Page 111 - Norsk Fiskerinaering
P. 111
og hivd den full av fisk før produsere fiskekasser til bruk
arbeidsfolka kom.» i vidaresal av fisk og sild. Ei
Kjøp og tilverking av fisk bryggje som dei hadde på
og sild blei firmaets største «Hesholmen» vart reve og
og viktigaste forretningsom- bygd opp att på Rindarøy, et-
råde. Fisken, for det meste ter at firmaet kjøpt der.
torsk som blei kjøpt under Firmaet tok og over ei
vårtorskefisket, blei salta og brygge på Hammerøya på
tørka på berga til klippfisk. Nordre Bjørnsund, «Juls-
Ein del sommarfisk, brosme havnbryggja». Der vart det
og lange, blei og foredla på salta sild i sesongen, elles så
same måten. Til å begynne blei den brukt i kasseproduk-
med vart klippfisken seld til sjon.
eks portørane i Kristiansund
og Ålesund. Etter 1920 sto
firmaet sjølv for eksporten Sild
både til fleire europeiske land, Firmaet tok og imot sild.
og til marknadene i Argentina, Den vart salta ved anlegget
Brasil og Cuba. Det vart og på Søndre Bjørnsund. I den
isa og seld fersk fisk både første tida blei varene selt til Spann til nedleggjing av kryddersild frå Halsten Bjørnsund i Molde.
innanlands og til England og Kristiansund og Bergen, men
Tyskland. All levra vart brend seinare til Tyskland og andre
til tran på eige tranbrenneri. europeiske land. Rundt 1930 tilreisande fiskelag. I 1917 og ført utover. Firmaet sto for
Det kom etterkvart til fleire bygde firmaet eigen herme- vart det sett opp lagertank for innfrysing av agnsild som blei
bygningar ved handelsstaden. tikkfabrikk under namnet dieselolje til bruk til fiske- brukt lokalt, men det blei også
Med på kjøpet av handel- «Nordsjø Preserving». Foru- båtane. I 1915 flytta den sendt sild nordover med båt til
staden følgde og eit bakeri. tan sild prøvde dei seg med yngste sonen, Sigvald (1890- fiskeværa i Lofoten.
Bakar blei leid frå fastlandet. nedlegging av tors kerogn, 1966), til Rindarøy. Han vart Hovudproduksjonen var
Alt som skulle til ble ført til krabbe og hummer. Den del då medeigar i firmaet. Han salting og eksport av sild.
Søndre Bjørnsund. Bakar, av drifta vart overført til Molde sto for drifta der og utvida Under 1.verdskrig kjøpte rus-
mjøl, ved til omnane og så i 1944. og fornya butikkbygning og sarane store mengder sild.
blei bakarvarene skipa tilbake I 1913 kjøpte Halsten sjøpakkhusa. Det var for det Frå tidlig i 1930-åra, kom det
til fastlandet. I 1905 blei den Bjørnsund AS butikk og meste mottak og salting av russiske båtar og lasta om-
gamle bakeribygnin ga rive og fiskebryggjer på Rindarøya sild firmaet dreiv på Rindar- bord tønner med sild. Dette
eit nytt hus blei bygd i ly av ved Aukra, som dei alt hadde øya. Det blei støypt betong- gjekk føre seg til langt fram i
«Guttormhaugen». Bakeri i 1. leigd eit par års tid. Staden kummar som silda blei salta i 1950-åra. Drifta ved anleg get
etasje og bustad for handels- bestod av hovudhus med bu- før ho blei lagt i tønner. I 1928 stoppa opp i byrjinga av 1960-
mannen Halstein i 2. etasje. tikk og kontor, tre sjøpakkhus blei det òg bygd eit kjølelager. åra da firmaet innstilte. I dag
Sonen Sivert og familien tok og to losjihus, som i tidligare Det blei skore store isblokker er det Vikenco AS som driv på
til å bu i 2. etasje i butikkbyg- tider blei brukt til losjihus for frå dammar inne i fjordane same området.
ninga.
I 1918 sette dei opp «Ny-
bryggen» som blei brukt til å
Bygningane på «Holmen» på Rindarøya då Halstein Bjørnsund i 1913 overtok handelen med fisk og sildemottaket.
"Norsk Fiskerinæring" nr. 1 - 2017 111