Page 88 - Norsk Fiskerinaering
P. 88
Ingen skyer
på himmelen
I Sparebanken Møre har de vanskelig for å se skyer på himmelen.
Det har vi også. 2016 ble et strålende år for norsk sjømatnæring.
Alt tyder på at 2017 blir enda bedre. De fleste rekorder står for
fall. Lakseprisen skal videre opp, torskeprisen skal opp og det
samme skal kvotene på sild, makrell og kolmule. Etterspørselen
etter norsk sjømat er knallsterk. Kronekursen skal holde seg
svak, rentenivået lavt og selv ikke Brexit og Donald Trump rek-
ker å gjøre noe med markedsadgangen. Vi har snakket med seks
av de personene i Norge som sannsynligvis har best forutsetnin-
ger for å spå om sjømatåret 2017. De er nesten oppsiktsvekkende
enige. I 2017 burde alle som driver med sjømat ha råd til å tegne
et abonnement på «Norsk Fiskerinæring».
Det eneste triste med denne artikkelen året noensinne for norsk fiskeri og
er at den kan bli litt ensformig. Men havbruksnæring. En artig bieffekt er at
skulle du av en eller annen grunn føle sjømatnæringen har fått langt større
deg litt nedfor i ukene som kommer, status og interesse i Norge.
er den midt i blinken. Som alltid vil det — Kan du bli litt mer konkret for
være bransjer og enkeltbedrifter som fiskeflåten?
kan gjøre det bedre. Men summa sum- — Jeg vil ikke være for bastant. Pa-
marum har ekspertene aldri vært så reto følger ikke fiskeflåten like nøye som
samstemt positive på sjømatnæringens oppdrett. Men mitt inntrykk er at både
vegne. Vi slipper dem til i tur og orden, havflåten og kystflåten har lagt et veldig
og starter med to av de mest profilerte godt år bak seg.
sjømatanalytikerne: — Og hva kan du si om lønnsom-
heten i hvitfisk og pelagisk indus tri i
2016?
— Mye det samme. Begge sektorer
Henning Lund har tjent penger, hvilket slett ikke er en
Sjømatanalytiker i vane for norsk fiskeindustri. Jeg vil tro
Pareto Securities AS at hvitfisk har gjort det noe bedre enn
— 2016 blir et strålende år. Fangst- pelagisk konsum.
volumene har vært gode, etterspørselen — Hvordan ble 2016 for matfisk-
sterk og kronekursen har fortsatt vært oppdrett?
på sjømatnæringens side. Så langt — For å ta det første først. Matfisk-
jeg kan skjønne må 2016 bli det beste produsentene har opplevd en fantastisk
88 "Norsk Fiskerinæring" nr. 11/12 - 2016