Page 91 - Norsk Fiskerinaering
P. 91
Det er voldsomme dimensjoner over Tsukiji fiskemarked, men så er det da også verdens største. I november flytter all aktivitet til en ny og
moderne auksjonshall i utkanten av Tokyo. Området på dette bildet skal brukes som parkeringsplass under sommer-OL i 2020.
«Last man standing»
— DEN! SA JEG, OG pekte på en av de Tsukij kan by på av fisk. Nå gjensto bare pr. fisk. Men her kan du også få kjøpt de
levende hestemakrellene i akvariet. Kok- hovedretten før vi skulle ta en runde på fleste fiskearter som finnes i verden —
ken plukket den opp med en klype, slo Japans mest kjente fiskemarked. både i ferskvann og saltvann.
den i hodet med en liten hammer og skar
den rå fisken opp i tynne skiver som han
elegant danderte på min tallerken. Det
ble et flott skue; hestemakrellens hode Verden største Alt får en ende
med de friske øynene fikk en sitron stap- Tsukij Fishmarked er verdens største i Tsukij har med andre ord alt et fiskemar-
pet i gapet. Fiskebeina og fiskehalen ble sitt slag. Om kvelden og natten blir fisk ked skal ha. Men alle historier har en
pyntet med grønnsaker. Det føltes nesten transportert inn fra hele Japan. Mye fisk ende. I november 2016 er det slutt. Da
som om fisken glodde på meg. Snakk om blir også importert. I gjennomsnitt blir det blir auksjonshammeren slått i bordet for
fersk vare! omsatt ca. 2.000 tonn fisk hver eneste siste gang. Området skal brukes som
En vakker vårdag i fjor besøkte jeg en dag. Nesten 60.000 personer har sitt parkeringsplass under sommer-OL i
av de små fiskerestauran tene på Tsukij daglige virke på Tsukij. Tokyo i 2020. Det har vært snakk om å
Market i Tokyo. Min norske kollega hadde Tsukij er delt i to — et indre og et ytre flytte Tsukij-markedet i mange år, men
invitert meg ut, og foreslo hestemakrell marked. Fisken leveres til det indre, der mot standen har vært stor. I snart 20 år
til hovedrett. Vi hadde fått et utall av fisken omsettes på auksjon til produsen- har det lykkes Tsukij-lobbyen å få myn-
forskjellig sashimi og alt av det beste ter og store grossister. Det ytre markedet dighetene til å utsette flyttingen.
som en ekte lokal fiskerestaurant på består av utallige små gros sister som Men nå er det altså slutt, og det skyl-
distribuerer fisken videre til tusenvis av des ikke bare sommer-OL. Tiden har kort
restaurant er og butikker, både i Tokyo og og godt løpt fra Tsukij. Selve markedet
i resten av Japan. Gjennom gener asjoner har ek sistert i flere hundre år. Dagens
har kjøpere og selgere lært seg hva de utgave ble åpnet i 1930 — altså for snart
skal se etter. Dette er typiske familiebe- 90 år siden, og har for lengst sett sine
drifter der far lærer sønn og mor lærer beste dager. Hygiene-standarden holder
datter om hvordan fisken skal vurderes, ikke lenger mål.
prises og behandles. Ledelsen er i aller Myndighetene har bygget en ny
høyeste grad «hands on». Prisen på fis- auksjonshall i «rustfritt stål» i utkanten
ken blir fastsatt etter lukt, farge og andre av Tokyo. Nybygget oppfyller alle krav til
kvalitetskjennetegn. miljø og hygiene, infrastruktur og kom-
Tsukij er kanskje spesielt kjent for munikasjon. Likevel er det ingen som
handelen med «blue-fin» tunfisk, som forventer at den nye markedsplassen vil
kan selges for flere hundre tusen kroner bli like viktig som den gamle. Kjøperne
"Norsk Fiskerinæring" nr. 2 - 2016 91