Page 33 - Gullkantet Fremtid 2020
P. 33
- Og det er ikke soya i seg selv som er pro-
blemet, men heller måten den produseres
på, og hvor langt den fraktes.
Omdømme er vesentlig for
fôrindustrien
For proteinet i fi skefôret må være av god
kvalitet for å dekke det proteinbehovet fi s-
ken har, og per nå er det ikke mulig å pro-
dusere så høyverdig og godt protein i Norge.
Vebjørn opplevde at fôrprodusentene
er åpne i forhold til soyaen de bestiller, og
kan vise til at de bare kjøper sertifi sert soya.
Sertifi sering stiller krav til sporbarhet, ar-
beidsforhold og miljø- og klimahensyn. Men,
produksjon av soya legger beslag på dyrkbar
jord, og det er en problematikk i forbindelse
med regnskogen, for dette er planter som
NMBU
dyrkes i og omkring verdens lunger.
Innhentet informasjon fra an-
dre kilder
For å få en mer objektiv vinkling på informa-
sjonen tok Vebjørn kontakt med Regnskog-
Vebjørn i diskusjon med forsker fra Havforskningsinstituttets stasjon på Matre om ny type
fondet og Framtiden i våre hender for å se
oppdrettsmerd. Foto: Turid Mørkøre.
deres informasjon opp mot det som fôrsel-
skapene selv ga.
- Og det var mye som stemte overens med
informasjonen fra alle kildene, men opp-
fatningen av bruken av soyaen var nok litt - Dette er en næring som er veldig stor Hvorfor velge NMBU
forskjellig. for Norge, men som også kan spille en viktig NMBU har lange tradisjoner innen forskning
rolle globalt i årene som kommer. og undervisning i biologiske fag, husdyrer-
Nye fôringredienser Men jobb innen ernæring blir det, for næring og teknikk. Ispedd relevante økono-
Nye og andre fôringredienser utprøves som bacheloroppgaven ga mersmak. Han fi kk en miske og administrative fag, og i samspill
erstatning for soya, slik som insektsmel, al- annen innstilling til soya som fôrmiddel. For med et stort forskningsmiljø innen akvakul-
ger og protein fra gjærsopp, reststoffer fra det å se litt større på det og få andre innfalls- tur, tilbyr NMBU derfor en litt annerledes ut-
landdyr som kylling og gris. vinkler gjorde at bruken av soya ikke lenger danning innen akvakultur.
- Problemet er at dette ikke nødvendigvis fremstår så tabloid svart-hvitt. NMBU sine forskere og undervisere innen
er så billig, og noen må betale for produk- - Fôr er viktig for lakseoppdrettet og en akvakultur (teknikk, fôr, avl og ernæring),
sjonskostnaden. Og i Norge er ikke forbruke- sammensatt problemstilling og som var mor- sammen med forskere fra både AquaGen,
ren så villig til det, sier Vebjørn. som å jobbe med, sier Vebjørn. Genomar, Salmobreed og Nofi ma Marin gjør
Fôrselskapene skal også tjene penger, og at du som student havner midt i det største
for å ta i bruk andre gode norskproduserte NMBU har lange tradisjoner forskingsmiljøet innen akvakultur. Senter for
proteinkilder må de kunne konkurrere øko- inne akvakultur fôrteknologi og Senter for fi skeforsøk ved
nomisk med soya. NMBU i Ås er egentlig å betrakte som opp- NMBU legger til rette for studentenes forsøk.
drettsnæringens vugge. Det var avlsprofes- Med biologiske fag som plattform får du
Ser lyst på det å få jobb sor Harald Skjervold som i sin tid overførte en bred og tverrfaglig styrke hvor du har mu-
Vebjørn er klar for å ta fatt på masterutdan- sin kunnskap innen tradisjonell husdyravl til lighet til å velge spissing av fagretning. Gjen-
ning i akvakultur. Han ser lyst på muligheten fi skeoppdrett. Avls- og ernæringsforskning nom utdanning i akvakultur ved NMBU vil du
til å få jobb etter endt utdanning, og han ser på fi rbente husdyr har lange tradisjoner ved få innsikt og kunnskap om hvordan biologi,
for seg jobb både langs vår egen kyst eller NMBU, og kunnskapen ble overført til fi ske- ernæring og teknologi påvirker effektiviteten
internasjonalt. dammen. og økonomisk avkastning. ■
33