Page 94 - Norsk Fiskerinaering
P. 94

I alt har Troll Salmon AS 22-23 personer på lønningslisten. Nesten samtlige jobber i produksjonen. Når «Norsk Fiskerinæring» er på besøk er det
       aktivitet ved alle linjer. På den ene siden klargjøres lakseskiver for kald og varm røykeovn. På den andre pakkes ferdige røykte produkter. (Foto:
       Therese Tande)


                                                             Saltingen kan skje med ulike   i flere forsøksprosjekter i regi
                                                             metoder, også injisering med   av miljøet på Ås. Store jubi-
                                                             nåler.                     leumsplaner er det ikke, men
                                                               — Når vi bruker nåler, er   han vil ikke utelukke at de
                                                             det for å få en god saltdistri-  lager til noe når det i septem-
                                                             busjon — slett ikke for å selge   ber nærmer seg 30-årsdagen
                                                             vann som kan være motivet   for at de fikk anlegget i gang.
                                                             med denne metoden. Vi vel-  I 2016 ble det ca. 45 millioner
                                                             ger kort og godt de metodene   kroner i omsetning og et lite
                                                             som er best med tanke på   pluss.
                                                             produktene vi vil produsere,   — Det ble mindre, og
                                                             enten det blir tørrsalting,   gikk dårligere enn forventet.
                                                             våtsalting eller stikk, sier Troll-  Prishoppene på råstoffet har
                                                             gründeren i Engelsviken. Den   vært over alle støvleskaft og
                                                             tidligere forskeren har deltatt   gjorde 2016 veldig krevende.
                                                                                        Det er umulig å løfte prisen på
                                                                                        samme måte i andre enden,
                                                                                        og mange i bransjen vår har
                                                             Årlig produseres 250-300 tonn   permittert eller gitt opp. Skal
                                                             ferdige røykte og gravede   prisene fortsette sånn, er det
                                                             produkter. Birk Iversen lukter,   veldig usunt for næringen. Og
                                                             kjenner og smaker på Troll-  lite forutsigbart og uholdbart
                                                             kvaliteten opptil flere ganger   for slike som oss, avslutter
                                                             daglig. Selskapet har utviklet
                                                             kvalitetskriterier med løfte om   Arne J. Iversen i Troll, som
                                                             råvarer av høyeste kvalitet,   har overlevd noen slike berg-
                                                             moderat saltinnhold og mild   og dalbaner før og tenker å
                                                             røyksmak. (Foto: Therese Tande)  takle denne også.


       94   "Norsk Fiskerinæring"  nr.1 - 2017
   89   90   91   92   93   94   95   96   97   98   99