Page 47 - padling 2018 03
P. 47
Mat til padleturen
Smuldretopping. Alle ingrediensene er
kommet på plass i formen, som nå er klar
for å puttes i stekeovnen for gratinering.
Begynn med det sistnevnte – smuldre-
blandingen, som skal utgjøre den øverste
delen av paien. Mel og sukker blandes i en
bolle; deretter blandes klatter av smør inn i
dette. Tilsett oppkuttede mandler og bland
de fire ingrediensene godt sammen.
Rabarbrabladene har du allerede kvittet
deg med, og du ser om rabarbrastilkene er
fine som de er, eller om de bør skrelles, skyl-
No leftovers! les og tørkes med kjøkkenpapir før videre til-
– Hvor ble den paien av, egentlig? beredning. Så skjærer du opp stilkene slik at
du får små, fine terninger av rabarbra; en til
Sesongvare. Rabarbraen er på sitt
halvannen centimeters biter er passelig. Legg
beste i mai og juni, og denne grønnsaken
bitene i paiformen som du har funnet frem.
vil da være tilgjengelig som ferskvare
Skrell et par epler, ta bort kjernen fra disse
i mange dagligvarebutikker. Skjær av
og skjær den resterende, friske eplemassen opp
bladene, skyll og tørk de gjenværende
i biter eller båter. Legg de små, oppskårede
stilkene før du kutter dem opp i passe
eplestykkene i paiformen. Bland sukker, potet-
små biter. Da er denne ingrediensen klar
mel og kanel, og vend den ferdige blandingen
til å bli puttet i formen og bidra til en
inn i rabarbra- og eplebitene, som ligger noen-
syrlig, deilig smak på smuldrepaien.
lunde jevnt fordelt i den ildfaste formen.
Dryss smuldreblandingen jevnt over alle
de øvrige ingrediensene, og stek det hele
Paien er ganske så enkel å lage, og der- Her kommer oppskrift til 4 – 6 på 180 – 200 grader C i en halvtime. Det
som vi befinner oss i mai eller juni måned personer, alt ettersom hvor stor vil lett kunne piple over formen etterhvert,
er dette en spesielt bra timing. Det er da paiformen din er: så det kan være smart å legge et stekebrett
rabarbraen er på det aller beste når det gjel- ● 300 – 400 g rabarbraterninger under den rillen du har paien på.
der smak og konsistens. Etter hvert blir den ● 200 – 300 g skrellede eplebåter Når du tar med den ferdigstekte paien på
mer trevlete som følge av at planten bygger ● 3 – 4 dl sukker padletur, vil jeg anbefale å varme den et par
opp næring til neste sesong. Rabarbrabitene ● 3 – 4 ss potetmel minutter på stormkjøkkenet eller den varme-
og de renskede eplebåtene er en herlig ● 2 – 3 ts malt kanel kilden du har tilgengelig – slik at de gode sma-
kombinasjon. Sammen gir de en saftig Smuldretopping kene på nytt trylles frem. En lun pai er defi-
opplevelse i munnen, og en mild syrlighet ● 80 – 100 g hvetemel nitiv å foretrekke, men har du ikke medbrakt
som står veldig fint til det søte – i form av ● 80 – 100 g sukker varmekilde så går det nok helt sikkert veldig
sukker, kanel og mandler – som denne opp- ● 80 – 100 g smør fint det også. Med vaniljesaus og kaffe er det jo
skriften gir oss. ● 80 – 100 g oppkuttede mandler uansett bare å nyte smaken av det søte liv! ●●
47
PADLING