Page 122 - Norsk Fiskerinaering
P. 122
Poenget mitt er at for å lære å trene på vinsmaking, er å som Monts Damnes. Hvis NAM! Cuilleron er en av vin-
om vin, må du smake viner delta på vinmesser som sta- du liker Sancerre eller er litt kongene i Rhone, og dette
opp mot hverandre innenfor dig arrangeres rundt i landet. lei smaken av «solbærbusk- var steike bra for en rose vin!
bestemte områder og mellom Det kan være en utfordring å blad» skal du prøve denne. Delikat duft med lett, oljeaktig
ulike områder. smake på en slik messe fordi Som alltid stor kraft fra denne fedme i nesen og små, røde
det kan være trangt og litt vinmarken, som gir en rik vin. knuste bær, pepper og litt un-
støyende. På den andre siden Smaker først av sitrus, urter derskog. Tørr på smak, fyldig
Start en vinklubb! vil man kunne stille spørsmål og litt mineral og med en flott og viskøs i munnen. Samme
spenst. Den typiske Sancerre-
smak som duft. Må prøves,
direkte til vinimportøren, for
Ettersom vin er dyrt og det på den måten å få tips om smaken ligger i bakkant, mer gjerne til kalv med sopp!
er få steder man kan smake hvordan man skal beskrive i form av asparges. I munnen
mye vin samtidig, er lurt å vinen. har vinen de samme aroma- Lenda de Dona Maria Red
starte en vinklubb. Skal du Til slutt noen omtaler ene, men i tillegg noe som 2015. Alentejo i Portugal.
lære noe i en vinklubb, bør av viner fra en vinmesse i ligner på skog og sopp. Dette Produsent: Dona Maria Vin-
hver smaking planlegges. Bergen nylig for ansatte på kan faktisk lagres i 10 år eller hos. Importør: Adega. VMP#
Det må være et tema som restauranter og byens lokale mer, og da vil du få frem ele- 3066701. Pris: Kr. 169,-. 84
de ulike vinene skal bidra til Vinmonopol-utsalg: menter av trøfler i smaken. poeng.
å belyse. Et eksempel kan Dette er en vin som ikke
være et par viner fra fem Gentil Hugel 2015. Alsace i Prosecco Costadila 450 er spesielt aromatisk interes-
ulike regioner. Hvem klarer Frankrike. Fem ulike druer. SLM. Veneto i Italia. Drue: sant, men hva kan man for-
å tippe flest rette og hva er Produs ent: Hugel. Importør: Glera. Produs ent: Agr vente til 160 kroner? Imidlertid
begrunnelsen? Det kan være Haugen Gruppen. VMP # Ederlezi. Importør: Haugen kommer det en del robuste og
en ide å plukke noen viner fra 3453301. Pris: Kr. 143,-. 87 Gruppen. VMP# 1795701. ungdommelige rødviner fra
pressen. Da får du som regel poeng. Pris: Kr. 263,-. 86 poeng. Portugal til lav pris, men med
en beskrivelse å støtte deg til. «identitet» nok til å gå mot
Hva med å smake fem viner, mat, f.eks. som grillet kjøtt!
for deretter å få lest opp en Nesen er mørk, tett, fruktig og
beskrivelse hvor poenget er fyldig med krydder. Smaker
å finne ut hvilken av de fem av svart frukt, fyldig, lett tan-
vinene som hører til den en- Denne vinen skrev jeg Absolutt ikke en vin jeg nisk (renser) og frisk avslut-
kelte beskrivelse? Uansett er om allerede i januar, men ville smakt, hadde jeg ikke ning. Budsjett vin!
det viktig at dette skjer i rolige den er flott og fortjener en gått på vinmesse. For det før-
former, ellers blir det fort mye anmeldelse. Gentil betyr ste synes jeg Prosecco ofte Louis Chenu Savigny Vieil-
mas og tull som ødelegger en blanding av ulike druer. er litt for kjedelig til å «gidde» les Vignes 2014. Burgund
konsentrasjonen. Ganske lukket (ung) duft, å drikke. For det andre er jeg i Frankrike. Drue: Pinot
Her er et bilde fra min lille fyldig Alsace nese med gul negativ til «naturvin». Men Noir. Produsent: Chenu.
«blindsmaking» i januar i år. frukt og en sødme i kjernen. dette er noe av det mest Importør: Autentico. VMP#
Vi var ni stykker som fikk 30 Drikker flott nå, men er litt spennende jeg har smakt av 5484001. Pris: Kr. 290,-. 89
viner servert blindt, etter tur. søtlig på grunn av konsen- Prosecco. Meget spesielt, poeng
Ettersom vi er ganske drevne, trasjonen. Vil tørke opp. men vinen var god og sikkert Skulle jeg velge en
var poenget å gjette hvilke Svært god utgave og vil bli perfekt til ulike mattyper fordi rødvinsdrue resten av livet,
region og drue vinene kom fra bedre med 2-3 år Mye vin for den har en tørr, litt syrlig og måtte det bli Pinot Noir for
og gjerne årgang og produ- pengene! Topp til koldtbord! svært frisk avslutning som sin syrlige friskhet, rene frukt
sent også. Kan du tenke deg renser munnen. Prøv til grillet og majestetiske kraft. Som
en bedre fredagskveld en Paul Prieur Sancerre Monts sjømat og antipasti! Dette er man ser på bildet, er viner la-
dette? Behovet for å spytte Damnes 2014. Sancerre i en vin du kan bli servert på en get på denne druen vanligvis
kommer vel klart frem! Frankrike. Drue: Sauvignin fancy restau rant. Klassisk ap- noe lysere enn f.eks. viner
En annen glimrende måte Blanc. Produsent: Prieur. pelsinskall på duft som er så fra Bordeaux eller Rhone.
Importør: Better Wines. typisk for orange vin, men det Denne vinen kommer fra
VMP # 3913101. Pris: Kr. er ganske elegant og fremde- en av «brand»-kommunene
250,-. 89 poeng. les friskt. Kraftig smak med i Burgund og har ikke den
appelsinskall, litt eplekjerne samme indre kraften som en
og grønne epler. Gøy! sentral-burgunder. På den
annen side er prisen også
Cuilleron Sybel Syrah Rose lavere. Her har vi en frisk
2014. Nord Rhone i Frank- og saftig pinot med smak av
rike. Drue: Syrah. Produ- røde bær og urter. Ren og
Dette skal vistnok være
Du finner første gang Prieur ikke sent: Cilleron. Importør: klar i smaken. Umid delbart
Brand Wine Estates. VMP#
litt lett, men vinen «spiser
oss på blander alle vinmarkene i en 2776801. Pris: Kr. 170,-. 87 seg inn på deg» med et par
og samme cuvee, men lager poeng. slurker. Denne vinen har
www.norskfisk.no dem adskilt. Det er jeg glad noe for seg. Syrlig, slank og
for, for jeg digger vinene fra litt stram, men også jucy og
Chavignol-landsbyen og spe- veldig frisk! God nå — topp i
sielt fra de beste vinmarkene sommer!
122 "Norsk Fiskerinæring" nr. 4 - 2017