Page 58 - Norsk Fiskerinaering
P. 58

Ringnotsnurperen «Roaldsen»
                                                                                      eies av Kornelius Roaldsen
                                                                                      Fiskebåtrederi AS, som omsatte
                                                                                      for tett på 26 millioner kroner
                                                                                      i fjor. I år har båten, som er
                                                                                      den eneste over 28 meter i
                                                                                      Eigersund kom mune,  fisket
                                                                                      nesten 2.400 tonn sild, vel 1.300
                                                                                      tonn makrell og nesten 700 tonn
                                                                                      lodde.






                                                                                      råstoff pr. dag og gir arbeid til
                                                                                      25 personer. Råstoffmottaket
                                                                                      i år blir ca. 135.000 tonn,
                                                                                      ca. 30.000 tonn mindre enn
                                                                                      i 2015.
                                                                                      Pelagia Protein er gamle
                                                                                      Ryttervik Fabrikker, og
       Pelagia størst             sen av en eller annen grunn   2017. Da vil produks-  driver lagring av fiskemel
                                                                                      og fiskeolje. Selskapet gir
       Hva er så situasjonen på   ikke oppgi.               jonskapasiteten øke til ca.   arbeid til åtte personer og har
       land?                      Pelagia Egersund Seafood   1.100 tonn pr. dag. I 2015 tok   en lagerkapasitet på 32.000
       To av de tre fiskemelfabrikke-  ble etablert i 1993, og er   Pela gia Egersund Seafood   tonn mel og 8.000 tonn olje.
       ne er som nevnt borte. Men   lokalisert på Kaupanes like   imot ca. 72.000 tonn råstoff,   I alt skaper altså Pelagia-
       fortsatt er det tre oppegå-  utenfor Egersund. Anlegget   og produserte ca. 52.000   konsernet ca. 125 årsverk
       ende aktører igjen, som slett   har en produksjonskapa sitet   tonn ferdigvarer. I år øker   i Eigersund kommune, og
       ikke har planer om å kaste   på ca. 700 tonn råstoff pr.   råstoffmottaket til ca. 75.000   mottar i år knapt 190.000
       kortene. Størst av disse er   døgn, og en filetkapasitet   tonn. Selskapet skaper rundt   tonn pelagisk fisk. Det utgjør
       Pelagia-konsernet, som     på 18 tonn pr. time. Frysela-  90 årsverk.          nærmere 85 prosent av de
       driver både pelagisk konsum-  gerkapasiteten er ca. 5.000   Pelagia Egersund Sildoljefa-  totale landingene av fisk i
       produksjon og produksjon av   tonn. I øyeblikket er Pelagia   brikk kan skrive sin historie   kommunen. Skal vi tippe at
       fiskemel og fiskeolje. Vi har   er i ferd med en betydelig   helt tilbake til 1921. I dag har   den totale omsetningen til
       prøvd å skaffe omsetnings-  utbygging av anlegget, som   anlegget en produksjons-  Pelagia i Eigersund vil havne
       tall, men det vil konsernledel-  skal stå ferdig i november   kapasitet på ca. 1.500 tonn   over 1 milliard kroner i 2016.






































       Pelagia Egersund Seafood driver mottak og innfrysing av pelagisk fisk. I år har bedriften kjøpt ca. 75.000 tonn råstoff. Den ligger svært
       gunstig lokalisert på innsiden av Eigerøya.


       58   "Norsk Fiskerinæring"  nr. 11/12 - 2016
   53   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63