Page 99 - Norsk Fiskerinaering
P. 99

Det er mange som vil være med på bilder som dettet, og gjerne også etter valget til neste høst. Om Per Sandberg fortsatt står der, er neppe
           mer enn 30 prosent sannsynlig, tror Finn-Arne Egeness. (Foto: Regjeringen)



           for fersk eksport blir marginene ofte   2016. Pundet startet inneværende år   mer sentral plass i regjeringen. Jeg sier
           små. Produksjonen av klippfisk går ned,   på 13 kroner. Nå ligger det på rundt   50 prosent sjanse for at Erna fortsetter,
           og da kan man jo håpe på bedre priser.   10,50, og der tror jeg kursen vil holde   og 60 prosent sjanse for at Per Sand-
           Men uansett tror jeg at 2017 blir et   seg i 2017. Japans ke yen skal kanskje   berg i så fall forblir fiskeriminister. Min
           dårligere år for hvitfiskprodusentene enn   noe ned, men alt i alt snakker vi om en   spådom er altså at det er 30 prosent
           2016. Det er et tankekors når flåteleddet   styrking av krona, selv om valget av   sjanse for at fiskeriministeren har
           tjener mer enn noen gang.          Trump kanskje utsatte kro nestyrkelsen.   samme navn etter stortingsvalget neste
             — Hva er de viktigste driverne   Rentenivået har stabilisert seg etter at   høst som i dag.
           for 2017? Hvilke faktorer vil først og   3 måneders Nibor har gått noe opp i
           fremst bestemme utviklingen?       andre halvår i år. Mye av renteøkningen
             — Den svake kronekursen har vært   har derfor kommet allerede.
           selve «turboen» for eksportver dien.   — Hva betyr det?                Anne Hvistendal
           Valutakursene er altså viktige. Valget av   — At neste år blir et strålende år for   Leder for Sjømatseksjonen i DNB
           Donald Trump kan muligens styrke pro-  næringen målt i eksport verdi. Men det   — Jeg slutter meg til det som alt er
           teksjonistiske krefter, og skape proble-  er viktig ikke å se seg blind på eksport-  sagt. 2016 blir et meget godt  år. Valu-
           mer for sjømateksportører som selger   verdien.                        takurser, renter og oljepriser har gått i
           foredlede produkter. Handelsbarrier er   — Hva forventer du av strukture-  riktig retning. Oppdrettsnæringen har
           og kansellerte handelsavtaler vil ikke   ring i 2017?                  ekstremt god lønnsomhet, noe som alt
           være bra for norsk sjømatnæring, og   — Tilbudssiden vil bestemme aktivi-  i alt gjør 2016 til det beste sjømatåret i
           gjør det enda vanskeligere for industrien   tetsnivået. Generas jonsskifter vil også   historien. Jeg kan ikke forstå noe annet.
           å lykkes med foredlede produkter. Det   i 2017 tvinge frem enkelte salg i havfis-  — Litt mer konkret om fiskeflåten?
           blir likeledes spennende å se hva som   keflåten, men i øyeblikket har jeg ingen   — De senere årene har havflåten
           skjer med foredlingen i Kina og reek-  konkrete kunnskaper om bedrifter eller   hatt klart bedre lønnsomhet enn kyst-
           sport av særlig hyse til USA.      båter som vil skifte eiere.         flåten. Denne forskjellen blir mindre i
             — Hva forventer du av kursutvik-    — Vil Per Sandberg være fiskerimi-  2016. Begge fartøygrupper får et flott
           ling?                              nister om ett år?                   år. Omsetningen i Råfisklaget har jo for
             — Euroen vil nærme seg 8,50 mot     — Sandberg har gjort en god jobb og   lengst passert ti milliarder kroner, og
           slutten av 2017. For et år siden var   bidratt til å gjøre sjømatnæringen mer   ligger nesten to milliarder foran i fjor.
           kursen nærmere 10 kroner. Dollaren vil   synlig. Det er bra. Men en sak er hva   Sildelaget ligger nesten en milliard foran
           falle ned mot 8 kroner. Den var nes-  Sandberg vil. Noe annet om de blåblå   fjorårsomsetningen. I 2014 var drifts-
           ten en krone høyere ved inngangen til   vinner valget og om FrP vil gi han en   marginen for den helårsdrevne fiskeflå-



                                                                                 "Norsk Fiskerinæring"  nr. 11/12 - 2016  99
   94   95   96   97   98   99   100   101   102   103   104