Page 13 - Norsk Fiskerinaering
P. 13

• nf's blå •











         Voldsom vekst
         Det kommer ikke som noen
         overraskelse. Snittomsetnin­
         gen til de 100 største sjømat­
         selskapene i Norge gjorde et
         solid hopp oppover i 2016. I
         2015 var snittet 1.366 millioner
         kroner per bedrift — i fjor økte
         det til 1.688 millioner.
           I «Norsk Fiskerinæring» nr.
         4 har vi som vanlig listen over
         Norges 100 største sjømatsel­
         skaper rangert etter omset­
         ning. Se side 63. Med unntak
         av andelsselskapet Frionor,
         et salgsselskap for fryst fisk,
         hadde vi frem til 1990 ingen   31 sjømatsels kaper med over   Den blå kurven i figur 1 viser   prosentvis vekst var fra 1995
         norske sjømatsels kaper    1 milliard kroner i omsetning.   hvordan snittomsetningen   til 1996 (+24,5) og fra 2005
         med over 1 milliard kroner   Også det nye re kord. Øverst   for de 100 største sjømat­  til 2006 (22,7%). Fra 2015 til
         i omsetning. Det første var   — i fjor som de siste ti årene   selskapene har utviklet seg   2016 økte snittomsetningen
         Skaarfish Group AS i Florø,   — troner Marine Harvest ASA,   siden 1991. Med fem unntak   med 23,6 prosent. Sammen­
         som passerte denne magiske   som for første gang passerte   — 2001, 2002, 2003, 2005   lignet med de aller fleste an­
         grensen i 1990. Så kom de i   30 milliarder kroner i omset­  og 2011, har omsetningen   dre næringer har omsetnings­
         tur og orden, og i fjor var det   ning.               økt hvert eneste år. Størst   veksten for de 100 største






               Freedom to create                                                                                HAVNEVIK




                Independent ship designer since 1976




















               Visit us at Nor-Shipping – Stand no. D01-12








                www.skipsteknisk.no




                                                                                    ”Norsk Fiskerinæring”  nr. 4 - 2017  13
   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18