Page 116 - Norsk Fiskerinaering
P. 116
Figur 1: Vietnams produksjon av sjømat i tonn fordelt på
villfisk og oppdrett.
Et tradisjonelt anlegg for produksjon av
cobia helt nord i Viet nam. (Foto: Erik
Hempel)
Figur 2: Vietnams oppdrettsproduksjon i tonn fordelt på
saltvann, brakkvann og ferskvann.
sterk utvikling siden Viet namkrigen,
som ble avsluttet i 1975. Fra 1980-tal-
let steg fang stvolumet betydelig, og fra
slutten av 1990-tallet og begynnelsen av
2000-tallet har oppdrettsproduksjonen
nærmest eksplodert. I 2014 var den
totale produksjonen kommet opp i 6,3
millioner tonn, hvorav altså 2,9 millioner
tonn kom fra fangst og 3,4 millioner tonn
fra oppdrett. Se figur 1.
Arter i oppdrett
Vietnams oppdrettsproduksjon består
i hovedsak av ferskvannsfisk. Hele 73
prosent av oppdrettsproduksjonen skjer
i ferskvann, ca. 20 prosent i brakkvann
(mest reker) og bare vel 6 prosent i
havet. Se figur 2. Produksjonen domi-
Figur 3: Fordelingen av Vietnams oppdrettsproduksjon i 2014. neres av to artsgrupper: fer skvannsfisk
(hovedsakelig pangasius) og reker.
Ferskvannsfisken utgjør hele 76,5 pro-
sent, mens reker utgjør 14,8 prosent.
Det dyrkes også en del skjell, hvilket
utgjør 5,8 prosent av den totale produk-
sjonen. Se figur 3.
Hele 14 arter har en produksjon
på over 10.000 tonn. Pangasius er
selvsagt den største arten, med en
produksjon i 2014 på 1,1 millioner tonn.
Siden 2010 har imidlertid pangasius-
produksjonen stagnert og gått litt ned,
av forskjellige årsaker. I noe ut strekning
har man fått sykdomsproblemer, men
også markedet har stagnert litt.
Mens produksjonen av pangasius
har stagnert og til dels avtatt de senere
årene, har oppdrett av tilapia økt fra
116 "Norsk Fiskerinæring" nr. 11/12 - 2016