Page 39 - padling 04 2017
P. 39

isk er i utgangspunktet sunt og
                         næringsrikt, med proteiner som vårt
                         eget kroppsmaskineri – helt ned til
                  Fcellenivå – elsker. De som vet at de
                  sjelden spiser fisk, men ønsker å kompensere
                  for manglende nivå av proteiner som denne
                  fullverdige proteinkilden gir, tar gjerne kost-                                                           Mat til padleturen
                  tilskudd i form av Omega 3-fettsyrer eller lig-
                  nende saker. Slike tabletter eller kapsler har sin
                  misjon, men ernæringsmessig sett er det ingen-
                  ting som slår inntak av de essensielle aminosy-
                  rene i form av den ekte, naturlige (rå)varen.

                  Tilberedning av brosme
                  Yrkeskokker velger gjerne å salte brosme og
                  annen hvit fisk rikelig – og deretter skylle av
                  saltet etter om lag ti minutter, for så å tørke
                  filetene med kjøkkenpapir eller et rent kjøkken-    Padlekompis Bjørnar og undertegnede på vei til det gamle handelsstedet på
                  håndkle før steking. Det er sjelden jeg gjør dette   Borgarøya i Ulsteinfjorden, der pannestekt brosme snart vil stå på menyen.
                  selv; det vil si at jeg lar være den avskyllings- og
                  tørkegreia når jeg er ute på tur.
                    Man kan selvsagt også gjøre dette før man
                  drar, men jeg velger heller å salte filetene
                  moderat, og bruker Santa Maria Seafood &
                  Fish krydderbøsse med kvern. Kryddermiksen
                  på denne er spesielt velegnet til hvit fisk. Litt
                  sitronpepper drysses også over filetene før de
                  legges på den allerede varme stekepanna.

                  Pannestekt smaker best
                  Steking på panne er kanskje noe mer krevende
                  på et stormkjøkken enn på komfyren hjemme
                  på kjøkkenet. Men det er i alle fall lurt å følge
                  med på stekeprosessen. Bruk halvannet til to
                  minutter med steking på høy varme, der alle
                  sider av brosmefiletene stekes (uten lokk).     Pannestekt brosme til padleturen en sensommerkveld er definitivt ikke feil.
                  Deretter fem til åtte minutter med steking på
                  middels varme – og med lokk over.
                    Her vil steke-/ dampetiden avhenge av stør-
                  relsen på fiskefiletene. Store stykker krever en
                  del lengre tid enn små, særlig når varmen hol-
                  des moderat. Og det må til for å beholde saften
                  i fiskekjøttet. Dampeffekten medvirker til at
                  juicen beholdes i fiskekjøttet. Sjekk tilstanden
                  under lokket og tilsett smør underveis. Noen
                  sitron- eller limedråper er fint å tilsette de fer-
                  digstekte filetene rett før servering.

                  Grønnsaker er aldri feil
                  Dersom vi velger bort potetene, ligger alt til
                  rette for at vi kan mekke til et velsmakende
                  måltid på få minutter. Denne gangen valgte
                  jeg også bort fløte-/ rømmesaus og gikk for en
                  gjennomført sunn middagsrett, der brosmefile-
                  tene fikk følge av oppkuttede gulrøtter og noen
                  brokkolikvaster. Det smakte helt fantastisk! ●●    Padlekompis Bjørnar er godt i gang med et velsmakende brosmemåltid.

                                                                                                                          39
                                                                                                               PADLING
   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44