Page 93 - Norsk Fiskerinaering
P. 93

ulike land. Tilpasser dere   dre salt smak. Det hadde   «Then we take Norge»     Gründer Arne J. Iversen har fått
                                                                                          med seg yngstesønnen og sam-
         kvaliteten på produktene til   vi egentlig sansen for selv;   I jubileumsåret 2017 har Troll   funnsøkonom, Birk Iversen, som
         markedene?                 det fremhever smaken på    Salmon 22-23 på lønnings-  en av tre i administrasjonen.
           — Vi drev mye med det    fisken og er også sunnere.   listen og en produksjon på   Han har vært en del av Troll-
         før. I Japan ønsker man for   Det endte med at vi tok med   250-300 tonn ferdige røykte   staben siden sommeren 2016 og
         eksempel en mildere, min-  oss den kvaliteten hjem og   eller gravete pro dukter. De   er fort satt under opplæring. Birk
                                    ble i forkant når det gjaldt å   siste ti årene har stadig mer   legger ikke skjul på at det er mye
                                                                                          å sette seg inn i. (Foto: Therese
                                    tilby produkter med lite salt,   endt i Norge. 2006 var en   Tande)
                                    sier Iversen, som kan fortelle   merkestein slik sett. Da fikk
                                        at Japan er viktigste   østfoldbedriften Matmerks
                                         eksportmarked i dag.  Spe sialitet-merke, en aner-  «Norske smaksopplevelser».
                                                               kjennelse de i dag kan skilte   Også spekematprodusenten
                                                               med både på Trolls røykelaks,   Tind var med, men nye eiere
                                                               varmrøykt pepperlaks og    gjorde at de meldte seg ut,
                                                               varmrøykt dill-laks. Merket har   forteller Iversen. Den nye nor-
                                                               ikke minst vært viktig for sal-  ske satsingen skjer nå med
                                                               get gjennom NorgesGrup pen   investeringer i produksjonen
                                                               og Meny — og samtidig for at   og  i utadrettet virksomhet.
                                                               ca. to tredjedeler av salget i   Heter man Troll, bør man kan-
                                                               dag skjer i Norge.         skje være å få i troll-landet?
                                                                 Litt etter litt har stadig
                                                               mer dreid seg om å betjene
                                                               hjemme markedet. Mye av det
                                                               salget skjer på det sentrale   Har til salt i laksen
                                                               Østlandet, og nå er målet å   Å ha flest mulig varianter er
                                                               komme ut av «Oslo-gryta».  ikke et mål. I tillegg til de tre
                                                                 — Vi har inngått et salgs-  nevnte produserer Troll-folket
                                                               samarbeid med Rørosmei-    gravet laks, varmrøykt laks
                                                               eriet og klip pfiskprodusentene   med sweet chili, røykt ørret
                                                               Jakob og Johan Dybvik      og håndpillede reker. Røy-
                                                               gjennom nyetableringen av   kingen skjer med bøkespon.



                                                                                    "Norsk Fiskerinæring"  nr. 1 - 2017  93
   88   89   90   91   92   93   94   95   96   97   98