Page 39 - padling 04 2017
P. 39
isk er i utgangspunktet sunt og
næringsrikt, med proteiner som vårt
eget kroppsmaskineri – helt ned til
Fcellenivå – elsker. De som vet at de
sjelden spiser fisk, men ønsker å kompensere
for manglende nivå av proteiner som denne
fullverdige proteinkilden gir, tar gjerne kost- Mat til padleturen
tilskudd i form av Omega 3-fettsyrer eller lig-
nende saker. Slike tabletter eller kapsler har sin
misjon, men ernæringsmessig sett er det ingen-
ting som slår inntak av de essensielle aminosy-
rene i form av den ekte, naturlige (rå)varen.
Tilberedning av brosme
Yrkeskokker velger gjerne å salte brosme og
annen hvit fisk rikelig – og deretter skylle av
saltet etter om lag ti minutter, for så å tørke
filetene med kjøkkenpapir eller et rent kjøkken- Padlekompis Bjørnar og undertegnede på vei til det gamle handelsstedet på
håndkle før steking. Det er sjelden jeg gjør dette Borgarøya i Ulsteinfjorden, der pannestekt brosme snart vil stå på menyen.
selv; det vil si at jeg lar være den avskyllings- og
tørkegreia når jeg er ute på tur.
Man kan selvsagt også gjøre dette før man
drar, men jeg velger heller å salte filetene
moderat, og bruker Santa Maria Seafood &
Fish krydderbøsse med kvern. Kryddermiksen
på denne er spesielt velegnet til hvit fisk. Litt
sitronpepper drysses også over filetene før de
legges på den allerede varme stekepanna.
Pannestekt smaker best
Steking på panne er kanskje noe mer krevende
på et stormkjøkken enn på komfyren hjemme
på kjøkkenet. Men det er i alle fall lurt å følge
med på stekeprosessen. Bruk halvannet til to
minutter med steking på høy varme, der alle
sider av brosmefiletene stekes (uten lokk). Pannestekt brosme til padleturen en sensommerkveld er definitivt ikke feil.
Deretter fem til åtte minutter med steking på
middels varme – og med lokk over.
Her vil steke-/ dampetiden avhenge av stør-
relsen på fiskefiletene. Store stykker krever en
del lengre tid enn små, særlig når varmen hol-
des moderat. Og det må til for å beholde saften
i fiskekjøttet. Dampeffekten medvirker til at
juicen beholdes i fiskekjøttet. Sjekk tilstanden
under lokket og tilsett smør underveis. Noen
sitron- eller limedråper er fint å tilsette de fer-
digstekte filetene rett før servering.
Grønnsaker er aldri feil
Dersom vi velger bort potetene, ligger alt til
rette for at vi kan mekke til et velsmakende
måltid på få minutter. Denne gangen valgte
jeg også bort fløte-/ rømmesaus og gikk for en
gjennomført sunn middagsrett, der brosmefile-
tene fikk følge av oppkuttede gulrøtter og noen
brokkolikvaster. Det smakte helt fantastisk! ●● Padlekompis Bjørnar er godt i gang med et velsmakende brosmemåltid.
39
PADLING