Page 6 - Norsk Fiskerinaering
P. 6
• innhold •
25
Den bærekraftige fremtiden
Åpenhet og kommunikasjon må være nøkkelordene fremover.
Miljømessig bærekraft vil stå i sentrum. «Made in Norway» skal
være et konkurransefortrinn. De som vil minst skal ikke få bes
t emme utviklingen!
35
Ikke «blås» nyheten din!
Har du funnet opp noe nytt, er det lurt å søke om patent. Det gir
enerett til å utnytte oppfinnelsen kommersielt i 20 år. Men pass
på; et bilde på avveie kan være nok til at du mister retten.
52
40 «Same procedure as last»
Overskriften sier det meste. FrPs fiskeripolitiske program for
Lagmann og kvotereformer neste Stortingsperiode er omtrent ordrett det samme som det
som gjelder for inneværende periode.
Oppgaven var formidabel; å legge frem forslag til et nytt kvote
halvannet år. Månedens intervjuobjekt ledet arbeidet, og håper 60
system i Norge, samt å utrede skatt på ressursrenten. Det tok
forslagene blir fulgt. Til høsten fyller han 70. Vi tror han får et Laks, linebåter og pelagisk produksjon
travelt jubileumsår. Vågsøy er en av de virkelig store fiskerikommunene i Norge.
Coast Seafood, Domstein og Pelagia er de tre største aktørene
på land — Torbas og Carisma Fish de største på sjøen.
69
Ferdigsnakka med Henrik Stenwig
Lakselusa har mindre negativ innvirkning på villaksen enn
myn dighetene legger til grunn. Den utgjør ingen alvorlig eller
uopprettelig skade, mener Sjømat Norges Henrik Stenwig.
92
Troll fyller tretti
Troll Salmon AS i Engelsviken utenfor Fredrikstad ble stiftet i ja
nuar 1987. Jubileumsåret kan bli en utfordring med de skyhøye
råvareprisene på laksen.
76 106
Ett kvarter om fisk og havbruk
Vi har saumfart samtlige lærebøker fra første klasse i barnesko Fiskar og handelsmann
len til tredje klasse på videregående. Det elevene på Eidsvoll Halstein Bjørnsund (18561944) var en foregangsmann blant
har lært om fisk og havbruk etter 13 år bak skolepulten tar under fis kerne i Romsdal, og i mange år den største kjøperen av sild
ett kvarter å lese. og fisk. Han startet på Søndre Bjørnsund, men flyttet etter hvert
firmaet til Molde.
130
Fra torskesluk til laksehjerte
Månedens utgave av «Fisk og Forskning» ser nærmere på hva
Norges forskningsråd bevilger penger til i sjømatnæringen. Det
favner ganske vidt.
139
Eggesbø vrs Farstad
Norway Seafoodssjef Thomas Farstad har feid unna all mot
stand. Her møter han fiskebåtreder Per Magne Eggesbø. Hvor
96 dan det gikk kan du som vanlig lese helt bakerst i bladet.
Tidenes sjømatår Les også
Det meste skyldes lakseprisene. Men 2016 ble et svært godt månedens gullfisk, lederartikkelen, nf’s blå og smånytt fra
år for de fleste i fiskeri- og havbruksnæringen. Inntjeningen har sjømatnæringen, som du finner fra side 127. Vi har også mye
aldri vært bedre om vi ser næringen under ett. Vi har lagt fjoråret annet godt stoff, og minner om annonseregisteret på side 138.
under lupen. Annonser er alltid interessant lektyre.
6 "Norsk Fiskerinæring" nr. 1 - 2017