Page 32 - Gullkantet Fremtid 2020
P. 32
NMBU
32
Studentutferd til Hardanger Akvasenter.
Vebjørn er nummer to fra høyre. Foto: Turid Mørkøre.
Soya i laksefôr
TEKST OG FOTO: NMBU – lønnsomhet og bærekraft
Da bachelorstudent Vebjørn Andreassen ved NMBU tok et dypdykk
i bruken av soya i fôrindustrien, og fant han at ting nok ikke er så
svart-hvitt som man får inntrykk av gjennom media.
Import av soya fra Brasil og nedbrenning av ernæring som fi kk Vebjørn til å søke seg til sjon, veien videre og hvordan den kommer
regnskog er brannfakler i norsk fôrproduk- NMBU. Riktignok tenkte han i første omgang til å bli. Alt med et bærekraftfokus.
sjon. Mange mener mye, men fôrprodusen- at et mer kystnært studiested var det mest
tene hører vi sjelden noe fra. Det var en av naturlige sted å studere akvakultur. Men det Soya er en fantastisk ressurs
grunnene til at Vebjørn, i bacheloroppgaven var før han fant ut at NMBU på Ås faktisk Soya har erstattet fi skemel, og rundt 25
sin, valgte å spørre fôrindustrien om hva de har lange tradisjoner innen akvakultur. Nå prosent av laksefôret er soyaproteiner i det
selv mener om bruken av soya, og samtidig er han i ferd med å avslutte bacheloren i norskproduserte fi skefôret. Det at det ikke
se på soya i et mer sammensatt og sam- husdyrvitenskap med vinkling på akvakultur. er bærekraftig å fôre oppdrettsfi sk med bare
funnsfaglig perspektiv. Vegard opplevde bare velvillighet fra fôr- fi sk er grunnen til at landbaserte fôringredi-
industrien da fôrprodusentene ble spurt om enser ble tatt i bruk. Og soya er en god kilde
Akvakultur på NMBU i Ås å svare på noen velvalgte spørsmål om både til protein og en fantastisk ressurs, mener
Det var interessen for akvakultur og fi ske- historisk bruk av fôrressurser, dagens situa- Vebjørn.