Page 111 - Norsk Fiskerinaering
P. 111

Investeringer
                                                                                    i sjømatnæringen




         sernet har eget salgsapparat,   råstoff. Tilførslene varierer, og   vi kan by på mye mer råstoff   sammenheng har vi lært at
         samt mindre eierposter i en   da er det ekstra viktig å utnytte  enn før. Den første fisken   bioøkonomi er omdannelse av
         lang rekke selskaper. Nytt det   hele fisken, sier konsernsjef   er aller ede kjørt gjennom   biomasse til energi, mat, fôr,
         siste året er levendelagring-  Tommy Torvanger. Han under-  anlegget, og alt gikk utmerket.   materialer, kjemikalier, fiber-
         sanlegg for torsk ved alle   streker at alt henger sammen.   Det er nesten utrolig at et så   og andre industriprodukter.
         hvitfiskfabrikkene, samt mel-   — Nergård skal være   komplisert prosjekt fungerer   Begrepet omfatter skogbruk,
         og oljeproduksjon i Nergård                           optimalt fra start. Vi blir nå å   jordbruk, fiskeri og havbruk,
         Pelagic AS på Trollebø i                              regne med på alle auksjoner.   samt næringsvirksomheter
         Måløy. I juli åpner også nye                          Så får vi se hvordan det går i   knyttet til videre foredling av
         Nergård Polar Kjøllefjord AS,   Det er nesten utrolig   2016. Erfaringene fra Måløy vil   biomassen fra disse nærin-
         som skal drive hvitfiskproduk-                        gi oss svaret på om Nergård   gene.
         sjon. På tegnebrettet ligger   at et så komplisert    skal fortsette å vokse i sør.   I fiskerisammenheng hand-
         videre et pelagisk konsuman-  prosjekt fungerer       Slik jeg ser det i dag, er dette   ler det helt enkelt om å utnytte
         legg i Måløy, enda en mel- og   optimalt fra start.   bare starten, understreker   alle tilgjengelige ressurser,
         oljefabrikk på Karmøy samt en                         Torvanger.                også de som ikke benyttes i
         fabrikk for proteinkonsentrat                                                   dag. Eksem pler er rensefisk
         og fiskeolje i Bø i Vesterålen.                                                 fra oppdrettsnæringen eller
           På flåtesiden står det heller                                                 restråstoff i hvitfisk og pelagisk
         ikke stille:                                                                    sektor.
           — Jeg forventer store in-  tett på fisken fra båtripe til   100 prosent          — Den blå bioøkonomien
         vesteringer i flåteleddet i åre-  konsument. Vi skal styrke                     er noe Nergård blir mer
         ne som kommer. I bakhodet   konsernets solide posisjon i   utnyttelse           og mer opptatt av, forteller
         surrer alltid tanker om å bygge   Nord-Norge, og har nylig eta-  Det siste året har vi hørt mye   Tommy Torvanger: — Vi øn-
         nye båter. Vi har samme mål   blert vårt første anlegg sørpå.    om den såkalte nye bioø-  sker maksimal verdiskap ing,
         for Nergård Havfiske AS som   Fiskemelfabrikken i Måløy er   konomien, som til våren vil   ikke bare for de konsumpro-
         for landanleggene; maksimal   godt lokalisert i forhold til de   bli presentert i regjeringens   duktene vi selger, men også
         utnyttelse av alt tilgjengelig   pelagiske fiskeriene, og gjør at   bioøkonomistrate gi. I denne   for restråstoffet. I fremtiden











































         De høyreiste og flunkende nye ståltankene på Nergård Pelagic Trollebø minner nesten om et gedigent kirkeorgel. Men det dreier seg altså om
         verdens mest moderne fiskemel- og fiskeoljefabrikk, som også må være den som er raskest bygd. Danske Haarslev Industries har hovedansvaret
         for innmaten i den fabrikken. Bildet viser selvfølgelig bare litt av prosessen som gjør fisk til høyverdig mel og olje. Og det er vel lett å se at dette
         også har kostet stål! Foto: Groovy Graphic.



                                                                                     "Norsk Fiskerinæring" nr. 2 - 2016  111
   106   107   108   109   110   111   112   113   114   115   116