Page 121 - Norsk Fiskerinaering
P. 121

«Takk Gud,






         ungen sover»-vin!






         Eller hva med «klinevin» og   ter». Folk har ikke peiling.
         «sexyvin»? Nei, vær så snill!   Heldigvis må vi nesten si, for
         Hvis du liker vin, ikke heng   tilgangen på god vin i verden
         deg på disse definisjonene   er dessverre begrenset.
         fra Norges nye og «hotte»    På 1970-tallet skrev en
         vinkjenner, Ingvild Tennfjord.   europeisk ledende vinskribent
         Dette er «vin og brød til fol-  at hvis du vil interessere deg
         ket». Hva er poenget? Hvis du   for vin, må du slutte å drikke
         ikke kan bringe folket til vinen,   Liebfraumilch.  Ut fra dagens
         da kan du kanskje bringe   preferanser, skulle det kunne
         vinen til folket?          oversettes til «slutt å drikke
           Vin smaker ulikt. Vi drikker   BiB eller Prosecco». Og det
         mer rosevin om sommeren    kommer IKKE til å skje!
         og mer Amarone om vinteren.
         Men hva har det med klining
         å gjøre? La oss ta tyren ved
         hornene. Neste alle nordmenn   Ingen rask vei
         har lite eller ingen peiling på   Det finnes ingen rask vei til å
         vin, selv om alle hevder at «de   bli vinkjenner. Du må bygge
         vet hva de liker». Hvis du vil   opp smaksmessig forståelse
         fremstå som vininteressert,   for regionale ulikheter på vin.
         ikke bruk som argument at du   Du kan teste deg selv ved å
         vet hva du liker. Jeg vet hva   svare på følgende spørsmål:
         jeg liker av musikk, men jeg er   Forklar for skjellen mellom Chi-  Å smake alene kan bli veldig dyrt. Derfor er det en god ide å alliere seg
         slett ikke musikkinteressert.   anti og Bordeaux? Jo mer du   med andre. Stift en vinklubb!
           Jeg er helt uenig i det   kan, jo flinkere er du til å skille
         Tennfjord hevder. Alle kan   mellom områder og vinmarker.
         ikke gjenk jenne «en god vin».   Hvis du kan beskrive forskjel-  som er gøy med vinsmaking,   smaker. Du kan ikke lære mye
         Sannheten er at 90 prosent   len på vin som kommer fra   er at det er ganske fysisk og   om vin uten å spytte. Det er
         av oss ikke vet hva god vin er.   kommunen St. Julien og Mar-  mindre teoretisk. Joda, det   litt uvandt i begynnelsen, men
         Folk forveksler god vin med   geaux, da er du en vinkjenner.   hjelper å lese. Men det er først   du vender deg raskt til at det
         en frisk, enkel hvitvin og bløt,   Hvordan kommer du deg   og fremst mye smaking som   smaker like mye selv om du
         svakt søtlig og varm rødvin.   dit?                   skal til. Slik kan du lære deg   spytter. Å spytte er nøkkelen
         Det viser salgssta tistikken på   Svaret er alltid det samme.   «å huske» hvordan de ulike   for å ha fokus over et langt
         Vinmonopolet. 95 prosent av   Kom deg opp av sofaen! Du   vinene normalt sette smaker.   nok tidsrom til at du på en
         all vin solgt går under defini-  må ha motivasjon og uthol-  Det du absolutt må lære,   seriøs måte klarere å vurdere
         sjonen «industrielle produk-  denhet for å lære noe nytt. Det   er kunsten å spytte når du   viner opp mot hverandre.
                                                                                            Å sammenligne en vin
                                                                                         mot en annen, er helt avgjø-
                                                                                         rende. For mange år siden
                                                                                         besøkte en av verdens mest
                                                                                         anerkjente vinsmakere oss i
                                                                                         Bergen. Det var fascinerende
                                                                                         å følge hans beskrivelse av
                                                                                         vinene. Det meste av hva han
                                                                                         sa var «relativt». Vi smakte
                                                                                         vinene «åpent»; det vil si at
                                                                                         vi viste hva vi ble servert.
                                                                                         Hans beskri velser gikk på om
                                                                                         drueblandingen var annerle-
                                                                                         des enn det som er å forvente,
                                                                                         om druene var høstet tidligere
                                                                                         eller senere enn hos de andre,
         Korrekt prosedyre for vinsmaking. Legg spesielt merke til bildet til høyre.  Å spytte er grunnregel nummer 1   om vinsmakingen avvek fra
         for alle seriøse vinsmakere.                                                    det som var forventet osv.



                                                                                    "Norsk Fiskerinæring" nr. 4 - 2017  121
   116   117   118   119   120   121   122   123   124   125   126