Page 110 - Norsk Fiskerinaering
P. 110
Det blir mer fisk!
Økonomisk ble 2016 det beste året noen gang for fiskeflåten — på alt er det relativt stor enighet om hva vi
tross av det laveste fangstkvantumet på denne siden av årtusens- kan forvente av fangster de neste par
kiftet. Holder prisene seg de neste 12 månedene ligger alt til rette årene. Hovedtren den er alle enige om;
det blir mer fisk!
for at også 2017 blir et strålende rekordår. Da skal vi nemlig fiske
mer; ca. 40.000 tonn hvitfisk og ca. 350.000 tonn pelagisk fisk.
Går det som vi spår blir også 2018 et flott år. Pelagisk opptur
Det er ikke første gang «Norsk Fiskeri-
De norske kvotene for 2017 ble fastsatt tar «Norsk Fiskerinæring» sjansen på næring» spår om fremtiden. Det gjorde
i slutten av november. Langs hele å spå hva som vil komme på land av vi i 2010 og 2013 også. Begge ganger
kysten er nå næringens utøvere opptatt fisk og skalldyr de neste to årene. Å se traff vi godt, men litt for høyt. I 2010 var
av hva som skal skje de nærmeste lenger frem tør ikke en gang vi. utsiktene for pelagiske arter dystre, sær-
månedene. I andre marine næringer Med god hjelp av Fiskebåt og lig for nvg-silda. Det var ikke tvil om at
kan vi konsta tere at tidshorisonten er Norges Fiskarlag har vi kikket i glass- den norske kvoten hadde nådd en topp
en ganske annen. I havbruk, offshore kulen. Vi spurte også forskerne i med over 1 million tonn i 2009. Men at
og olje er 2017 nesten som historie å Havforskningsinstituttet og byråkratene det skulle gå så fort nedover, var det få
regne. Her ser man både to og fem år i Fiskeridepartementet om hjelp, uten at som drømte om. I vår glasskule spådde
fremover i tid. de ønsket å bidra. Når det er sagt, byg- vi en gradvis nedgang til 770.000 tonn
I fiskeflåten og fiskeindustrien er ger våre anslag primært på tilgjen gelige i 2012. I realiteten stupte det mye ras-
det altså morgendagen og til nød de kvoteråd nettopp fra forskerne. Det er kere. I 2012 var kvoten knappe 620.000
nærmeste ukene som står i fokus. disse estimatene og rådene også byrå- tonn, og nedturen bare fortsatte. I 2015
Forklaringene er sikkert mange. Den kratene til syvende og sist må ta stilling kunne norske fiskere bare ta på land
mest innlysende at ingen kan styre na- til. De spådommene som fremkommer 313.000 tonn nvg-sild. Etter mye om
turens gang. I morgen kan det storme, av tabell 1 står kun for vår re gning, og men, og det mange har omtalt som
og da hjelper det uansett ikke hvor men skiller seg lite fra de innspillene vi en skandale, er nå nvg-kvotene på vei
grun dig man har planlagt. Likevel; her har fått fra Fiskebåt og Fiskarlaget. Alt i oppover igjen. I 2017 kan Norge fiske
433.000 tonn og i 2018 forventer vi fort-
satt en kvote over 400.000 tonn.
Makrellen var spådd en noe bedre
fremtid i 2010. Vi tippet derfor et norsk
fangstkvantum på 120.000 tonn i 2011 og
150.000 tonn i de to neste årene. I reali-
teten rundet kvoten 180.000 tonn tre år
på rad. Nå gjør vi et nytt forsøk og tipper
230.000 tonn i 2017 og 260.000 i 2018.
Selv om vi ikke har vært helt på
jordet, er det utvilsomt de pelagiske
artene som skaper størst usikkerhet.
Lodda kan f.eks. rase fra over 100.000
tonn til null nærmest over natta. Kanskje
hopper den opp til 50.000 tonn i 2018,
men vi er forsiktige og spår 10.000 tonn.
Motsatt spår vi en økning for tobisen fra
50.000 i 2017 til 90.000 i 2018. I sum
blir det uansett ikke de store endrin-
gene i pelagisk fiske fra 2017 til 2018.
Økningen i denne sektoren kommer alt
til neste år, da vi forventer å fiske ca.
350.000 tonn mer enn i år. Er vi heldige
Økonomisk har 2016 vært en drøm. Nå skal også fiskekvotene opp de neste par årene. Holder sniker vi oss over 1,5 millioner tonn.
prisene seg, har vi med andre ord svært søte drømmer i vente. Fokus på markedene og
sluttkonsument har aldri vært viktigere. I denne artikkelen konsentrerer vi oss om villfisken. Men vårt tips er altså 1.448.000 tonn,
Men også produksjonen av oppdrettslaks skal litt opp i 2017, men ikke på langt nær like mye det høyeste pelagiske kvantumet siden
som den ville. 2010.
110 "Norsk Fiskerinæring" nr. 11/12 - 2016