Page 18 - piscus
P. 18
Norsk makrell I samme periode i år er det eksportert Produkt 1000 Tonn 1000 NOK 1000 Tonn 1000 NOK 1000 Tonn 1000 NOK
2013
2012
2011
5354 tonn. Det er en økning på hele 17
prosent, og vil om denne økningen fort-
5
Fersk makrell
174
8
113
1
29
setter ut året bety at makrelleksporten
19 167
184 075
Fryst makrell
18 799
178 433
19 795
206 427
til Tyrkia runder 23.000 tonn.
3 255
348
Fryst sild
2 845
778
1 321
277
Det lille gatekjøkkenet griller makrel-
Kilde: Norges sjømatråd
len, før den legges i et nybakt lite brød.
Jeg spør selgeren hva slags fiskefilet han
selger, og han bekrefter umiddelbart: tyrkerne setter så umåtelig pris på. grillet. Makrell serveres på utallige for-
– Uskumru ekmek, før han presiserer at Jeg går videre, passerer enda et gate- skjellige måter.
fisken er uskumru Norveç. Eller ganske kjøkken som selger makrell i brød. Dette Når jeg kommer til den siste i rekken
enkelt norsk makrell i brød. er en permanent del av det store restau- av et titalls fiskerestauranter setter jeg
rantkomplekset som strekker seg under meg ned. Jeg bestiller makrellsalat. Det
Svikt i egne fiskerier den historiske Galateabroen. Et rimelig er marinert kald makrell som spises med
På spørsmål om han ikke har tyrkisk alternativ for de som ikke har lommebok brød. I tillegg bestiller jeg grillet makrell.
makrell rister han på hodet og forkla- til å spise på restaurantene, eller som Kelneren forklarer meg at jeg kanskje bør
rer at det er veldig lite tyrkisk makrell. bare vil ha seg et raskt, enkelt og godt velge to forskjellige fiskeslag. Jeg smiler
Tyrkisk fangst av Atlantisk makrell var måltid. og forklarer at jeg like makrell veldig
på 1960 tallet rundt 2.500 tonn i året. Nå godt. Han tror meg nok når han ser at
er registrert fangst under 500 tonn i året. Mer makrell enn lokal fisk rettene blir fotografert i utallige vinkler.
Dette kvantumet er ikke i nærheten av å Jeg sjekker menyene en etter en etter Bildet på menyen viste en hel makrell,
dekke etterspørselen. som jeg går langs restaurantene under men jeg får servert to pannestekte
De fleste reiseguider, enten det er broen. Norsk laks er her, selvfølgelig. Men makrellfileter. Det er de vanligste måten
håndbøker eller nettbaserte guider, nev- makrell er like viktig. Mange restauran- å tilberede makrell på. Mange setter pris
ner makrell i brød når de omtaler mat- ter har flere makrellretter enn lakseret- på at det blir lite, eller få bein og sloss
tradisjoner og retter i Istanbul. Noen har ter. Faktisk flere retter enn det finnes for med. I tillegg vil tyrkerne kjenne smaken
til og med oppdaget at det norsk makrell lokale fiskeslag. De serveres stort sett – smaken av makrell.
PiscusNytt
18