Page 11 - Norsk Fiskerinaering
P. 11

• nf's blå •



                                                                                          kvantumet går ned med to,
                                                                                          forteller det oss at overskud-
                                                                                          det har økt kraftig. Da har jo
                                                                                          bruken av innsatsfaktorer stått
           Jubelåret 2016                                                                 mer eller mindre stille. Det er
                                                                                          bare prisene som har økt.
           Forsiden kom av seg selv.                                                        Og så er det de som vifter
           Om norsk sjømatnæring noen                                                     advarende med fingrene på
           gang kan sprette champag-                                                      grunn av den sterke prisstig-
           nekorkene må det være når                                                      ningen, og særlig på opp-
           2016 går i graven. For å si det                                                drettsslaksen. «Vi priser oss ut
           akkurat som det er; vi har lagt                                                av markedet», sutrer de. For
           et aldeles fantastisk år bak                                                   noe tull! Det verste som kan
           oss. I januar måtte nf’s blå kni-                                              skje er at vi må sette prisene
           pe seg i ermene da Sjømatrå-  Laksen kan selvfølgelig bli så dyr at folk begynner å vegre seg for   noe ned igjen om forbrukerne
           det la frem tallene for sjømat-  å kjøpe den. Men da er det bare å justere prisen ned igjen. Den   synes laksen blir for dyr. Vi
           eksporten i 2015. Nesten 75   «priser» seg ikke ut av markedet. Og før den blir for dyr for kundene   kommer jo aldri til å måtte
           mil liarder kroner var suveren   til O. Fjelberg Fisk & Vilt AS i Oslo, som har det mest kjøpesterke   kaste noe av det vi fisker og
                                     publikumet i Norge, må den nok ytterligere opp i pris.
           rekord — opp 8,4 prosent fra                                                   oppdretter. Her er det loven
           året før og hele 21 prosent                                                    om tilbud og et terspørsel
           mer enn i 2013. Og så kom   av norsk sjømat for første   surmule. «Det gikk litt ned».   som bestemmer, og så lenge
           altså 2016 og fillerister fjoråret   gang pas serer 100 milliar-  Javel, og hva så? parerer nf’s   etterspørselen driver prisene
           med en ytterligere vekst på   der kroner, om vi summerer   blå. Nærin gens aktører lever   oppover er det ingen grunn til
           rundt 17 mil liarder kroner, eller   eksport og innenlands omset-  ikke av volum, men av det   å klage.
           nesten 25 prosent.        ning. En bragd, verken mer   overskuddet de sitter igjen   En annen sak er at vi bør få
              nf’s blå bøyer seg i støvet   eller mindre!       med når alle utgifter er betalt.   orden på oppdrettsnæringens
           for alle som har bidratt. 2016   «Men salget i volum økte   Når salgsverdien øker med   miljømessige utfordringer så
           blir kanskje det året da salget   ikke», hører vi skeptikerne   nesten 25 prosent og salgs-  fort som mulig, slik at det igjen







                     Visste du at vi leverer


                     oksygen?


                     Kontakt oss for mer informasjon om hvordan vi kan
                     bidra med løsninger for din bedrift.

                     Atlas Copco Kompressorteknikk AS
                     gunnar.nordheim@no.atlascopco.com
                     Tlf. 913 65 940





























                                                                                 ”Norsk Fiskerinæring”  nr. 11/12 - 2016  11
   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16