Page 125 - Norsk Fiskerinaering
P. 125

Kongen av




         riesling leverer






         Er du glad i riesling, bør du se filmen «SOMM
         into the bottle» på Nettflix. Filmen gir innsikt i
         filosofien bak noen av verdens mest kjente vinpro-
         dusenter, og vi får høre hvordan dyktige ameri-
         kanske vinkelnere tenker om vinkvalitet. Mange
         av dem har en forkjærlighet for Riesling-viner.       sjonalt de siste 20 årene, har   en til da litt ukjent vinprodu-
         Druen gir en klar, syrlig, slank og frisk vin som er   ført til kraftig etterspørsel etter   sent i Alsace. Vinene selges
         spennende å smake og samtidig forfris kende og        «det beste fra de beste» innen   i dag på Vinmonopolet. Den
         leskende.                                             vin, noe som også omfatter   gang kostet vinprodusentens
                                                               topp riesling-produsenter.   beste vin knappe 200 kroner.
         Min interesse for riesling   produsenter å eksperimen-  Med mindre man jobber med   I januar ble 2014-årgangen
         startet på 80-tallet. Jeg ble så   tere med franske eikefat for   vin profesjonelt, vil en vinin-  av denne vinen sluppet til 650
         fasinert at jeg i 1990 var en av   sine nye, tørre viner. Selv om   teressert bruke anerkjente   kroner, altså tre ganger så dyr
         tre som representerte Norge i   akkurat det var en svært dår-  vinjournalister for å orientere   på tre år!
         en internasjonal vinkonkurran-  lig ide, har denne interessen   seg om hva som er «creme   Selv foretrekker jeg faktisk
         se om tyske viner. På 80-tallet   for tørr tysk riesling blitt til en   de la creme» akkurat nå. Litt   riesling fra Alsace. Vinen
         ble det økende interesse for   «tsunami» av kvalitetsvin som   saueflokk-mentalitet altså.  herfra har litt større fylde og
         å lage kvalitetsvin i Tyskland   vi opplever i dag.                             kraft. Tysk riesling produseres
         og gjerne tørr riesling. En flink   I Norge er tørr, tysk ries-                 så langt nord at tilstrekkelig
         vinprodusent samler gjerne på   ling blitt veldig populær. På                   modning er en utfordring. Av
         viner fra andre regioner for å   nyhetss lippet på polet i januar               den grunn er det syren som er
         lære. Oftere enn man skulle   i år, ble de mest anerkjente   Riesling fra Alsace  ryggraden i viner fra Moselda-
         tro liker ikke vinbøndene   vinene fra de mest «popu-  Som et eksempel på ekstrem   len. Tradisjonelt vil man derfor
         viner som lages utenfor eget   lære» produsentene utsolgt på   prisvekst kan nevnes at for tre   ha litt fruktsødme i vinen for
         distrikt. Inspirert av suksessen   få minutter via net tbutikken.   år siden begynte Frankrikes   balansens skyld. Det er van-
         til Burgund-vin, begynte gode   Økende kjøpekraft interna-  ledende vintidsskrift å lovprise   skelig å produsere helt tørr vin
                                                                                         i Mosel. Rheingau-vinene er
                                                                                         kjent for sin kraftige, stålaktige
                                                                                         syre. I Rheinpfalz derimot,
                                                                                         er det varmere og alkoholen
                                                                                         overtar som bærebjelke. Som
                                                                                         kjent ligger Alsace ennå 100
                                                                                         kilometer lenger mot sør.
                                                                                            Men jeg må innrømme at
                                                                                         også jeg lar meg påvirke av
                                                                                         trender. Derfor var det som
                                                                                         å treffe en gammel flamme,
                                                                                         da jeg i julen så Leon Bey-
                                                                                         ers viner på polet på Geilo.
                                                                                         Alle mine lykkelige minner
                                                                                         med deres topp vin Comtes
                                                                                         d’Eguisheime 1990 kom
                                                                                         tilbake. Dess verre har jeg
                                                                                         drukket alle mine 12 flasker al-
                                                                                         lerede, noe jeg ifølge dagens
                                                                                         eier Marc Beyer ikke burde ha
                                                                                         gjort. I store år ganger er hans
                                                                                         viner nærmest evigvarende og
                                                                                         de blir bare bedre og bedre.
                                                                                            En forklaring på at jeg ikke
                                                                                         har kjøpt Beyers viner siden
                                                                                         1990 er at de ikke er i «vin-
         Tre generasjoner i Leon Beyer. Her lager de vinen på akkurat samme måte som forfedrene gjorde for 150 år   den». De lages på samme
         siden. Dette er vin som passer ypperlig til mat og finnes på de beste franske restau ranter.  måte som for 150 år siden.



                                                                                    "Norsk Fiskerinæring" nr. 1 - 2017  125
   120   121   122   123   124   125   126   127   128   129   130