Page 33 - Gullkantet Fremtid 2020
P. 33

- Og det er ikke soya i seg selv som er pro-
                     blemet, men heller måten den produseres
                     på, og hvor langt den fraktes.

                     Omdømme er vesentlig for
                     fôrindustrien
                     For proteinet i fi skefôret må være av god
                     kvalitet for å dekke det proteinbehovet fi s-
                     ken har, og per nå er det ikke mulig å pro-
                     dusere så høyverdig og godt protein i Norge.
                       Vebjørn opplevde at fôrprodusentene
                     er åpne i forhold til soyaen de bestiller, og
                     kan vise til at de bare kjøper sertifi sert soya.
                     Sertifi sering stiller krav til sporbarhet, ar-
                     beidsforhold og miljø- og klimahensyn. Men,
                     produksjon av soya legger beslag på dyrkbar
                     jord, og det er en problematikk i forbindelse
                     med regnskogen, for dette er planter som
                                                                                                                             NMBU
                     dyrkes i og omkring verdens lunger.
                     Innhentet informasjon fra an-
                     dre kilder
                     For å få en mer objektiv vinkling på informa-
                     sjonen tok Vebjørn kontakt med Regnskog-
                                                      Vebjørn i diskusjon med forsker fra Havforskningsinstituttets stasjon på Matre om ny type
                     fondet og Framtiden i våre hender for å se
                                                      oppdrettsmerd. Foto: Turid Mørkøre.
                     deres informasjon opp mot det som fôrsel-
                     skapene selv ga.
                       - Og det var mye som stemte overens med
                     informasjonen fra alle kildene, men opp-
                     fatningen av bruken av soyaen var nok litt   - Dette er en næring som er veldig stor   Hvorfor velge NMBU
                     forskjellig.                     for Norge, men som også kan spille en viktig   NMBU har lange tradisjoner innen forskning
                                                      rolle globalt i årene som kommer.   og undervisning i biologiske fag, husdyrer-
                     Nye fôringredienser                Men jobb innen ernæring blir det, for   næring og teknikk. Ispedd relevante økono-
                     Nye og andre fôringredienser utprøves som   bacheloroppgaven ga mersmak. Han fi kk en   miske og administrative fag, og i samspill
                     erstatning for soya, slik som insektsmel, al-  annen innstilling til soya som fôrmiddel. For   med et stort forskningsmiljø innen akvakul-
                     ger og protein fra gjærsopp, reststoffer fra   det å se litt større på det og få andre innfalls-  tur, tilbyr NMBU derfor en litt annerledes ut-
                     landdyr som kylling og gris.     vinkler gjorde at bruken av soya ikke lenger   danning innen akvakultur.
                       - Problemet er at dette ikke nødvendigvis   fremstår så tabloid svart-hvitt.  NMBU sine forskere og undervisere innen
                     er så billig, og noen må betale for produk-  - Fôr er viktig for lakseoppdrettet og en   akvakultur (teknikk, fôr, avl og ernæring),
                     sjonskostnaden. Og i Norge er ikke forbruke-  sammensatt problemstilling og som var mor-  sammen med forskere fra både  AquaGen,
                     ren så villig til det, sier Vebjørn.   som å jobbe med, sier Vebjørn.  Genomar, Salmobreed og Nofi ma Marin gjør
                       Fôrselskapene skal også tjene penger, og                        at du som student havner midt i det største
                     for å ta i bruk andre gode norskproduserte   NMBU har lange tradisjoner   forskingsmiljøet innen akvakultur. Senter for
                     proteinkilder må de kunne konkurrere øko-  inne akvakultur        fôrteknologi og Senter for fi skeforsøk ved
                     nomisk med soya.                 NMBU i Ås er egentlig å betrakte som opp-  NMBU legger til rette for studentenes forsøk.
                                                      drettsnæringens vugge. Det var avlsprofes-  Med biologiske fag som plattform får du
                     Ser lyst på det å få jobb        sor Harald Skjervold som i sin tid overførte   en bred og tverrfaglig styrke hvor du har mu-
                     Vebjørn er klar for å ta fatt på masterutdan-  sin kunnskap innen tradisjonell husdyravl til   lighet til å velge spissing av fagretning. Gjen-
                     ning i akvakultur. Han ser lyst på muligheten   fi skeoppdrett.  Avls- og ernæringsforskning   nom utdanning i akvakultur ved NMBU vil du
                     til å få jobb etter endt utdanning, og han ser   på fi rbente husdyr har lange tradisjoner ved   få innsikt og kunnskap om hvordan biologi,
                     for seg jobb både langs vår egen kyst eller   NMBU, og kunnskapen ble overført til fi ske-  ernæring og teknologi påvirker effektiviteten
                     internasjonalt.                  dammen.                          og økonomisk avkastning. ■


                                                                                                               33
   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38