år siden.
"Norsk Fiskerinæring" nr. 1 - 2017 125