Page 32 - Gullkantet Fremtid 2020
P. 32

NMBU







            32
                                                       Studentutferd til Hardanger Akvasenter.
                                                   Vebjørn er nummer to fra høyre. Foto: Turid Mørkøre.

                                                 Soya i laksefôr
               TEKST OG FOTO: NMBU  – lønnsomhet og bærekraft







                        Da bachelorstudent Vebjørn Andreassen ved NMBU tok et dypdykk
                         i bruken av soya i fôrindustrien, og fant han at ting nok ikke er så
                                  svart-hvitt som man får inntrykk av gjennom media.


                     Import av soya fra Brasil og nedbrenning av   ernæring som fi kk Vebjørn til å søke seg til   sjon, veien videre og hvordan den kommer
                     regnskog er brannfakler i norsk fôrproduk-  NMBU. Riktignok tenkte han i første omgang   til å bli. Alt med et bærekraftfokus.
                     sjon. Mange mener mye, men fôrprodusen-  at et mer kystnært studiested var det mest
                     tene hører vi sjelden noe fra. Det var en av   naturlige sted å studere akvakultur. Men det   Soya er en fantastisk ressurs
                     grunnene til at Vebjørn, i bacheloroppgaven   var før han fant ut at NMBU på Ås faktisk   Soya har erstattet fi skemel, og rundt 25
                     sin, valgte å spørre fôrindustrien om hva de   har lange tradisjoner innen akvakultur. Nå   prosent av laksefôret er soyaproteiner i det
                     selv mener om bruken av soya, og samtidig   er han i ferd med å avslutte bacheloren i   norskproduserte fi  skefôret. Det at det ikke
                     se på soya i et mer sammensatt og sam-  husdyrvitenskap med vinkling på akvakultur.  er bærekraftig å fôre oppdrettsfi sk med bare
                     funnsfaglig perspektiv.           Vegard opplevde bare velvillighet fra fôr-  fi sk er grunnen til at landbaserte fôringredi-
                                                      industrien da fôrprodusentene ble spurt om   enser ble tatt i bruk. Og soya er en god kilde
                     Akvakultur på NMBU i Ås          å svare på noen velvalgte spørsmål om både   til protein og en fantastisk ressurs, mener
                     Det var interessen for akvakultur og fi ske-  historisk bruk av fôrressurser, dagens situa-  Vebjørn.
   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37