Page 47 - padling 2018 03
P. 47

Mat til padleturen























                                                                                        Smuldretopping. Alle ingrediensene er
                                                                                       kommet på plass i formen, som nå er klar
                                                                                       for å puttes i stekeovnen for gratinering.
                                                                                        Begynn med det sistnevnte – smuldre-
                                                                                       blandingen, som skal utgjøre den øverste
                                                                                       delen av paien. Mel og sukker blandes i en
                                                                                       bolle; deretter blandes klatter av smør inn i
                                                                                       dette. Tilsett oppkuttede mandler og bland
                                                                                       de fire ingrediensene godt sammen.
                                                                                        Rabarbrabladene har du allerede kvittet
                                                                                       deg med, og du ser om rabarbrastilkene er
                                                                                       fine som de er, eller om de bør skrelles, skyl-
                                                       No leftovers!                  les og tørkes med kjøkkenpapir før videre til-
                                                      – Hvor ble den paien av, egentlig?  beredning. Så skjærer du opp stilkene slik at
                                                                                       du får små, fine terninger av rabarbra; en til
                                                       Sesongvare. Rabarbraen er på sitt
                                                                                       halvannen centimeters biter er passelig. Legg
                                                      beste i mai og juni, og denne grønnsaken
                                                                                       bitene i paiformen som du har funnet frem.
                                                      vil da være tilgjengelig som ferskvare
                                                                                        Skrell et par epler, ta bort kjernen fra disse
                                                      i mange dagligvarebutikker. Skjær av
                                                                                       og skjær den resterende, friske eplemassen opp
                                                      bladene, skyll og tørk de gjenværende
                                                                                       i biter eller båter. Legg de små, oppskårede
                                                      stilkene før du kutter dem opp i passe
                                                                                       eplestykkene i paiformen. Bland sukker, potet-
                                                      små biter. Da er denne ingrediensen klar
                                                                                       mel og kanel, og vend den ferdige blandingen
                                                      til å bli puttet i formen og bidra til en
                                                                                       inn i rabarbra- og eplebitene, som ligger noen-
                                                      syrlig, deilig smak på smuldrepaien.
                                                                                       lunde jevnt fordelt i den ildfaste formen.
                                                                                        Dryss smuldreblandingen jevnt over alle
                                                                                       de øvrige ingrediensene, og stek det hele
                    Paien er ganske så enkel å lage, og der-  Her kommer oppskrift til 4 – 6   på 180 – 200 grader C i en halvtime. Det
                  som vi befinner oss i mai eller juni måned   personer, alt ettersom hvor stor   vil lett kunne piple over formen etterhvert,
                  er dette en spesielt bra timing. Det er da   paiformen din er:       så det kan være smart å legge et stekebrett
                  rabarbraen er på det aller beste når det gjel-  ●   300 – 400 g rabarbraterninger  under den rillen du har paien på.
                  der smak og konsistens. Etter hvert blir den   ●   200 – 300 g skrellede eplebåter  Når du tar med den ferdigstekte paien på
                  mer trevlete som følge av at planten bygger   ●   3 – 4 dl sukker    padletur, vil jeg anbefale å varme den et par
                  opp næring til neste sesong. Rabarbrabitene   ●   3 – 4 ss potetmel  minutter på stormkjøkkenet eller den varme-
                  og de renskede eplebåtene er en herlig   ●   2 – 3 ts malt kanel     kilden du har tilgengelig – slik at de gode sma-
                  kombinasjon. Sammen gir de en saftig   Smuldretopping                kene på nytt trylles frem. En lun pai er defi-
                  opplevelse i munnen, og en mild syrlighet   ●   80 – 100 g hvetemel  nitiv å foretrekke, men har du ikke medbrakt
                  som står veldig fint til det søte – i form av   ●   80 – 100 g sukker  varmekilde så går det nok helt sikkert veldig
                  sukker, kanel og mandler – som denne opp-  ●   80 – 100 g smør       fint det også. Med vaniljesaus og kaffe er det jo
                  skriften gir oss.                 ●   80 – 100 g oppkuttede mandler  uansett bare å nyte smaken av det søte liv! ●●

                                                                                                                          47
                                                                                                               PADLING
   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52