Page 18 - piscus
P. 18

Norsk makrell  I samme periode i år er det eksportert      Produkt   1000 Tonn  1000 NOK   1000 Tonn  1000 NOK   1000 Tonn  1000 NOK
                                                                                                              2013
                                                                                            2012
                                                                          2011
                     5354 tonn. Det er en økning på hele 17

                     prosent, og vil om denne økningen fort-
                                                                                         5
                                                        Fersk makrell
                                                                              174
                                                                      8
                                                                                                 113
                                                                                                           1
                                                                                                                  29
                     setter ut året bety at makrelleksporten
                                                                     19 167
                                                                                                                 184 075
                                                        Fryst makrell
                                                                                       18 799
                                                                                               178 433
                                                                                                         19 795
                                                                            206 427
                     til Tyrkia runder 23.000 tonn.
                                                                                                3 255
                                                                     348
                                                        Fryst sild
                                                                             2 845
                                                                                        778
                                                                                                                  1 321
                                                                                                          277
                       Det lille gatekjøkkenet griller makrel-
                                                        Kilde: Norges sjømatråd
                     len, før den legges i et nybakt lite brød.
                     Jeg spør selgeren hva slags fiskefilet han
                     selger, og han bekrefter umiddelbart:   tyrkerne setter så umåtelig pris på.  grillet. Makrell serveres på utallige for-
                       – Uskumru ekmek, før han presiserer at     Jeg går videre, passerer enda et gate-  skjellige måter.
                     fisken er uskumru Norveç. Eller ganske   kjøkken som selger makrell i brød. Dette     Når jeg kommer til den siste i rekken
                     enkelt norsk makrell i brød.      er en permanent del av det store restau-  av et titalls fiskerestauranter setter jeg
                                                       rantkomplekset som strekker seg under   meg ned. Jeg bestiller makrellsalat. Det
                     Svikt i egne fiskerier            den historiske Galateabroen. Et rimelig   er marinert kald makrell som spises med
                     På spørsmål om han ikke har tyrkisk   alternativ for de som ikke har lommebok   brød. I tillegg bestiller jeg grillet makrell.
                     makrell rister han på hodet og forkla-  til å spise på restaurantene, eller som   Kelneren forklarer meg at jeg kanskje bør
                     rer at det er veldig lite tyrkisk makrell.   bare vil ha seg et raskt, enkelt og godt   velge to forskjellige fiskeslag. Jeg smiler
                     Tyrkisk fangst av Atlantisk makrell var   måltid.                  og forklarer at jeg like makrell veldig
                     på 1960 tallet rundt 2.500 tonn i året. Nå                         godt. Han tror meg nok når han ser at
                     er registrert fangst under 500 tonn i året.   Mer makrell enn lokal fisk  rettene blir fotografert i utallige vinkler.
                     Dette kvantumet er ikke i nærheten av å   Jeg sjekker menyene en etter en etter   Bildet på menyen viste en hel makrell,
                     dekke etterspørselen.             som jeg går langs restaurantene under   men jeg får servert to pannestekte
                       De fleste reiseguider, enten det er   broen. Norsk laks er her, selvfølgelig. Men   makrellfileter. Det er de vanligste måten
                     håndbøker eller nettbaserte guider, nev-  makrell er like viktig. Mange restauran-  å tilberede makrell på. Mange setter pris
                     ner makrell i brød når de omtaler mat-  ter har flere makrellretter enn lakseret-  på at det blir lite, eller få bein og sloss
                     tradisjoner og retter i Istanbul. Noen har   ter. Faktisk flere retter enn det finnes for   med. I tillegg vil tyrkerne kjenne smaken
                     til og med oppdaget at det norsk makrell   lokale fiskeslag. De serveres stort sett   – smaken av makrell.


















                 PiscusNytt






                18
   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23