Page 111 - Norsk Fiskerinaering
P. 111

og hivd den full av fisk før   produsere fiskekasser til bruk
         arbeidsfolka kom.»         i vidaresal av fisk og sild. Ei
           Kjøp og tilverking av fisk   bryggje som dei hadde på
         og sild blei firmaets største   «Hesholmen» vart reve og
         og viktigaste forretningsom-  bygd opp att på Rindarøy, et-
         råde. Fisken, for det meste   ter at firmaet kjøpt der.
         torsk som blei kjøpt under   Firmaet tok og over ei
         vårtorskefisket, blei salta og   brygge på Hammerøya på
         tørka på berga til klippfisk.   Nordre Bjørnsund,  «Juls-
         Ein del sommarfisk, brosme   havnbryggja». Der vart det
         og lange, blei og foredla på   salta sild i sesongen, elles så
         same måten. Til å begynne   blei den brukt i kasseproduk-
         med vart klippfisken seld til   sjon.
         eks portørane i Kristiansund
         og Ålesund. Etter 1920 sto
         firmaet sjølv for eksporten   Sild
         både til fleire europeiske land,   Firmaet tok og imot sild.
         og til marknadene i Argentina,   Den vart salta ved anlegget
         Brasil og Cuba. Det vart og   på Søndre Bjørnsund. I den
         isa og seld fersk fisk både   første tida blei varene selt til   Spann til nedleggjing av kryddersild frå Halsten Bjørnsund i Molde.
         innanlands og til England og   Kristiansund og Bergen, men
         Tyskland. All levra vart brend   seinare til Tyskland og andre
         til tran på eige tranbrenneri.  europeiske land. Rundt 1930   tilreisande fiskelag. I 1917   og ført utover. Firmaet sto for
           Det kom etterkvart til fleire   bygde firmaet eigen herme-  vart det sett opp lagertank for   innfrysing av agnsild som blei
         bygningar ved handelsstaden.   tikkfabrikk under namnet   dieselolje til bruk til fiske-  brukt lokalt, men det blei også
           Med på kjøpet av handel-  «Nordsjø Preserving». Foru-  båtane. I 1915 flytta den   sendt sild nordover med båt til
         staden følgde og eit bakeri.   tan sild prøvde dei seg med   yngste sonen, Sigvald (1890-  fiskeværa i Lofoten.
         Bakar blei leid frå fastlandet.   nedlegging av tors kerogn,   1966), til Rindarøy. Han vart   Hovudproduksjonen var
         Alt som skulle til ble ført til   krabbe og hummer. Den del   då medeigar i firmaet. Han   salting og eksport av sild.
         Søndre Bjørnsund. Bakar,   av drifta vart overført til Molde   sto for drifta der og utvida   Under 1.verdskrig kjøpte rus-
         mjøl, ved til omnane og så   i 1944.                  og fornya butikkbygning og   sarane store mengder sild.
         blei bakarvarene skipa tilbake   I 1913 kjøpte Halsten   sjøpakkhusa. Det var for det   Frå tidlig i 1930-åra, kom det
         til fastlandet. I 1905 blei den   Bjørnsund AS butikk og   meste mottak og salting av   russiske båtar og lasta om-
         gamle bakeribygnin ga rive og   fiskebryggjer på Rindarøya   sild firmaet dreiv på Rindar-  bord tønner med sild. Dette
         eit nytt hus blei bygd i ly av   ved Aukra, som dei alt hadde   øya. Det blei støypt betong-  gjekk føre seg til langt fram i
         «Guttormhaugen». Bakeri i 1.   leigd eit par års tid. Staden   kummar som silda blei salta i   1950-åra. Drifta ved anleg get
         etasje og bustad for handels-  bestod av hovudhus med bu-  før ho blei lagt i tønner. I 1928   stoppa opp i byrjinga av 1960-
         mannen Halstein i 2. etasje.   tikk og kontor, tre sjøpakkhus   blei det òg bygd eit kjølelager.   åra da firmaet innstilte. I dag
         Sonen Sivert og familien tok   og to losjihus, som i tidligare   Det blei skore store isblokker   er det Vikenco AS som driv på
         til å bu i 2. etasje i butikkbyg-  tider blei brukt til losjihus for   frå dammar inne i fjordane   same området.
         ninga.
           I 1918 sette dei opp «Ny-
         bryggen» som blei brukt til å





























         Bygningane på «Holmen» på Rindarøya då Halstein Bjørnsund i 1913 overtok handelen med fisk og sildemottaket.



                                                                                    "Norsk Fiskerinæring" nr. 1 - 2017  111
   106   107   108   109   110   111   112   113   114   115   116