Page 98 - Norsk Fiskerinaering
P. 98

bedre. Dette har gitt enorm konkurranse   enkelte områder av landet er imidlertid   — Mye av det samme som i 2016, bare
       om salg til det portugi siske markedet. Alt   produks jonskostnadene blitt ubehagelig   enda bedre. Det skal ikke forundre meg
       i alt tror jeg både klippfiskindustrien og   høye, selv om det fortsatt er noe å gå   om vi nærmer oss 100 milliarder kroner
       hvitfiskindustrien samlet fikk et dårligere   på i forhold til markedsprisene. De som   i eksportver di. Men da bør helst ikke
       år enn i 2015.                     valgte å selge store deler av produksjo-  krona styrke seg for mye. Vi regner med
          Pelagisk konsumindustri har hatt   nen på kontrakt, angrer kanskje i dag   3-4 prosent produksjonsøkning i opp-
       glede av gode priser på silda og salget   siden de har mistet minst 10 kroner pr.   drett og fortsatt svært høye spotpriser.
       av restråstoffet fra filetproduksjonen.   kilo. Men det er veldig lett for meg å   Dertil vil kontraktprisene bli vesentlig
       Men kvotene har vært lave. Jeg er   svare det når man sitter med fasiten.  høyere enn i 2016. Oppdrettsnæringen
       spent på hvordan makrellsesongen vil   — I dag kan man ringe Fish Pool   går med andre ord en nytt knallår i møte
       ende. Mange aktører var i høst opptatt   og sikre seg 74 kroner pr. kilo for   dersom de biologiske utfordringene ikke
       av å erobre markedsandeler, noe som   laksen i første halvår 2017. Hadde du   blir for store.
       førte til hard konkurranse om råstoffet   ringt?                         Markert kvoteøkning på sild, makrell
       og høye priser. Mye tyder heldigvis på   — Ja. Men det sier jeg ikke til våre   og kolmule i 2017 vil slå positivt ut i pe-
       at Japan og Sør-Korea har betalings-  oppdrettskunder. De vet best selv.  lagisk sektor, ikke minst for flåten. Kan-
       vilje og evne til å forsvare de høye   — Hva med lakseforedlerne?      skje får ringnotflåten et like godt eller
       råstoffprisene. Hvordan dette er i andre   — De har slitt. Enkelte har tapt både   endog bedre år enn i 2011. Med andre
       markeder, f.eks. i Afrika og Øst-Europa,   10 og 20 kroner pr. kilo råstoff. I enkelte   ord nærmest «all time high». 200.000
       er jeg usikker på. I det store og hele blir   markeder, f.eks. Spania, er etterspør-  tonn mer sild behøver ikke å ødelegge
       2016 et relativt normalt år for pelagisk   selen i ferd med å switche over fra rund   markedet. Etterspørselen er sterk. Kan-
       industri, og bedre enn 2015.       til filet. Den hele fisken har  i stor grad   skje slip per fiskerne unna med en krone
          — Hva med fiskeoppdrett?        solgt på lav pris. Om denne trenden skal   ned i pris pr. kilo. Forutsetnin gene for et
          — De biologiske problemene, med   vedvare kan imidlertid ikke foredlerne   godt år i pelagisk industri er absolutt til
       lakselusa nevnt først, har ironisk nok   fortsette å tape penger over tid. Vi ser   stede dersom konkurransen om råstoffet
       gitt svært høye laksepriser på grunn av   likeledes at etterspørselen holder seg   ikke ødelegger.
       redusert tilførsel. Differansen mellom   bedre i kontrakt- enn i spotmarkedet.   Hvitfiskindustrien går et nytt van-
       produksjonskostnadene og salgspri-  Det tyder på at prisene i spotmarkedet   skelig år i møte. Erkjennelsen av at
       sene øker, og gir god grunn til å sprette   er for høye i en rekke segmenter, og   det lønner seg å produsere fisken så
       champagneflaskene om noen uker.    fører til redusert etterspørsel.    nærme kundene som mulig, vil få nye
       Kolbjørn Giskeødegård har tallene. I   — Hva venter i 2017?            tilhengere. Når industrien pakker fisken














































       Store overskudd i oppdrettsnæringen gjør det mulig å investere i nye anlegg og nye teknologier. På denne tomta utenfor Rørvik
       skal SinkabergHansen bygge sitt nye foredlingsanlegg nesten vegg i vegg med det gamle. Det skal stå ferdig senest i 2021. (Foto:
       SinkabergHansen)


       98   "Norsk Fiskerinæring"  nr. 11/12 - 2016
   93   94   95   96   97   98   99   100   101   102   103