Page 61 - Norsk Fiskerinaering
P. 61

Oppdrettsnæringen må få bukt med utfordringene knyttet til rømming, lakselus, sykdom og lokal forurensing, konstaterer KrF i sitt program.
           Det er vanskelig å si seg uenig i denne formulerin gen. (Foto: Sjømat Norge)




           edle fisken ombord i norske   må styrkes for å sikre fortsatt   gruppe kan unge starte med   anlegg med oppsamling av
           fiskebåter enn å sende den   bærekraftig forvaltning av   egen båt til en overkommelig   organisk avfall og sterke til-
           frosset og ubearbeidet ut av   ressursene, men også for å   pris.              tak mot rømming. Begrenset
           landet. Det burde også KrF   utvikle nye produkter, utnytte                    tilgang til lokaliteter, rømming
           forstå.                    nye ressurser og finne nye   Kommentar: Samme her, vil   og lakselus gjør det interes-
                                      markeder og bruksområder   vi tro.                  sant å se på muligheter for
                                      for biprodukter og restråstoff.                     offshore havbruk lenger fra
           Vekstmuligheter i          Det er viktig med nærings-                          kysten.
                                                                                             Bestander av villaks
           fiskerinæringen            nær forskning og god kontakt   Havbruk              representerer en betydelig
                                      mellom fagin stanser og aktø-
           Verdiskapingen i fiskeri-  rene i næringen. Forskningen   Havbruksnæringen har vokst   verdi som nær ingsgrunnlag
           næringen er nært knyttet til   må også avdekke muligheter   fra omtrent ingenting til å   for rettighetshaverne, som
           ressursgrun nlaget. Mye av   for å høste mer ressurser   være en av våre viktigste   grunnlag for turisme og
           fiskeriene er sesongbetont,   lengre ned i næringskjeden.    eksportnæringer i løpet av   som kilde til rekreasjon og
           noe som skaper utfor dringer                         30-40 år. Det må legges til   naturopplevelser. Villaksen er
           med tanke på helårige ar-  Kommentar: Også dette er   rette for økt produksjon av   også grunnlaget for dagens
           beidsplasser og for markeds-  alle partier enige om.  dagens produkter og satsing   oppdrettsnæring og en viktig
           føringen av produktene på                            på oppdrett av nye arter.   genetisk ressurs for fremtidig
           verdensmarkedet. Graden av                           Videre vekst i næringen må   utvikling.
           videreforedling betyr mye for                        bygge på prin sipper for en
           hvor mange arbeidsplasser   Rekruttering             bærekraftig forvaltning. Sam-  Kommentar: Dette sier vi
           som skapes i industrien på   Det er viktig å rekruttere   tidig må næringen få bukt   oss i store trekk enige i.
           land.                      unge til å satse på fiskeri   med utfordringer knyttet til
             Det er et mål å videreut-  og hav bruk. Det må sikres   rømming, lakselus, sykdom
           vikle fiskerinæringen med   et godt utdanningstilbud.   og lokal forurensning.   Markeder og
           nye produkter, nye arter, økt   Lærlingplasser som fisker i   KrF vil styrke forskningen
           utnyttelse av restråstoff og   båt bør stimuleres med egne   knyttet til havbruksnæringen.   infrastruktur
           med tiltak som kan utvide   kvoter knyttet til lærlin gen.   Landba serte oppdrettsanlegg   Norsk sjømatnæring er helt
           sesonger og gi mer kontinu-  Det er viktig å legge til rette   kan i noen tilfeller være for-  avhengig av verdensmar-
           erlig sysselsetting og bedre   for at åpen gruppe (gruppe   nuftig, men vil normalt kreve   kedet. Det er viktig at det
           leveringsevne fra sjømatin-  II) kan bidra til rekruttering til   mye areal og energi. Det er   satses på markedsføring
           dustrien. Fiskeriforskningen   fiskeryrket. Gjennom åpen   viktig å satse på sjøbaserte   av norsk sjømat. Det er



                                                                                    "Norsk Fiskerinæring"  nr. 3 - 2017  61
   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65   66