Page 69 - Norsk Fiskerinaering
P. 69

Elena
                                                ferdigsnakka!

         Eriksen                                               med Arve Bakken





         Sterk vekst i fiske-                       store mengder av maneter,
                                                    dvs. nærmere 5 millioner tonn.
         bestandene i Barentshavet                  Maneter inneholder 95­97 pro­
                                                    sent vann. Derfor er den reelle
                                                    biomassen av organisk manet­
         Marinbiologen Elena Eriksen (46) ved       materiale mye mindre. Maneter
         Havforskningsinstituttet (HI) i Bergen     spiser plankton og fiskeegg og kan
         har en svært interessant bakgrunn.         derfor påvirke fiskerekrutteringen,
                                                    men foreløpig har det ikke blitt obser­
         Tippoldefaren, Karl Johan Eriksen,         vert negativt effekter. Det ser faktisk ut som
         flyttet med kone og to små barn til        om manetene tar en ledig nisje i systemet,
         Russland i 1867. Etter hvert bosatte de    forteller Eriksen, og fortsetter:           Elena Eriksen er
                                                                                                utdannet marinbiolog
         seg på den øde øya Kildin, hvor famili-      — I de siste årene har vi også observert   i Russland, og kom til
         en drev fiske, selfangst og handel. Etter   større mengder av krill. Økningen kan mest   Norge i 1997. Siden 1999
                                                    sannsynlig forklares med økt tilførsel av en
         den russiske revolusjonen mistet de all    krillart fra Norskehavet som er større enn de   har hun arbeidet ved
                                                                                                Havforskningsinsti-
         kontakt med hjemlandet. Elenas far         krillartene som normalt lever i Barentshavet.   tuttet i Bergen. Nå har
         jobbet på en fiskebåt i flere år før han   Godt påfyll av fiskeyngel over flere år og gode   hun tatt en doktorgrad
                                                                                                om utviklingen
         flyttet til Krimhalvøya, der Elena ble     beiteforhold for fisk har mer enn doblet biomas­  av biomassen i
         født og vokste opp. Elena flyttet senere   sen i Barentshavet. Det har videre ført til gode   Barentshavet. (Foto: HI)
                                                    beiteforhold for større fisk, blant annet torsk og
         til As trakhan for å studere fiskeribio-   hyse, samt sjøpattedyr og sjøfugl.
         logi. I dag jobber hun ved HI i Bergen.      — Hvor store mengder
                                                    snakker vi om?
         Barentshavet er blant verdens reneste havområ­  — Jeg konkluderer med
         der. Det gir oss mat, energi, biprodukter, transport   at biomassen i de øvre
         og ikke minst arbeid til mange tusen mennesker.   vannmassene økte fra 11
         Det gode samarbeidet med Russland er nøkkelen   millioner tonn på 1990­tallet
         til den suksessrike forvaltningen.         til 23 millioner tonn i 2013.
           — Du har nylig skrevet en avhandling om   Altså en veldig flott utvikling.
         dette havområdet. Hva handler den om?      Loddebestanden har som
           — Jeg har kartlagt og kvantifisert mengden av   sagt gitt seks store årsklasser.
         krill, maneter, fiskeyngel og fisk i de frie vann­  Torsk og hyse lever lengre
         massene i Barentshavet fra 1980 til 2013. De frie   enn lodde, og sterke årsklas­
         vannmassene kalles også det pelagiske laget,   ser bidrar dermed til å holde
         som er et viktig matfat for hele Barentshavet.   total bestanden høy i mange
         Det solenergien er med på å produsere av små   år. Biomasseberegningene er
         organismer i de øverste femti metrene forflyttes   basert på trål fangster av krill,
         oppover i næringskjeden. Krill, fiskeyngel og lodde   maneter og fiskeyngel samt
         er viktig mat for mange fiskearter, sjøpattedyr og   akustiske mengdemålinger av
         fugl. Min studie oppsummerer endringene i det pe­  pelagiske bestander. Siden
         lagiske laget de siste 37 årene. På 80­tallet opp­  1980 er det brukt standard
         levde Barentshavet kalde år med mye is. Så fikk   utstyr og metoder på tok­
         vi en rekke år med oppvarming og stadig mindre   tene som gjør at dataene er
         is. Innstrømmingen av relativt varmt atlantisk vann   sammenlign bare fra år til år.
         tok også med seg dyreplankton fra Norskehavet   — Det ser altså mer posi-
         og fiskeegg og fiskeyngel fra norskekysten.   tivt ut i Barentshavet enn på
           I de kalde årene på 1980­tallet var rekrut­  lenge?
         teringen til fiske bestandene generelt dårlig. På   — Ja. Dersom fiskeyngelen
         1990­tallet varierte den mye mellom årene. Siden   overlever, vi fisker med vett og
         2004 har rekrutteringen vært eksepsjonelt god.   velger gode forvaltningsstra­
         Flere sterke årsklasser har kommet på rekke og   tegier vil Barentshavet være et
         rad. Vi har hatt seks sterke årsklasser av torsk,   stort spisskammer i overskuelig fremtid. Det vi   Beregningene av
         seks av lodde og tre av hyse, sild og uer. Dette har   kan høste i 2017 er resultatet av en stor nasjo­  biomassen av krill,
         sikret en svært god utvikling i bestandene. Bio­  nal innsats på overvåking og for skning, samt   maneter og fiskeyngel er
                                                                                                basert på trålfangster.
         massen av fiskeyngel har i enkelte år vært like stor   en suksessfull forvaltning, ikke minst takket   Her er den pelagiske
         som den samlede biomassen av de store pela­  være det strålende samarbeidet mellom norske   trålen på vei ut under et
         giske fiske bestandene. To år var det også rekord­  og russiske havforskere.           forskningstokt. (Foto: HI)



                                                                                    "Norsk Fiskerinæring"  nr. 2 - 2017  69
   64   65   66   67   68   69   70   71   72   73   74