Page 121 - Norsk Fiskerinaering
P. 121
«Takk Gud,
ungen sover»-vin!
Eller hva med «klinevin» og ter». Folk har ikke peiling.
«sexyvin»? Nei, vær så snill! Heldigvis må vi nesten si, for
Hvis du liker vin, ikke heng tilgangen på god vin i verden
deg på disse definisjonene er dessverre begrenset.
fra Norges nye og «hotte» På 1970-tallet skrev en
vinkjenner, Ingvild Tennfjord. europeisk ledende vinskribent
Dette er «vin og brød til fol- at hvis du vil interessere deg
ket». Hva er poenget? Hvis du for vin, må du slutte å drikke
ikke kan bringe folket til vinen, Liebfraumilch. Ut fra dagens
da kan du kanskje bringe preferanser, skulle det kunne
vinen til folket? oversettes til «slutt å drikke
Vin smaker ulikt. Vi drikker BiB eller Prosecco». Og det
mer rosevin om sommeren kommer IKKE til å skje!
og mer Amarone om vinteren.
Men hva har det med klining
å gjøre? La oss ta tyren ved
hornene. Neste alle nordmenn Ingen rask vei
har lite eller ingen peiling på Det finnes ingen rask vei til å
vin, selv om alle hevder at «de bli vinkjenner. Du må bygge
vet hva de liker». Hvis du vil opp smaksmessig forståelse
fremstå som vininteressert, for regionale ulikheter på vin.
ikke bruk som argument at du Du kan teste deg selv ved å
vet hva du liker. Jeg vet hva svare på følgende spørsmål:
jeg liker av musikk, men jeg er Forklar for skjellen mellom Chi- Å smake alene kan bli veldig dyrt. Derfor er det en god ide å alliere seg
slett ikke musikkinteressert. anti og Bordeaux? Jo mer du med andre. Stift en vinklubb!
Jeg er helt uenig i det kan, jo flinkere er du til å skille
Tennfjord hevder. Alle kan mellom områder og vinmarker.
ikke gjenk jenne «en god vin». Hvis du kan beskrive forskjel- som er gøy med vinsmaking, smaker. Du kan ikke lære mye
Sannheten er at 90 prosent len på vin som kommer fra er at det er ganske fysisk og om vin uten å spytte. Det er
av oss ikke vet hva god vin er. kommunen St. Julien og Mar- mindre teoretisk. Joda, det litt uvandt i begynnelsen, men
Folk forveksler god vin med geaux, da er du en vinkjenner. hjelper å lese. Men det er først du vender deg raskt til at det
en frisk, enkel hvitvin og bløt, Hvordan kommer du deg og fremst mye smaking som smaker like mye selv om du
svakt søtlig og varm rødvin. dit? skal til. Slik kan du lære deg spytter. Å spytte er nøkkelen
Det viser salgssta tistikken på Svaret er alltid det samme. «å huske» hvordan de ulike for å ha fokus over et langt
Vinmonopolet. 95 prosent av Kom deg opp av sofaen! Du vinene normalt sette smaker. nok tidsrom til at du på en
all vin solgt går under defini- må ha motivasjon og uthol- Det du absolutt må lære, seriøs måte klarere å vurdere
sjonen «industrielle produk- denhet for å lære noe nytt. Det er kunsten å spytte når du viner opp mot hverandre.
Å sammenligne en vin
mot en annen, er helt avgjø-
rende. For mange år siden
besøkte en av verdens mest
anerkjente vinsmakere oss i
Bergen. Det var fascinerende
å følge hans beskrivelse av
vinene. Det meste av hva han
sa var «relativt». Vi smakte
vinene «åpent»; det vil si at
vi viste hva vi ble servert.
Hans beskri velser gikk på om
drueblandingen var annerle-
des enn det som er å forvente,
om druene var høstet tidligere
eller senere enn hos de andre,
Korrekt prosedyre for vinsmaking. Legg spesielt merke til bildet til høyre. Å spytte er grunnregel nummer 1 om vinsmakingen avvek fra
for alle seriøse vinsmakere. det som var forventet osv.
"Norsk Fiskerinæring" nr. 4 - 2017 121