Page 91 - Norsk Fiskerinaering
P. 91

Det er voldsomme dimensjoner over Tsukiji fiskemarked, men så er det da også verdens største. I november flytter all aktivitet til en ny og
         moderne auksjonshall i utkanten av Tokyo. Området på dette bildet skal brukes som parkeringsplass under sommer-OL i 2020.
         «Last man standing»








         — DEN! SA JEG, OG pekte på en av de   Tsukij kan by på av fisk. Nå gjensto bare   pr. fisk. Men her kan du også få kjøpt de
         levende hestemakrellene i akvariet. Kok-  hovedretten før vi skulle ta en runde på   fleste fiskearter som finnes i verden —
         ken plukket den opp med en klype, slo   Japans mest kjente fiskemarked.  både i ferskvann og saltvann.
         den i hodet med en liten hammer og skar
         den rå fisken opp i tynne skiver som han
         elegant danderte på min tallerken. Det
         ble et flott skue; hestemakrellens hode   Verden største                Alt får en ende
         med de friske øynene fikk en sitron stap-  Tsukij Fishmarked er verdens største i   Tsukij har med andre ord alt et fiskemar-
         pet i gapet. Fiskebeina og fiskehalen ble   sitt slag. Om kvelden og natten blir fisk   ked skal ha. Men alle historier har en
         pyntet med grønnsaker. Det føltes nesten   transportert inn fra hele Japan. Mye fisk   ende. I november 2016 er det slutt. Da
         som om fisken glodde på meg. Snakk om   blir også importert. I gjennomsnitt blir det   blir auksjonshammeren slått i bordet for
         fersk vare!                         omsatt ca. 2.000 tonn fisk hver eneste   siste gang. Området skal brukes som
           En vakker vårdag i fjor besøkte jeg en   dag. Nesten 60.000 personer har sitt   parkeringsplass under sommer-OL i
         av de små fiskerestauran tene på Tsukij   daglige virke på Tsukij.      Tokyo i 2020. Det har vært snakk om å
         Market i Tokyo. Min norske kollega hadde   Tsukij er delt i to — et indre og et ytre   flytte Tsukij-markedet i mange år, men
         invitert meg ut, og foreslo hestemakrell   marked. Fisken leveres til det indre, der   mot standen har vært stor. I snart 20 år
         til hovedrett. Vi hadde fått et utall av   fisken omsettes på auksjon til produsen-  har det lykkes Tsukij-lobbyen å få myn-
         forskjellig sashimi og alt av det beste   ter og store grossister. Det ytre markedet   dighetene til å utsette flyttingen.
         som en ekte lokal fiskerestaurant på   består av utallige små gros sister som   Men nå er det altså slutt, og det skyl-
                                             distribuerer fisken videre til tusenvis av   des ikke bare sommer-OL. Tiden har kort
                                             restaurant er og butikker, både i Tokyo og   og godt løpt fra Tsukij. Selve markedet
                                             i resten av Japan. Gjennom gener asjoner   har ek sistert i flere hundre år. Dagens
                                             har kjøpere og selgere lært seg hva de   utgave ble åpnet i 1930 — altså for snart
                                             skal se etter. Dette er typiske familiebe-  90 år siden, og har for lengst sett sine
                                             drifter der far lærer sønn og mor lærer   beste dager. Hygiene-standarden holder
                                             datter om hvordan fisken skal vurderes,   ikke lenger mål.
                                             prises og behandles. Ledelsen er i aller   Myndighetene har bygget en ny
                                             høyeste grad «hands on». Prisen på fis-  auksjonshall i «rustfritt stål» i utkanten
                                             ken blir fastsatt etter lukt, farge og andre   av Tokyo. Nybygget oppfyller alle krav til
                                             kvalitetskjennetegn.                miljø og hygiene, infrastruktur og kom-
                                               Tsukij er kanskje spesielt kjent for   munikasjon. Likevel er det ingen som
                                             handelen med «blue-fin» tunfisk, som   forventer at den nye markedsplassen vil
                                             kan selges for flere hundre tusen kroner   bli like viktig som den gamle. Kjøperne



                                                                                    "Norsk Fiskerinæring"  nr. 2 - 2016  91
   86   87   88   89   90   91   92   93   94   95   96