Page 92 - Norsk Fiskerinaering
P. 92
Troll blir tretti
Troll Salmon AS og daglig leder Arne J. Iversen Taiwan og postordre
kan se tilbake på tretti år med vekslende lak- På begynnelsen av 1990 ble
sepriser og egen røykelaks og ørret i de fleste Troll Salmon herre i eget hus.
Firmaet ble etablert i disse
verdenshjørner, men alltid med produksjonen tider for tretti år siden, mens
den første laksen ble tatt ut
i idylliske Engelsviken utenfor Fredrikstad. Nå av røykeovnen 15. septem-
satser kvalitetsprodusenten på nytt samarbeid ber. De neste gikk i stor grad
ut av landet, og det var ikke
for å nå flere kunder i trollenes hjemland. sjelden Iversen selv oppsøkte
kundene ute med en laks
under armen.
Troll Salmons Arne Jordal daglige lederen i og eieren av — Dette var jo i oppdretts-
Iversen nøler ikke når vi spør Troll Salmon AS i Engelsvi- laksens urtid, og det var mye
hva han opplever som den ken. For tretti år siden sa han moro. Vi hadde i mange år et
største forskjellen på 1987 og opp jobben på Matforsk på Ås godt samarbeid med Nordic
2017. og etablerte en helt ny fiske- Group i USA og Østen. Det
— Det må være at kvali- foredlingsbedrift i vannkanten var spennende å prøve seg i
teten var mye bedre da. Nå utenfor Fredrik stad. Japan. Taiwan var gøy, og på
Troll Salmon AS feirer er det dårli gere kvalitet og — Engelsviken er først samme måte var vi frempå i
30 år i 2017. Selskapet dyrere råstoff. Vi bruker ufor- og fremst en fin plass, som Italia, Frankrike og Spania,
ble formelt stif tet 15. holdsmessig mye innsats for dessuten har fisketradisjoner. sier Iversen, som endatil
januar 1987 og produserte å få tak i god fisk. Problemet Viktigst er likevel nærheten solgte laks gjennom postordre
sin første røykelaks 15.
septem ber samme år. Siden gjelder særlig laksen og går til Oslo. Det meste av den i USA på slutten av 1980-tal-
1990 har produksjonen både på melaninflekker, kon- norske laksen tar jo veien om let — mange tiår før vi fikk
foregått i disse byg ningene sistens og farge, svarer den hovedstaden, sier 63-åringen, netthandel og matkasser på
i Engelsviken, like utenfor som leide grunn og bygnings- døra i Norge.
Fredrikstad. (Foto: Therese masse de første årene. — Det er vel ulike pre
Tande) feranser for røykelaksen i
92 "Norsk Fiskerinæring" nr.1 - 2017