Page 9 - Norsk Fiskerinaering
P. 9

• leder •



         Per med hodet


         i sanden






         DET HAR FESTET SEG EN oppfatning i mange kretser om at
         norsk sjømatnæring har et alvorlig omdømmeproblem. Oppdret­
         terne sliter med miljøutfordringer som lakselus, rømming og
         sykdom, og den tradis jonelle delen av bransjen har en kultur
         preget av juks og fan teri. Fortsatt tror noen at oppdrettslaksen er
         full av antibioti ka og andre miljøgifter, at fiskerne blåser i kvalite­
         ten på den fisken de lander og at fiskeindustrien trikser både med
         omreg ningsfaktorer og vektsystemer. Det hevdes i ramme alvor
         at man kan få kreft av å spise laks og at kundene i utlandet heller
         vil ha fisk fra andre land enn Norge. Det meste er feil.
           Nå skal vi selvfølgelig ikke underslå at sjømatnæringen har
         sine miljøutfordringer. Det har alle som driver matproduksjon. Vi
         tviler heller ikke på at det finnes juksemakere. Men den svartma-
         lingen som alt for ofte presenteres i riksdekkende media, og som   Redaktør Thorvald Tande jr.
         politikere og rikssynsere kaster seg på, er kort og godt misvis­
         ende.
           Norsk sjømatnæring har slett ikke et alvorlig omdømmepro­
         blem, i alle fall ikke i et historisk perspektiv. Det er ikke så mange   Omdømmet til norsk fiskerinæring har vært dårlig. Men det er
         tiårene siden foreldre langs kysten advarte barna på det sterkeste   ikke tilfellet i dag. Laksehaterne kan protestere så heftig de bare
         mot å bli fiskere eller satse på en fremtid i fiskein dustrien. Å for­  vil. Kari og Ola elsker oppdrettslaks og betaler nesten hva det
         telle at man jobbet på fiskebåt var ikke akkurat et sjekketriks, for   skal være for å kunne legge en beinfri filet under sushikniven
         å si det slik. Næringen var utgått på dato, uten innovasjonskraft   eller på grillen. Det gjør de i utlandet også. Å påstå at ver-
         og med et lederskap blottet for kompetanse. Det var holdningen   densmarkedet vender ryggen til norsk sjømat er så latterlig som
         blant mange sentrale politikere. Fiskeripoli tikk var et saksfelt for   det kan få bli. Alle elsker norsk sjømat; bare de mest velstående
         de få og spesielt interesserte, og i finanskretser var det knapt   har råd til å kjøpe!
         noen som ofret fiskerinæringen en tanke. Den var et subsidiesluk
         holdt i live av enorme offentlige overføringer, og med et lov- og
         regelverk som fikk selv erfarne jurister til å riste oppgitt på hodet.   EN SAK ER OMDØMMET. Noe annet de hyppige beskyldninge­
           Da redaktøren skrev sine første artikler i «Norsk Fiskerinæ­  ne om at næringens aktører ikke tar utfordringene på alvor; at de
         ring»  for snart 40 år siden hadde fiskerinæringen et alvorlig   skjønnmaler eller stikker hodene i sanden når kritikken kommer.
         omdømmeproblem. Det kom bare ikke så tydelig frem. Det var jo   Også dette er i våre øyne bare tull. Ikke bare tull; det er tåpelig og
         ingen i urbane strøk av landet — og med Oslo som økonomisk   kunnskapsløst.
         og politisk kraftsenter, som kunne noe som helst om næringen og   Oppdretterne og deres organisasjoner har hatt lakselus og
         sjenket den en tanke.                                 rømming øverst på agendaen i mange år. Der oppdrettere møtes
                                                               er lakselu sa i fokus. Alle erkjenner problemet, alle jobber knall­
                                                               hardt for å løse det og ingen stikker hodet i sanden. At PR-folk
         NÅ HAR VI SPISSFORMULERT. Men det endrer ikke budskapet.   som Hans Geelmuyden og laksehatere som Kurt Oddekalv hev­
         I løpet av de siste 30­40 årene har det skjedd en gjennomgri­  der at omdømmet er elendig og at oppdretterne tier om alt som er
         pende endring av næringens omdømme. I dag er det lange køer   galt, kan vi for stå. Begge lever jo av det. Men når fiskeriminister
         for å bli fisker i de mest lønnsomme fartøygruppene. Strukturering   Per Sandberg fra talerstolen på årskonferansen til Sjømat Norge
         og effektiviser ing har skapt en helt annen lønnsomhet i fiske­  hevder at næringen stikker hodet i sanden, er det grunn til å
         flåten. På land har vi fått en rekke store selskaper både innen   reagere. Om Per Sandberg virkelig mener at næringen bortforkla­
         tradisjonell fiskein dustri og oppdrett som kan tilby svært attraktive   rer miljøutfordringene knyttet til rømming og lakselus, og ikke er
         arbeidsplasser også for ungdom med økonomisk, merkantil og   opptatt av næringens omdømme, lurer vi på hvem det egentlig er
         teknisk utdannelse fra universitetsnivå.              som har hodet i sanden.
           Fiskerinæringen er ikke lenger et subsidiesluk. Det er en vekst-  Helt til slutt; det må være lov å stille spørsmålstegn ved en del
         næring som tiltrekker seg oppmerksomhet og kompetanse fra   av de forskningsresultatene som ligger til grunn for påstandene
         nær sagt alle kunnskapsmiljøer i Norge. Næringens vekstpoten­  om oppdrettsnæringens alvorlige miljøkonsekvenser.Mange
         sial — og her tenker vi i første rekke på fiskeoppdrett, men også   kunnskapshull må tettes før vi vet sannheten. Litt for ofte stuper
         på ingrediensindustri og fremtidig utnyttelse av nye arter på lave   likevel for skerne i skyttergravene, avfeier kritikken som bortfor­
         trofisknivå, vil gjøre sjømatnæringen til en av bærebjelkene for   klaringer og tåkeprat og hevder at havbruksnæringen ikke evner
         det norske velferdssamfunnet i århundrene som kommer. Denne   å ta tak i eget omdømme. Og Frode Reppe i NSL har dessverre
         erkjennelsen er for alvor i ferd med å feste seg blant folk i Norge,   rett. Alt for ofte blir media mikrofonstativ både for forskerne og
         også på Østlandet og i «dalstrøka innafor».           lakseha terne.



                                                                                    "Norsk Fiskerinæring"  nr. 4 - 2017  9
   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14